Latviešu filmu «Latvieši?!» un «Bēgums» seanss festivālā «2Annas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Ar seansiem 30. septembrī un 1. oktobrī plkst. 18 kinoteātrī «K.Suns» 21. Rīgas starptautiskais filmu festivāls «2Annas» piedāvā skatītājiem fokusprogrammas «Latviešu klejotāji» ietvaros vērot divas atšķirīgos laikos tapušas latviešu filmas – režisora Ivara Zviedra 2009. gada dokumentālo filmu «Bēgums» un Genādija Zemela 1989. gada drāmu «Latvieši?!».

Abu filmu tapšanas laiku šķir 20 gadi, kuru laikā mainījies saturs, ko iespējams attiecināt uz festivāla virstēmu «Klejotāji». Abas filmas, katra savā laikā, piederēja pie sociāli aktīvu un ārkārtīgi aktuālu parādību loka. Tās katra savā, nenoliedzami mākslinieciskā veidā runā par to, kas tobrīd bija Latvijas sabiedrības karstāko diskusiju objekts.

Hronoloģiski senākā un arī tāpēc eksotiskākā filma šajā duetā ir režisora Genādija Zemela 1989. gadā pabeigtā spēlfilma «Latvieši?!», kas jau ar nosaukumā izaicinoši liktajām izsaukuma un jautājuma zīmēm mēģina tīšām provocēt, runājot par Atmodas laikā tik būtiskajām dilemmām. Vai latvietis ir puika, kurš dzimis tēva izsūtījuma laikā Kazahstānā, ja viņa māte ir ukrainiete un viņas doto vārdu Tarass vecāmāte savā izmisīgajā patriotismā piespiež mainīt pret latvisko Dzintaru? Vai latvietis ir šā kādreizējā puikas dēls Jānis, kura māte savukārt ir uzbekiete un devusi Jānim gluži aziātiskus vaibstus? Režisors Genādijs Zemels šajā gandrīz autobiogrāfiskajā filmā meklē atbildes uz Atmodas laika Latvijai vissāpīgākajiem jautājumiem, uz kuriem nav iespējams atbildēt viennozīmīgi. Vienu no galvenajām lomām filmā spēlē aktieris un režisors Alvis Hermanis.

Otrs elements Latvijas «klejotāju» programmā – režisora Ivara Zviedra dokumentālā filma «Bēgums» (2009) rāda citu realitāti. Šajā filmā visi mundri izliekas, ka vienīgais situācijas noteicējs ir viņu pašu brīva griba. Šos klejotājus neviens nav nekur izsūtījis, viņi paši ir devušies «izsūtījumā» lasīt gliemežus. Tikai dažus gadus vēlāk «izdzīvošanas meklējumi» ir pārņēmuši visu pasauli, un festivāla 2ANNAS Latvijas filmu programma parāda, cik dažādi apstākļi, likteņi un sāpes ietilpst šķietami bezrūpīgajā jēdzienā «klejotāji». Filma «Bēgums» 2009. gada Nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps» tika atzīta par gada labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu.

Filmu «Bēgums» skatīties iespējams 30. septembrī plkst. 18.00, bet «Latvieši?!» – 1. oktobrī plkst. 18.00. Abi seansi norisinās kinoteātrī «K. Suns». Fokusprogramas «Latviešu klejotāji» kuratore ir Kristīne Matīsa – žurnāla «Kino Raksti» galvenā redaktore, kino vēsturniece, nozares informācijas speciāliste Nacionālajā Kino centrā, vairāku kinogrāmatu autore un redaktore.

Sešu dienu laikā līdz pat 2. oktobrim kino gardēžiem un interesentiem būs iespēja redzēt plašu Starptautisko un Baltijas valstu konkursa īsfilmu programmu, «2Annas» kuratoru un ārvalstu vieskuratoru veidotās fokusa programmas, Eiropas Kinoakadēmijas apbalvotās filmas un Oberhauzenas īsfilmu festivāla seansu, piedalīties diskusijās un sarunās, industrijas dienā un īpašajos notikumos. Galvenais festivāla notikumu centrs šogad ir Kaņepes Kultūras centrs, taču kino seansus apmeklētāji varēs baudīt arī «Kino Bize» un kinoteātrī «K.Suns», atsevišķi festivāla notikumi gaidāmi arī Rīga TV24 studijā un NABAKLAB.

Līdzās vairāk nekā 30 kino seansiem 2ANNAS organizatori aicina piedalīties arī īpašajos pasākumos. 30. septembrī no plkst. 10.00 Kaņepes Kultūras centrā notiks 2ANNAS Industrijas diena, kur «Filmu izplatīšanas foruma» laikā notiks vieslektoru prezentācijas par auditorijas sasniegšanu, sociālo tīklu izmantošanu mārketingam un jaunām kino formām, kā arī paneļdiskusija «Filmu izplatīšana un mārketinga iespējas» un filmu pitching sesija. Ik vakaru Kaņepes Kultūras centrā notiks festivāla pasākumu vakara programma ar koncertiem, DJ-u un VJ-u spēlēm, sieviešu stand-up komēdiju un nerimstošām dejām.

Biļetes un abonementi pieejami www.bezrindas.lv. Biļetes cena: 4,50 eur pieaugšajiem, 3,50 eur skolēniem, studentiem, pensionāriem. Festivāla abonements 20 eur (6 filmu seansi + visi vakara pasākumi). Dienas abonements 9 eur (studentiem un senioriem 6 eur) kopā ar izvēlētās dienas filmu seansiem un pasākumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu