Palmu mājā muzikāla ekskursija «Elodeja»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien 20. novembrī plkst. 15 LU Botāniskā dārza Palmu mājā notiks muzikāla ekskursija «Elodeja». Tā būs trīsdaļīga performance, ko ar balsīm un flautām veidos trīs improvizācijas mākslinieces Vineta Lagzdiņa, Dana Indāne un Agnija Ābrama. Vietu skaits neierobežots, ieeja koncertā ar Botāniskā dārza ieejas biļeti EUR 2,- apmērā.

Kā stāsta Palmu mājas koncertu rīkotāja Ginta Ernštreite – koncerti šajā subtropu koncertzālē notiek reizi mēnesī. Koncertos netiek izmantota apskaņošana, un starp desmitmetrīgām palmām un eksotiskiem krūmājiem mūzika iegūst neparastu skanējumu. Klausītājiem koncerta laikā ir iespēja klejot pa Palmu mājas takām un baudīt zaļo augu ieskauto akustiku. Ginta vēstī, ka koncertā «Elodeja» būs izmantotas arī dzīvās gaismas.

Muzikālās ekskursijas «Elodeja» pirmajā daļā mākslinieces iedvesmosies no LU Bioloģijas fakultātes video materiāliem, kuros redzama augu šūnās notiekoša kustība. «Viena realitāte ir tā, ko mēs varam redzēt – lielie augi (palmas, kaktusi) un mazie augi, taču otra realitāte ir tā, kas notiek šūnu līmenī – tā, kas nav ar aci redzama un sajūtama, kur kustība notiek visu laiku un kur līdz ar to skan arī mūzika. Mēs savu mūžu vairāk esam veltījušas mūzikai, un mums nav saprotamas šīs smalkās pasaules lietas, bet mēs ļoti iedvesmojamies gan no šiem šūnu nosaukumiem, gan procesiem, kas notiek. Nosaukums «Elodeja» nāk no video, kurā varam vērot, kas notiek sastāvējušā puķu ūdenī – kāda deja notiek tur,» stāsta Dana Indāne. Pēc performances pirmās daļas palmu mājā ekskursija turpināsies tropu un kaktusu siltumnīcās.

Vineta Lagzdiņa ir skaņu un performanču māksliniece ar ilgu starptautisku pieredzi improvizācijā un pasaules mūzikā. Studējusi klasisko flautas spēli, taču savā profesionālajā attīstībā izvēlējusies laikmetīgās mūzikas un mākslas ceļu. Sadarbojusies ar tādiem mūziķiem kā Džons Keidžs, Paulīne Oliveros, Alvins Karens un citiem laikmetīgās mūzikas pārstāvjiem visā pasaulē.

Dana Indāne ir brīvās balss improvizācijas māksliniece un dabiskās balss atbrīvošanas meistarklašu vadītāja. Studējusi laikmetīgo balss improvizāciju Igaunijas Mūzikas un Teātra akadēmijā, kā arī teātra režijas mākslu Latvijas Kultūras akadēmijā. Kā dziedātāja, balss improvizatore un performanču māksliniece Dana Indāne piedalās kustību teātra izrādēs, pasaules mūzikas projektos un brīvās improvizācijas koncertos.

Agnija Ābrama šobrīd studē flautas spēli maģistrantūrā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Ar brīvo improvizāciju nodarbojas kopš studijām Igaunijas Mūzikas un Teātra akadēmijā. Dažādos sastāvos koncertējusi Latvijā, Igaunijā, Spānijā, Polijā un citur gan kā klasiskā mūziķe, gan kā brīvās improvizācijas māksliniece.

Palmu mājas koncertus organizē labas dzīves skola DARA un Botāniskā dārza draugu biedrība. Atbalsta LuxExpress, Cadets de Gascogne Franču maiznīca, kopēšanas centrs CopyExpert, NicePlace, Radio NABA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu