Rēzeknē būs skatāma Ilgvara Zalāna jaunāko darbu kolekcija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Didzis Grodzs

No 27. septembra Rēzeknē, Latgales vēstniecībā «Gors», būs skatāma mākslinieka Ilgvara Zalāna jaunāko darbu izstāde «Gadalaiki», informē vēstniecības Mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare.

Noslēpums, kas sievietēs mainās kā gadalaiki, neizdibināma, mistiska un tik ļoti kairinoša savā pievilcībā - tāds ir sievietes tēls, ko izstādē atklāj Zalāns. Tikšanās ar mākslinieku un amerikāņu pianista Haskela Smola koncerts izstādē paredzēts 27. septembrī plkst.17.

Izstādē «Gadalaiki» tiks eksponēti Zalāna mākslas darbi portreta žanrā. Pievēršanās portreta žanram aizsākusies Ķīnā, kur Zalāns bija mākslinieku rezidencē 2010. un 2011. gadā. Līdzīgi kā franču gleznotājs Pols Gogēns 19.gadsimta beigās Taiti salā, arī Zalāns, gleznojot sieviešu portretus, centies pietuvoties citādajai kultūrai, tradīcijām, kas izpaužas gan cilvēku vizuālajā tēlā, gan kustībās, gan saules pilnajā noskaņā.

Mākslas zinātniece Baiba Guste par Zalāna jaunāko darbu kolekciju saka: «Izstādē eksponētajos sieviešu portretos var nojaust kādu līdzību ar mākslinieka iepriekš gleznotajiem eksotisko vietu sieviešu portretiem, tomēr šeit viņš vairāk ir pievērsies tēlam. Mākslinieka personība darba procesā pietuvojas un attālinās no noteiktas tradīcijas gan portreta žanra, gan gleznošanas paņēmienu izmantošanā. Zalāna portretos tēlotās noskaņas bieži vien tiek rādītas nevis kā tradicionāli pierasts - caur portretējamās sievietes dvēseles spoguli acīm -, bet gan ar aizplīvurotu skatienu, seju, kuras aprises pazūd, ar kustību vai tērpa un fona krāsainību. Tieši tā tiek izteikta apjausma par dvēseles izjūtām, garastāvokļa noskaņojumu, kādu mistisku un noslēpumainu rakstura iezīmi, kas izpaužas gan kā paklausība, gan arī kā spridzeklīga dzirkstele.»

3. Gadalaiks. Java. 2016. Audekls, eļļa. 100x120 cm
3. Gadalaiks. Java. 2016. Audekls, eļļa. 100x120 cm Foto: Didzis Grodzs

Zalāns (1962) Latvijas mākslas vidē īpaši izceļas ar savu bagātīgo ārzemju rezidenču apmeklējumu, kur ikvienā vietā ir papildinājis savu radošo darbību, ieguvis jaunas atziņas, emocijas un pieredzi. Gleznotājs studējis Latvijas Mākslas akadēmijā līdz 1992.gadam, aktīvi piedalās izstādēs kopš 1987.gada, sarīkojis vairāk nekā desmit personālizstādes. Kopš 2005.gada aktīvi izmantojis mākslinieku rezidenču iespējas Spānijā, Itālijā, Francijā, Malaizijā, Ķīnā, Japānā, Korejā, Austrālijā, Singapūrā, Argentīnā un citur.

Zalāna darbi atrodas Marka Rotko mākslas centra, «GreenValley Corp.Tokushima», «RZ Collection», Latvijas Mākslinieku savienības, Marka Šagala Muzeja (Vitebska), Zaporožjes mākslas muzeja, citās muzeju, fondu un privātajās kolekcijās.

Komponists un pianists Smols ir slavens ar savu spēju kompozīcijās radīt brīnišķīgu skaņas un klusuma sajaukumu, un kā izpildītājam viņam piemīt apbrīnojama tehnika un ēteriski viegls pieskāriens klavieru taustiņiem. Savas karjeras laikā pianists ar savu mūziku tiecas sasniegt garīgu mieru. Autors pasaules slavu ieguvis ar biežajām Amerikas un pasaules turnejām, kā arī duci izdoto mūzikas ierakstu. Savos koncertos mākslinieks izpilda gan savus, gan arī citu autoru skaņdarbus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu