«Pitchfork» albumu topā jaunākā māsa Solanža uzveic Bejonsē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Interneta mūzikas žurnāls «Pitchfork» izvēlējies šā gada 50 labākos mūzikas albumus, par savu favorītu izvirzot amerikāņu R&B un neosoula dziedātāja Solanžas jauno albumu «A Seat at the Table». Solanžas vecākās māsas - dziedātājas Bejonsē jaunais albums «Lemonade» ierindots 3. vietā. Aplūko pirmo desmitnieku! Interesanti, ka seši no desmit albumiem pārstāv urbāno mūziku - hiphopu, R&B un neosoulu.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

10. Radiohead «A Moon Shaped Pool»

«Pitchfork» izceļ «Radiohead» devītā albuma vienkāršo dziesmu struktūru, personisko vēstījumu un Džonija Grīnvuda romantiskos stīgu aranžējumus.

«A Moon Shaped Pool» varētu dēvēt par grupas psych-folk albumu. Vairākās dziesmās vīri atsaucas uz 60. gadu beigu, 70. gadu psihedēlisko folku. Šur tur ieskanas kaut kas no Tima Baklija (Tim Buckley), šur tur, īpaši skaņdarbā «The Numbers» - šis tas no «Buffalo Springfield».

Visas dziesmas, kas iekļautas albumā, nav tapušas no jauna, vairākas idejas aktualizētas no senākiem laikiem, kas raksturīgi grupai, tās pacietīgajam perfekcionismam. Dažas no kompozīcijām jau izskanējušas grupas koncertos, piemēram, «Identikit», «Ful Stop» un arī «Present Tense», ko solists Toms Jorks sākotnēji pirmatskaņoja 2009. gadā «Latitude» festivālā kā savu solo skaņdarbu. Dažas dziesmas ir tapušas tiešām jau sen. Dziesma «True Love Waits» datējama ar 1996. gadu.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

9. Angel Olsen «My Woman»

Viena no gada spēcīgākajām jaunās paaudzes dziesminiecēm, «Pitchfork» ekspertu prāt, ir 29 gadus vecā amerikāņu folka un indīmūzikas dziedātāja Endžela Olsena (Angel Olsen), kura izdevusi albumu «My Woman».

 
Foto: Publicitātes foto

8. ANOHNI «Hopelessness»

Androgīnais dziedātājs Entonijs Hegartijs (Antony Hegarty) radījis jaunu skatuves vārdu, un ar to paudis savu neapmierinātību ar to, kas notiek pasaulē. Viss albums kopumā ir uzlādēts ar naida enerģiju. Par ko ir stāsts? Par visu. Globālo sasilšanu, ko cilvēce turpina veicināt, ienākumu un sociālo nevienlīdzību, karu, negodīgu biznesu, terorismu... Entonijam tiešām bija sakrājies!

 
A Tribe Called Quest līderis Q-Tip
A Tribe Called Quest līderis Q-Tip Foto: Publicitātes foto

7. A Tribe Called Quest «We got it from Here... Thank You 4 Your service»

Viena no hiphopa zelta laikmeta apvienībām - intelektuālā hiphopa grupa «A Tribe Called Quest», nu jau diemžēl bez viena no līderiem Faifa (Phife Dawg), ar jauno albumu «We Got It From Here… Thank You 4 Your Service», kas izdots pēc 18 gadu pārtraukuma, apliecina, ka vecums hiphopā nav šķērslis.

 
Foto: Publicitātes foto

6. Chance the Rapper «Coloring Book»

Čikāgas repera Chance the Rapper trešais miksteips «Coloring Book» muzikāli ir viens no gada interesantākajiem šanra paraugiem, tiesa, no politikas šeit nav ne vēsts.

 
Foto: REUTERS/Scanpix

5. Kanye West «The Life of Pablo»

Reperis, producents, Kimas Kardašjanas vīrs (arī šāds statuss viņam tiek piedēvēts) Kanje Vests cenšas paspēt visu - izdot albumu, uzrīkot modes skati, baudīt dzīvi un visu, kas no tā izriet. Galvenā lieta, kas simpatizē Kanjes fenomenā, ir viņa neprognozējamība. Arī šoreiz līdz pat pēdējam mirklim viņš nebija izlēmis, kāds tad būs jaunās plates nosaukums, un līdz pat pēdējai dienai vēl miksēja atsevišķas albuma dziesmas. Miksēja dziesmas arī pēc albuma izdošanas... Jaunais albums ir mazliet haotisks. Tas tapis dažādās studijās, dažādos laikos un vairāk atgādina miksteipa formātu, ja salīdzinām kaut vai ar fokusēto «Yeezus», taču, neskatoties uz to, tāpat tas ierindojies «Pitchfork» labāko albumu pirmajā desmitniekā.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

4. David Bowie «Blackstar»

Dižā Devida Bovija atvadu vēstule (iepriekšējais studijas albums «The Next Day» izdots 2013), kuru turpinām lasīt un šifrēt vēl tagad.

Albums sakausē džeza un progroka pasaules, klāt piemetot daļu nihilisma, drāmas un traģikas.

Tikai dažas dienas pēc albuma izdošanas Bovijs atvadījās...

Šis albums atrodas teju katra mūzikas izdevuma top10.

 
Foto: Publicitātes foto

3. Beyoncé «Lemonade»

«Pitchfork» uzskata, ka R&B superzvaigzne Bejonsē Žizele Noulza (Beyoncé Giselle Knowles) jeb vienkārši Bejonsē (Beyonce) ir radījusi meistardarbu. No vienas puses politisks, no otras personisks albums. «Limonāde» ir kārtējais Bejonsē - sievietes-cīnītājas albums, kurā vīrieši atainoti kā neuzticīgi, nepateicīgi nelieši. Albuma nosaukums aizgūts no Bejonsē vīra, repera Jay-Z vecmāmiņas Hetijas Vaitas (Hattie White) publiskās runas viņas 90 gadu jubilejā, kurā sirmā kundze rezumējusi, ka «pašai vien bijusi limonāde jāizspiež». Tāds stipro, izturīgo, pacietīgo sieviešu simbols.

Muzikāli «Lemonade» salīdzinoši ir alternatīvāks ieraksts. Par to liecina mūsdienu rokmūzikas ķēniņa Džeka Vaita (Jack White), britu elektroniķa Džeimsa Bleika (James Blak), kanādiešu mūziķa Eibela Tesfeja (Abel Tesfaye) aka «The Weeknd» un repera Kendrika Lamāra klātbūtne.

 
Foto: Publicitātes foto

2. Frank Ocean «Blonde»

Frenkam Oušenam (Frank Ocean) bija nepieciešami pieci gadi, lai izdotu turpinājumu izcilajam «channel ORANGE». Albumā «Blonde» (tas ir viens no diviem izdotajiem) ir grūti izcelt kādu vienu skaņdarbu. Lielisks ir «Self Control», «Solo», kurā iesamplēts Toda Rundgrēna (Todd Rundgren) «Flamingo» fragments, arī «White Ferrari», kurā Oušens citē bītlu «Here, There and Everywhere» un brīžiem, spēlēdams akustisko ģitāru, izklausās līdzīgs «Animal Collective»... Saturiski Oušens daudz necilā politiskus jautājumus, viņš dzied par mīlestību, attiecībām, turklāt vārds «gejs» (ja nu kāds gaidīja ļoti atklātu manifestu) vispār parādās tā starp citu tikai vienā vietā.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

1. Solange «A Seat at the Table»

«Vieta pie galda» - tā saucas Solanžas Noulzas jaunais albums, kas runā par piederību - gan rasu jautājumā, gan emocionālā plāksnē.

«Cranes in the Sky» iespējams, ir viena no gada skaistākajām dziesmām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu