Rēzeknē notiks otrais ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šo sestdien, 15. oktobrī, Rēzeknē, Latgales vēstniecībā «Gors», sāksies un līdz 21. oktobrim turpināsies otrais ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi», informē «Gora» Mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare. Festivāla programmā šogad iekļauti divi koncerti, zinātniskais teātris, sarunu vakars un jaunuzvedums.

«Pēc tam kad pirmajā festivālā izspēlējām, ēnās izdejojām un Raiņa dzejā izdziedājām pasaules radīšanu, otrajā festivālā muzicēsim par tēmu «Divatā» jeb «Duo«. Divi mūziķi izspēlēs programmu diviem taustiņinstrumentiem un piecām klaviatūrām, ērģelnieku duets spēlēs koncertu četrām klaviatūrām četrrocīgi un četrkājīgi, bet muzikālajā sapņojumā bērniem 22 rokas un 22 kājas darbosies, fantazēs un muzicēs par tēmu «Ja es būtu»,» festivāla šī gada noskaņu ieskicē tā mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna.

Sestdien, 15.oktobrī, plkst.18 «Gora» Lielajā zālē izskanēs festivāla atklāšanas koncerts, kurā duetā skanēs ērģeles un klavieres - ērģelniece Apkalna saspēlēsies ar pianistu Juri Žvikovu. Abu mūziķu saspēlē izskanēs Jūliusa Roibkes, Sezāra Franka, Žana Langlē un Nadži Hakima skaņdarbi. Vairāki koncertā atskaņotie darbi būs pirmatskaņojumi Latvijā.

Koncertzāle "Gors"
Koncertzāle "Gors" Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 16.oktobrī, plkst.17 «Gora» Mazajā zālē festivāla otrajā koncertā varēs klausīties Francijas ērģelnieku - Libānā dzimušā, patlaban Francijā dzīvojošā ērģelnieka, komponista, ērģeļspēles skolotāja Nadži Hakima un franču ērģelnieces Marijas Bernadetes Djuforses pāra saspēli.

Ērģelnieku izpildījumā izskanēs arī cikls «Apustuļi», kuru diviem ērģelniekiem radījis pats Nadži Hakims. Viņš smēlies iedvesmu no Lukas Kranaha (vecākā) kokgriezumu sērijas, kurā attēlots Kristus un viņa mācekļi. Kranaha darbos mācekļus vienu no otra atšķirt palīdz lietas, kas tiem rokās: Pēterim - atslēgas, Pāvilam - zobens un grāmata, Jēkabam - svētceļnieka tērps un gliemežvāks. Komponists Hakims veidojis katram tēlam atbilstošu miniatūru meditāciju, tās pamatā liekot kādu gregorisko dziedājumu vai mums pazīstamu korāli.

Pirmdien, 17.oktobrī, plkst.18 Orķestra zālē sāksies zinātnisks šovs bērniem «Īssavienojums», kurā tēmu «Divatā» interaktīvā veidā atklās arī zinātniskā teātra «Laboratorium.lv» eksperimentu meistari.

Festivāla «ORGANismi» centrālā persona ir digitālas, tātad, ar elektrību darbināmas ērģeles, tāpēc mazie «Gora» apmeklētāji varēs uzzināt gan to, kas ir elektrība, kā rodas īssavienojums, vai to var sajust un saredzēt, gan arī to, kāpēc ir vajadzīgi divi, lai rastos elektriskā dzirksts.

Festivāla sarunu vakars "Divatā ar Ivetu Apkalnu "Gora" Orķestra zālē sāksies 18.oktobrī plkst.18 un pirmo reizi aicinās uz sarunu ar pasaulē pazīstamo latviešu ērģelnieci Apkalnu. Pasākuma gaitā festivāla mākslinieciskā vadītāja stāstīs par ērģelnieka darbu un iedvesmas avotiem.

Piektdien, 21.oktobrī, plkst.18 «Gora» Mazajā zālē izskanēs koncertuzvedums «Ja es būtu», kurā Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas (JIRMV) audzēkņi un ērģelniece Apkalna turpinās atklāt «divu», «abu» stāstu caur diviem «es» - kas es esmu šodien un kas es varētu būt esošajā vai iedomātajā nākotnē.

JIRMV bērnu un Apkalnas radošā sadarbība sākās pirmajā ērģeļmūzikas festivālā «ORGANismi», kad tapa muzikālais stāsts «Saule. Bērni. Rainis». Šī gada koncertuzveduma pamatā ir itāļu rakstnieka Džanni Rodāri grāmata «Pasakas pa telefonu».

Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem «organ» (grieķu val. ērģeles) un «organismi», festivāla mākslinieciskā vadītāja Apkalna ir iecerējusi atklāt vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Festivālu «ORGANismi» rīko Latgales vēstniecība «Gors», atbalsta - Rēzeknes pilsētas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, Francijas institūts Latvijā un AS «Latvijas Valsts meži».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu