LNSO jauno sezonu atklāj Mariss Jansons un Raimonds Pauls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lielajā ģildē piektdien notika Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jaunās sezonas atklāšanas koncerts, kuru vadīja pasaulslavenais diriģents Mariss Jansons, informēja LNSO pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Jansona vadītā koncerta pirmajā daļā skanēja Hektora Berlioza «Fantastiskā simfonija», savukārt otrajā daļā Jansons beidzot īstenoja senseno sapni muzicēt vienā koncertprogrammā ar Raimondu Paulu. Iepriekš Jansona vadībā LNSO muzicēja 2005.gada 29.septembrī Lielajā ģildē Johana Štrausa mūzikas koncertā.

Par godu jubilejai LNSO laidis klajā izdevumu «LNSO - 90. Personības. Fakti. Sarunas», kurā īsi aplūkota orķestra vēsture un tā kādreizējie diriģenti. Izdevums dažu nedēļu laikā būs pieejams grāmatu tirdzniecības vietās. Savukārt sadarbībā ar ASV skaņu ierakstu namu «Odradek Records» nācis klajā kompaktdisks «The Bells», kurā LNSO Andra Pogas vadībā atskaņo Sergeja Rahmaņinova kantāti «Zvani», kurā piedalās solisti un koris «Latvija», un «Rapsodiju par Paganīni tēmu», kur solists ir Vestards Šimkus. Kompaktdisku var iegādāties LNSO koncertos, un drīzumā tas būs arī mūzikas ierakstu veikalu plauktos.

Saskaņā ar LNSO ilggadējā obojista un orķestra vēstures pētnieka Elmāra Zemoviča ierosinājumu par LNSO dzimšanas dienu pieņemts uzskatīt 1926.gada 5.septembri, kad Latvijas Radiofona studijā notiek jaunveidotā orķestra pirmais koncerts Arvīda Pārupa vadībā. Orķestris uzstājas 14 mūziķu sastāvā. Vēlāk orķestra nosaukums vairākkārt mainīts. 1990.gada 1.janvārī LNSO no Latvijas Radio orķestra pārtapa par filharmonijas kolektīvu, tā paša gada septembrī tas ieguva pašreizējo nosaukumu, un kopš 1998.gada ir patstāvīga mākslinieciska vienība.

Pārējos jubilejas koncertus diriģēs LNSO pašreizējais mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Poga (kopš 2013.gada) un divi kādreizēji LNSO vadītāji - Vasilijs Sinaiskis (1975-1987) un Olari Eltss (2001-2006).

7.oktobrī Pogas vadībā skanēs Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts ar solistu Reini Zariņu un Riharda Štrausa «Varoņa dzīve». 28.oktobrī Rīgā un 29.oktobrī Vasilija Sinaiska vadībā Cēsīs skanēs Pētera Vaska «Cantabile» un Hektora Berlioza «Fausta pazudināšana».

Savukārt 26.novembrī Olari Eltsa vadībā būs koncerts ar Santas Ratnieces «The Glittering Promenade», Eduarda Turbina Kontrabasa koncertu, kurā kā solists uzstāsies «Berlīnes filharmoniķu» mūziķis Gunārs Upatnieks, un Gustava Mālera Piekto simfoniju. Turklāt 8.decembrī Rēzeknē un 9.decembrī Rīgā Pogas vadībā izskanēs Jāņa Mediņa «Pie baznīcas» un Ludviga van Bēthovena Devītā simfonija.

Arī pārējos ziemas sezonas koncertos LNSO sola izcilus viesus un lielisku mūziku. Vecgada programmu šogad diriģēs somu talants Klauss Mekele un pie klavierēm sēdīsies itālis Stefāno Bollani. Janvārī LNSO viešņa būs visā pasaulē pieprasītā vijolniece Baiba Skride, februārī Šimkus spēlēs solo Georga Pelēča jaunā Klavierkoncerta pirmatskaņojumā, martā ar LNSO uzstāsies divi izcili krievu pianisti - Antons Ļahovskis un Čaikovska konkursa laureāts Dmitrijs Masļejevs. Savukārt aprīlī būs «māleristu svētki» - Gintars Rinkēvičs diriģēs Mālera Pirmo simfoniju un notiks ikgadējais mēmā kino seanss Aināra Rubiķa vadībā. Maijā Māris Sirmais diriģēs Filipa Glāsa simfoniju un Riharda Dubras jaundarbu, savukārt noslēguma koncerta viešņa būs spožā poļu dziedātāja Aga Mikolaja.

Janvāra beigās un februāra sākumā LNSO dosies turnejā uz Franciju - uzstāsies Eksanprovansas Lielajā teātrī un Mecas «Arsenālā», kā arī intensīvi koncertēs slavenajā Nantes festivālā «La Folle Journée».

LNSO šosezon turpinās rīkot cikla «LNSO kamermūzika» koncertus, «LeNeSOns» jaunā veidolā aicinās uz tradicionālajiem sestdienu koncertiem bērnus un vecākus, savukārt Jānis Holšteins-Upmanis turpinās vadīt «Koncertsarunas jauniešiem ar Goran Gora».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu