Noklausies: tautasdziesma «Ej, Laimiņa» mūsdienīgā versijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Iedzīvinot latviešu tautas tradīcijas mūsdienīgās skaņās, trīs talantīgi jaunās paaudzes latviešu mūziķi – multiinstrumentālists Reinis Sējāns jeb Reynsi, etniskās mūzikas un džeza dziedātāja Leila Alijeva un koklētājs Ansis Jansons – ieskaņojuši latviešu tautasdziesma «Ej, Laimiņa, tu pa priekšu». Dziesma ir veltījums vasarā notikušajiem pirmajiem mūsdienu tautas mūzikas svētkiem «Radagars».

«Radagars» kā skaista tradīcija, kas sevī apvieno latviešu senču gudrību un laikmetīgās kultūras pieredzi, vasaras beigās aizsākās Druvienas pagasta «Silmačos». Tautasdziesmas mūsdienīgā versija ir svētku idejisks turpinājums un spilgts piemērs tam, kā, apvienojoties dažādiem mūzikas žanriem un māksliniekim var veiksmīgi iedzīvināt latviešu tautas vērtības un tradīcijas modernajam cilvēkam saprotamā un tuvā veidā.

«Ir milzīgs prieks šo man tik sirdij mīļo dziesmu izpildīt kopā ar tik brīnišķīgiem cilvēkiem kā Ansi un Reini. Personīgi es šajā dziesmā saklausu maģisko radīšanas spēku, kuru pirms tam tu nespēj nedz sarunāt, nedz ieplānot – tieši tādu, kāds tas bija «Radagarā». Vienkārši būt un ļauties,» par jauno dziesmu stāsta mūziķe Leila Alijeva.

Leila Alijeva - tautasdziesmas vokāls - ir viena no jaunajām etniskās mūzikas zvaigznēm, kura eksperimentē ar džeza un tautas mūzikas žanriem. Koklētājs Ansis Jansons pazīstams kā etnomuzikologs un kokles spēles skolotājs, kas mainījis priekšstatu par kokles mūziku, spilgti pierādot tās mūzikālo vērtību arī ārpus folkloras kopu vides. Savukārt Reinis Sējāns sevi pierādījis kā mūziķis, skaņu mākslinieks, komponists un viens no veiksmīgās latviešu grupas «Instrumenti» dalībniekiem.

Dziesmas ieraksts veikts studijā «Lauska», Kaspara Bārbala vadībā. Svētkus «Radagars» kā ik gadēju tradīciju ar dziesmām, dejām, mūzikas un amatniecības darbnīcām organizē «Druvienas cilts» un draugi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu