Deivida Bovija mākslas darbu kolekcija pārdota izsolē Londonā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Mirušā britu rokmūziķa Deivida Bovija mākslas darbu kolekcija ceturtdien tika pārdota «Sotheby’s» izsolē Londonā par 24,3 miljoniem britu mārciņu (27,7 miljoniem eiro), pircēju entuziasmam pārspējot izsoles rīkotāju cerības.

Visdārgāk – par 7,09 miljoniem mārciņu (8,08 miljoniem eiro) – tika pārdota amerikāņu mākslinieka Žana Mišela Baskiā glezna «Air Power», kurai iedvesmu mākslinieks smēlies no grafiti. Bija gaidīts, ka šī glezna tiktu pārdota par summu no 2,5 līdz 3,5 miljoniem mārciņu.

Baskiā 1988.gadā nomira no narkotiku pārdozēšanas 27 gadu vecumā. Bovijs nopirka «Air Power» un vēl vienu šā mākslinieka gleznu neilgi pirms tam, kad 1996.gadā kinoteātri sāka demonstrēt biogrāfisko filmu «Basquiat» («Baskiā»), kurā Bovijs tēloja savu agrīno elku Endiju Vorholu.

Par otru dārgāko šajā izsolē pārdoto darbu kļuva Frenka Auerbaha eļļas glezna «Head of Gerda Boehm», kas tika nosolīta par 3,8 miljoniem mārciņu (4,3 miljoniem eiro). Pirms izsoles tā bija novērtēta ar 300 līdz 500 tūkstošiem mārciņu.

Foto: AP/LETA

Ceturtdien izsolē tika pārdoti pavisam 47 mākslas darbi no Bovija kolekcijas, kas lielākoties bija modernās britu mākslas darbi.

Vēl 300 Bovijam piederējušus mākslas darbus ir paredzēts pārdot izsolē piektdien.

Bovijs bija kaislīgs mākslas kolekcionārs. Viņš mēdza apmeklēt izsoles, bet vēlāk iegādājās mākslas darbus diskrētākā veidā. Deviņdesmitajos gados viņš bija žurnāla «Modern Painters» redaktoru padomē.

Bovija kolekcijā galvenokārt ir 20.gadsimta britu gleznas, tomēr viņš interesējās arī par afrikāņu mūsdienu mākslas darbiem un tā saukto autsaideru mākslu.

Bovijs šā gada 10.janvārī nomira no vēža 69 gadu vecumā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu