Hiphopa hipiji - «De la Soul» izdod fanu finansētu plati

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viena no visu laiku izcilākajām hiphopa apvienībām, kura jau gandrīz trīsdesmit gadus darbojas nemainīgā sastāvā, šogad ar fanu atbalstu laidusi klajā jaunu studijas albumu «and the Anonymous Nobody...». Šīs grupas nosaukums ir «De la Soul».

De la Soul «and the Anonymous Nobody...»

(A.O.I.)

7/12

Trīs vīri - Posdnous (Kelvin Mercer), Dave (David Jude Jolicoeur) un Maseo (Vincent Mason) šajā gadu desmitā katrs svinēs apaļu 50 gadu jubileju, taču tas neliedz šiem kungiem turpināt radoši eksperimentēt ar bītiem un sampliem arī 2016. gadā.

Ja atskatāmies hiphopa vēsturē, tad astoņdesmito gadu otrajā pusē tika rakstīta šā žanra zelta vēsture. Agrīnās Grandmaster Flash, DJ Kool Herc hiphopa formas bija izaugušas no autiņiem, izgājušas Run DMC fāzi, kas uzmeta šo žanru komerciālās virsotnēs (dziesma ar «Aerosmith») un jau drīz pie hiphopa debesīm ļāva iemirdzēties tādām konceptuāli atšķirīgām grupām kā «Public Enemy», «N.W.A», «Eric B. & Rakim» u.c.

«Public Enemy» hiphopā ienesa politiku, «N.W.A» ielu dzīves skarbo realitāti un gangsteru estētiku, turpretī trīs «nūģi» no Longailendas - «De la Soul» šajā žanrā ienesa humoru un melodiju,

arī tehniski viņi samplēja jau atsevišķas skaņas, nevis veselas bīta taktis, par ko diemžēl iekūlās arī nepatikšanās. Debijas albumā bija iesamplētas 12 sekundes no 60. gadu grupas «The Turtles» dziesmas fragmenta. Rezultātā «De la Soul» par katru izmantoto sekundi bija spiesti šķirties no $141666,67. Kopā gandrīz 1,7 miljoni dolāru.

De la Soul 80. gados
De la Soul 80. gados Foto: Publicitātes foto

Par to, kā attīstījās grupas karjera 90. gados, daudz nerakstīšu (drīzāk noskaties īsu dok. filmu par trio), piebildīšu vien to, ka hiphops tajā laikā strauji mainījās un «De la Soul» bija arvien grūtāk atrast ceļu pie jauna klausītāja.

Lai arī jaunus fanus grupa pēdējos gados, visticamāk, nav ieguvusi, «De la Soul» klausītāji visus šos gadus ir bijuši lojāli. Kad 2015. gadā vīri ar pūļa finansējuma vietnes «Kickstarter» starpniecību aicināja fanus samesties jaunam albumam, atsaucās vairāk nekā desmit tūkstoši fanu, saziedojot 600 tūkstošus dolāru. Viens no lielākajiem grupas faniem - indiešu izcelsmes komiķis Rasels Pīterss (Russell Peters) viens pats ziedoja 10 000.

"and the Anonymous Nobody..."
"and the Anonymous Nobody..." Foto: Publicitātes foto

Tā, pateicoties fanu saziedotajai naudai, arī tapis šis albums, kas seko pirms 12 gadiem izdotajam «The Grind Date», ar kura programmu, starp citu, trio 2004. gadā uzstājās Rīgā, «Sapņu fabrikā».

Lai arī vīri ļoti centušies nepievilt fanus, jaunais albums diemžēl īsti neturas kopā. Tiesa, interesanti, ka tā vietā lai izmantotu gatavus samplus, vīri tos ir radījuši paši (kopā ar pavadošo dzīvo grupu ierakstītas 200 stundas ar mūziku), taču daudzgalvainais viesmūziķu un viesvokālistu skaits rada ļoti saraustīta ieraksta iespaidu.

«and the Anonymous Nobody...» piedalās tādi žanriski atšķirīgi mākslinieki kā «Talking Heads» līderis Deivids Bērnss (David Byrne) un Snūps (Snoop Dogg), «The Darkness» solists Džastins Houkinss (Justin Hawkins) un dziedātāja Estele (Estelle), «Blur» līderis Deimons Albarns (Damon Albarn) un reperis 2 Chainz, zviedru indīgrupa «Little Dragon» un Ašers (Usher) u. tml.

Nezinu, ko par dziesmu «Lord Intended», kurā dzied ekscentriskais «The Darkness» solists, domā trio fani, taču man šķiet, ka tas ir viens no sliktākajiem skaņdarbiem, ko man šogad nācies dzirdēt.

Protams, albumā ir arī lieliski muzikāli brīži, izdevušies eksperimenti. «Royalty Capes» patīkami atgādina «The Roots» (loģiski, jo «The Roots» ir «De la Soul» mācekļi), grūvīgs ir «Pain»ar Snūpu, skanīgs ir «Property of Spitkicker.com», taču šādi «delasoulīgi» skaņdarbi ierakstā nesaprotami disonē ar citiem, kaut vai minēto «Lord Intended» vai «Here in After», kurā iestrādāta asa elektriskā ģitāra, un arī Albarna sapņainais dziedājums īsti nenostrādā.

Intervijās vīri izteikušies, ka top arī tradicionāls «De la Soul» albums, kurā tiek samplēta džeza, fanka, soula klasika. Gaidīšu to!

Izdošanas datums - 26.08.2016.

Labākās dziesmas: «Pian», «Property of Spitkicker.com» un «Memory of… (Us)».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu