Rudens kamermūzikas festivālā skanēs Bēthovena, Debisī un Franka sonātes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivālā skanēs koncerts «Bēthovena, Debisī un Franka sonāšu vakars», informē «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica. Koncerts izskanēs 12. oktobrī Mazajā ģildē un 14. oktobrī Ogres Kultūras centrā.

Koncertā spēlēs Austrijā dzīvojošās latviešu mūziķes - čelliste Marta Sudraba un pianiste Ieva Oša. Dueta saspēlē līdzās frančiem raksturīgajam gaisīgumam Sezāra Franka un Kloda Debisī kamermūzikā noteiktākus triepienus vilks Ludviga van Bēthovena Ceturtā čellsonāte, bet Andra Dzenīša «Quidditas» vakara programmā izskanēs pirmo reizi.

Van Bēthovena Sonāte klavierēm un čellam pabeigta 1815. gada vasarā un tiek uzskatīta par vienu no Bēthovena vēlīnajiem opusiem. Darba ierosmes autors bijis viens no Bēthovena iecienītākajiem čellistiem Jozefs Linke - mūziķis, kurš Šupanciga stīgu kvarteta sastāvā jau vairākkārt tika atskaņojis Bēthovena kamermūzikas darbus. Sonāte veltīta vienai no Bēthovena tuvākajām uzticības personām jeb «tālajai mīļotajai» - ungāru grāfienei Annai Marijai fon Erdodi. Ceturtā sonāte spilgti ataino Bēthovena vēlmi pārkāpt klasiķu kristalizētās sonātes formas robežas, meklējot strukturāli jaunu izklāstu čella sonātei.

Debisī Sonāte čellam un klavierēm pieder komponista vēlīnajiem sacerējumiem. Sonātei ir trīs daļas, taču Debisī to veidojis pēc franču baroka sonātes parauga un abas pēdējās tiek atskaņotas bez pārtraukuma.

Beļģijā dzimušais Franks bijis viens no ievērojamākajiem sava laika ērģelniekiem un ērģeļspēles pedagogiem. Mūža lielāko daļu viņš kalpojis par ērģelnieku Sv.Klotildes bazilikā Parīzē, kā arī bijis Parīzes konservatorijas profesors. Viens no Franka vispopulārākajiem opusiem ir sonāte vijolei un klavierēm.

Andris Dzenītis ir latviešu komponists, kura darbi pārstāv gandrīz visus mūzikas žanrus no operas līdz kamermūzikai. Jau 16 gadu vecumā par sonāti vijolei un klavierēm «Pamestie» viņš izpelnījies Latvijas Komponistu savienības Kamermūzikas opusu konkursa laureāta titulu.

Sudraba ir viena no izcilākajām latviešu čellistēm. Vairākus gadus viņa bija viena no Gidona Krēmera veidotā orķestra «Kremerata Baltica» vadošajām čellistēm, kopā ar orķestri un solo spēlējot Eiropā, ASV un Japānā.

Savukārt Oša dzīvo un strādā Austrijas pilsētā Grācā, kur Grācas Mūzikas universitātē viņa ir altu, flautu un vēl citu stīgu un pūšaminstrumentu koncertmeistare. Ievas Ošas pastāvīgie kamermūzikas partneri ir Vīnes un Grācas Filharmoniķu solisti, kā arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra solisti.

Koncerts skanēs tiešraidē Latvijas Radio 3 «Klasika», savukārt biļetes var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu