Uz ekrāniem intriģējoša un atklāta filma par Snoudenu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau šajā piektdienā, 16. septembrī, pirmizrādi Latvijas kinoteātros piedzīvos rudens sezonas gaidītākā filma «Snoudens» («Snowden»). Uz patiesiem notikumiem balstītais trilleris, kuru režisējis izcilais kino klasiķis Olivers Stouns, atklāj bijušā amerikāņu specdienestu analītiķa Edvarda Snoudena versiju par vērienīgo spiegošanas skandālu, kas izraisīja domstarpības pat starp ietekmīgāko valstu vadītājiem.

Intriģējošajā trillerī «Snoudens» trīskārtējais ASV Kinoakadēmijas balvas «Oskars» ieguvējs Olivers Stouns ar izcilā aktiera Džozefa Gordona-Levita starpniecību piedāvā unikālu skatījumu uz iemesliem, kādēļ Edvards Snoudens izvēlējās atklāt pasaulei amerikāņu specdienestu metodes, kā arī ļauj iepazīt talantīgā analītiķa personību un neticamo dzīvesstāstu.

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes un Nacionālās drošības aģentūras darbinieks Edvards Snoudens tika iesaistīts vienā no lielākajiem šā gadsimta politiskajiem skandāliem, kad 2013.gada jūnijā laikrakstiem «The Guardian» un «The Washington Post» nodeva slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī. ASV nekavējoties Edvardam Snoudenam izvirzīja apsūdzības spiegošanā un valsts īpašuma zādzībā un izsludināja viņu starptautiskajā meklēšanā.

Šobrīd bēguļojošais amerikāņu specdienestu analītiķis ar draudzeni uzturas Krievijā, kur ir saņēmis oficiālu atļauju pagaidu patvērumam līdz 2017. gada 1. augustam. Šādu lēmumu Edvards Snoudens pieņēma pēc tam, kad vairākas nedēļas bija pavadījis Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā bez ceļošanai derīgiem dokumentiem. Vairākas Eiropas valstis bijušā amerikāņu specdienestu analītiķa lūgumu pēc patvēruma noraidīja.

Kaut Edvards Snoudens oficiāli tiek uzskatīts par vienu no šobrīd meklētākajiem ASV pilsoņiem, kuram jāstājas tiesas priekšā, tomēr daudzi atzīst, ka viņa rīcība ir kalpojusi sabiedrības interesēm. Bijušais amerikāņu specdienestu analītiķis ne tikai atklāja pasaulei ASV īstenoto elektronisko spiegošanu globālā mērogā, bet arī ļāva uzzināt tik pārsteidzošus faktus, ka tiek noklausītas pat it kā ASV ciešāko sabiedroto valstu vadītāju sarunas.

Edvarda Snoudena rīcības atbalstītāju vidū ir arī kinorežisors Olivers Stouns. «Edvards Snoudens ir varonis, jo viņš to darīja ne peļņas dēļ, ne arī tāpēc, lai sāpinātu mūsu valsti. Es tam neesmu redzējis nevienu pierādījumu. Viņš to darīja sirdsapziņas dēļ,» ir pārliecināts Olivers Stouns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu