Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Anna Rozīte dalās ar ģimenes iecienītākās kūkas recepti

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publiciātes foto

Veselīgā dzīvesveida piekritēja, TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte ikdienā pārsvarā ēd veselīgu pārtiku un nepieskaita sevi pie kūku cepējām. Tomēr ir viena gadiem pārbaudītā kūkas recepte, kas Annu nevar atstāt vienaldzīgu. Tā tiek cepta ik rudeni – slavenā Šarlotka jeb ābolu kūka, kas piepilda māju ar omulīgu aromātu un vēstī par rudens iestāšanos. Lai iedvesmotu Latvijas saimnieces dalīties savā pieredzē, piesakot savas kūkas recepti Signes Meirānes un Rimi izsludinātajā Latvijas simtgadei veltītajā projektā 100 kūkas un 1 svecīte, Anna pastāstīja par saviem saldumu baudīšanas paradumiem un padalījās ar savu vismīļāko ābolu kūkas recepti.

«Jāatzīst, ka es esmu liela kārumniece un saldumu mīle, taču mājās saldos ēdienus gatavoju ne tik bieži - pārsvarā kādos svētkos vai mūsu ģimenei nozīmīgos notikumos. Kad gatavoju saldos ēdienus bērniem vai kopā ar viņiem, tad uzsvaru lieku tieši uz produktu kvalitāti un ēdiena veselīgumu. Mēs mēdzam taisīt saldējumu tikai un vienīgi no sasaldētiem augļiem, cepam cepumus bez miltiem, rafinētā cukura, sviesta un olām, gatavojam svaigēdāju jeb raw konfektes un svaigo šokolādes krēmu,» stāsta Anna Rozīte.

Raksta foto
Foto: Publiciātes foto

Lai arī Anna ir veselīgā dzīvesveida piekritēja, viņa atzīst, ka visveselīgāk ir nevis atteikties pilnībā no kādām ēdiena grupām, bet ēst tās apzināti un ar mēru, ieklausoties sava organisma vajadzībās. Tāpēc arī viņas mājās ik pa laikam tiek ceptas kūkas. Sirdij un vēderam vismīļākā ir ābolu kūka, ko Annai cepa viņas mamma. Lai atsvaidzinātu un padarītu recepti interesantāku, Anna ieviesa arī pāris savus papildinājumus. Kviešu milti tiek aizstāti ar rudzu miltiem, bet saldumiņam tiek klāt pieliktas rozīnes.

Izmēģini arī pats pagatavot rudenim atbilstošu ābolu kūku pēc jaunas receptes!

Šarlotka jeb ābolu kūka ar rozīnīti Annas Rozītes gaumē

Sastāvdaļas

  • 5 – 6 āboli
  • 3 – 4 olas
  • glāze cukura
  • glāze rudzu miltu
  • saujiņa rozīņu
  • 1 t/k vaniļas cukura
  • malts kanēlis
  • pūdercukurs pasniegšanai
Raksta foto
Foto: Publiciātes foto

Pagatavošana

Cepšanai piemērotu kūkas formu un tās malas ieziež ar sviestu. Pa virsu, lai kūka nepiedeg, var uzbērt nedaudz miltu.

Nomizo un iztīri 5-6 ābolus (atkarībā no to izmēra). Man garšo, kad kūkā to ir daudz. Ābolus sagriez 2-3 cm gabalos un ieber sagatavotajā kūkas formā. Sakul olas ar cukuru. Cukuru vari likt arī mazāk vai izmantot kādus citus saldinātājus tā vietā. Es saldumam mīklai pievienoju arī rozīnes un vaniļas cukuru. Pēc tam pievieno miltus. Ja vēlies, lai kūka būtu gaisīgāka, vari pievienot nedaudz cepamā pulvera, taču parasti izlaižu šo soli.

Pārlej ābolus ar sagatavoto mīklu. Tā iznāks diezgan bieza, tādēļ ar karoti vai lāpstiņu tā būs jāizlīdzina, lai vienmērīgi apklāj visus ābolus. Pa virsu uzber kanēli un liec cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes. Kad kūka ir gatava un atdzisusi, virsū vari uzbērt pūdercukuru.

Uz augšu