Top10 gada labākie videoklipi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Versijas, versijas... Jā, gads tuvojas izskaņai un dažādi mūzikas mediji sākuši publicēt savus gada apkopojumus. Šoreiz respektablais Ziemeļamerikas medijs «Pitchfork» nosaucis savus 25 gada labākos videoklipus. Mēs piedāvājam ielūkoties pirmajā desmitniekā. Tajā atrodami vairāki TVNET slejās aplūkoti mākslinieki - gan Frenks Oušens, gan Džeimijs xx, gan Kanje, gan daudzi citi.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

10. Angel Olsen «Shut Up Kiss Me»

Režisors - Angel Olsen.

29 gadus vecā amerikāņu folka un indīmūzikas dziedātāja Endžela Olsena (Angel Olsen) pati režisējusi šo video. Un galvenais, kā uzskata «Pitchfork» eksperti, tas atklāj Olsenas savdabīgo humora izjūtu. «Shut up! Kiss me! Hold me tight!»

 
Foto: kadrs no video

9. Grimes «Kill V. Maim»

Režisors - Claire Boucher and Mac Boucher.

Monreālas hipsterdīva Klēra Bušē (Claire Boucher) jeb «Grimes» šovasar viesojās arī Latvijā, uzstājoties festivālā «Positivus» un reklamējot savu jaunāko skaņuplati «Art Angels». «Kill V. Maim» varētu būt labākā šā albuma dziesma. Tas ir psihedēlisks skaņdarbs, kurā Klēra pamanās iejusties gan deklamējošas karsējmeitenes, gan infantilas tvīpopa zvaigznītes, gan Madonnas, gan ķērcošas pankroka dziedātājas tēlā.

Klipā Klēra dauzās pa metro ar savu dīvaino svītu un vizinās dīvainā rozā automobilī. Šeit nav nekāds loģikas! Tā ir «Grimes» pasaule!

 
Foto: ekrānuzņēmums

8. Jamie xx «Gosh»

Režisors - Romain Gavras.

2009. gadā četri Londonas jaunekļi melnā - grupa «The xx» ieskicēja jaunas vadlīnijas lielajā mūzikas industrijas spēļu laukumā. Grupas debijas plates «XX» skanējums - katrs bungmašīnas sitiens, katra ģitāras arpedžija vai vokāla celiņš atradās savā vietā - tas bija minimālisms, kas iedarbojās ar simtgalvaina orķestra jaudu. Viens no šiem jaunekļiem - tieši tas, kurš atbildīgs par bungmašīnām un sintezatoriem, Džeimijs Smits (Jamie Smith) jeb Jamie xx, pagājušogad laida klajā pirmo soloierakstu. «Gosh» ir viens no šā ieraksta singliem, kas pie videoversijas tika tikai šogad. Klipa režisors ir francūzis Romēns Gavrā (Romain Gavras), kas filmējis klipus arī Šrilankas hiphopa dīvai M.I.A. Videoklips uzkonstruēts kā iespaidīga Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija, kurā sinhroni maršē simtiem aziātu zēnu. Klipa galvenā zvaigzne - 17 gadus vecs albīns.

 
Foto: ekrānuzņēmums

7. ANOHNI «Drone Bomb Me»

Režisors - Nabil Elderkin.

Vai atminaties androgīno dziedātāju Entoniju Hegartiju (Antony Hegarty) un viņa projektu «Antony and the Johnsons»? 2005. gadā viņa lieliskais albums «I Am A Bird Now» pat kronēts par TVNET gada albumu. Šogad Entonijs ir atgriezies ar jaunu skatuves vārdu Anohni un jaunu mūziku. Dziesmas «Drone Bomb Me» klipā nofilmējusies modele Naomi Kembela (Naomi Campbell), kura izstāsta kādas mazas meitenītes stāstu par dronu uzbrukumā zaudēto ģimeni.

Viss albums kopumā ir uzlādēts ar naida enerģiju. Par ko ir stāsts? Par visu. Globālo sasilšanu, ko cilvēce turpina veicināt, ienākumu un sociālo nevienlīdzību, karu, negodīgu biznesu, terorismu... Entonijam tiešām bija sakrājies!

 
Foto: Publicitātes foto

6. Frank Ocean «Nikes»

Režisors - Tyrone Lebon.

Jaunā amerikāņu R&B un neosoula zvaigzne Frenks Oušens (Frank Ocean) šogad laidis klajā uzreiz divus albumus - «Endless» un «Blonde». Kā bonuss izdots paša Frenka saliktais žurnāls «Boys Don’t Cry», kurā Oušens atklāj savas mīļākās filmas, mīlestību uz ātrām sporta mašīnām, baltiem zirgiem un daudz ko citu. Tas viss arī dziesmas «Nikes» klipā.

Frank Ocean - 'Nikes' from DoBeDo Productions on Vimeo.

 
Foto: Publicitātes foto

5. Solange «Cranes in the Sky» un «Don’t Touch My Hair»

Režisors - Alan Ferguson and Solange Knowles.

Amerikāņu popmūzikas dīvas Bejonsē jaunākā māsa Solanža Noulsa (Solange Knowles) šoruden izdevusi jaunu albumu. Ieraksts, kurā iekļauta 21 kompozīcija, ir pirmais Solanžas albums kopš 2008. gadā izdotās brīnišķīgās soula un popmūzikas plates «Sol-Angel and the Hadley St. Dreams» un 2012. gada mazalbuma «True». Divas no skaistākajām jaunās plates dziesmām ir «Cranes in the Sky» un «Don’t Touch My Hair». Dziesmām klipus darinājusi pati Solanža un viņas vīrs Alans Fergusons.

 
Foto: ekrānuzņēmums

4. Radiohead «Daydreaming»

Režisors - Paul Thomas Anderson.

Viens no spēcīgākajiem gada videoklipiem! Oksfordas apvienības «Radiohead» solists Toms Jorks (Thom Yorke) klipā atver 23 durvis - tieši tik gadus ilga viņa un partneres, divu kopīgu bērnu mātes Reičelas Ouenas (Rachel Owen) kopdzīve.

 
Foto: kadrs no video

3. Kanye West «Fade»

Režisors - Eli Linnetz.

Tejana Teilore (Teyana Taylor), kas redzama šajā klipā, iemieso to, ko nozīmē smagi strādāt. Tieši tāpēc cilvēki, kas noskatījās šo video un vēlāk uzzināja, ka šī daiļā būtne nemaz nesēž stundām ilgi fitnesa zālē, bet tikai dejo, sajuka teju vai prātā. Dziesma ņemta no skandalozā repera Kanjes Vesta nesenākā albuma «The Life Of Pablo». Klipa beigās erotiskā un ļoti dīvainā ainā parādās arī NBA līgas basketbolists Imāns Šamperts (Iman Shumpert). «Neviens nezina, ko tas viss īsti nozīmē, taču tas rezonē,» reiz izteicies kāds vieds mūzikas žurnālists.

 
Foto: ekrānuzņēmums

2. David Bowie «Lazarus»

Režisors - Johan Renck.

Meistara atvadu vēstule.

 
Foto: ekrānuzņēmums

1. Beyoncé «Lemonade»

Režisori: Kahlil Joseph, Beyoncé Knowles Carter, Melina Matsoukas, Todd Tourso, Dikayl Rimmasch, Jonas Åkerlund, Mark Romanek, and Warsan Shire.

Afroamerikāņu feminisma manifests, arhetipiska sievietes pasaules atsegšana... tas viss dzirdams un redzams dziedātājas Bejonsē lielbudžeta vizuālajā albumā «Lemonade». Kopš Maikla Džeksona neviena popzvaigzne nav spējusi ar tādu vērienu klausītājiem nodot savu iekšējās drāmas un politisko uzskatu manifestu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu