Olivers Stouns apsūdz ASV apjomīgā spiegošanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņu kinorežisors Olivers Stouns ceturtdien apsūdzēja ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju par apjomīgas novērošanas programmas ieviešanu, kas turklāt esot plašāka, nekā savulaik ieviesis bijušās komunistiskās Austrumvācijas drošības dienests «Stasi». Stouns uzstājās Sansevastjanas filmu festivālā, Spānijas ziemeļos, kur viņš prezentēja savu jaunāko filmu «Snoudens» «(Snowden»), kurā vēstīts par bijušo ASV izlūkdienestu līdzstrādnieku Edvardu Snoudenu.

Snoudens 2013. gadā izpelnījās pasaules uzmanību, atklājot ASV slepeno izlūkošanas programmu apmēru un nopludinot datus par tām. Pēc tam viņš pameta darbu ASV Nacionālās drošības pārvaldē (NSA). Kopš tā laika viņš bēguļo no ASV iestādēm un pašlaik dzīvo Krievijā.

Režisors uzsvēra, ka amerikāņi ir vīlušies prezidentā, kuru sākotnēji uzskatīja par «diži ētisku cilvēku».

«Tieši pretēji, Obama ir pastiprinājis [Džordža] Buša administrācijas politiku,» pauda Stouns.

Obama «ir radījis (..) visplašāko globālās drošības novērošanas valsti, kāda jebkad ir pastāvējusi, daudz plašāku nekā Austrumvācijas «Stasi»,» viņš paziņoja.

«Vienas lietas - terorisma - vārdā mainīt visus noteikumus nav nebūtiska atbilde, tā ir ekstrēma atbilde,» Stouns sacīja reportieriem.

«Sargāsimies no fašistiem un tirāniem, kuri mums saka: «Mēs plānojam jūs aizsargāt.» Es to negribu,» uzsvēra režisors.

Stouns noliedza, ka filmas par Snoudenu pirmizrāde tik neilgu brīdi pirms ASV prezidenta vēlēšanām būtu plānota ar nolūku, vienlaicīgi paužot cerību, ka Obama apžēlos Snoudenu.

Amerikāņu aktieris Džozefs Gordons-Levits, kurš filmā attēlo Snoudenu, ir ticies ar bēguļojošo ziņotāju, lai labāk sagatavotos lomai. Aktieris norādīja, ka Snoudens esot «apmulsis» par faktu, ka par viņu ir uzņemta filma. Viņš piebilda, ka Snoudens ir «ļoti privāts cilvēks».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu