Miris Jamaikas ska pionieris Prinss Basters

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

78 gadu vecumā miris Jamaikas ska pionieris Prinss Basters (Prince Buster), īstajā vārdā Sesils Bastamente Kembels (Cecil Bustamente Campbell), kurš tiek uzskatīts par pirmo Jamaikas dziedātāju, kurš guva ievērojamus panākumus pasaulē, ziņo «Jamaican Observer».

Par viņa nāvi pavēstīja dēls. Lai arī nāves cēlonis netiek atklāts, zināms, ka Basters pēdējos gados pārcietis vairākus insultus.

Kembels, kuru bieži dēvēja par «ska karali», bija viens no ietekmīgākajiem 60. gadu Jamaikas mūziķiem. Viņš ietekmēja gan vietējos Jamaikas dziedātājus, gan veicināja Lielbritānijas regeja viļņa veidošanos.

Pirmais Kembela producētais singls «Little Honey»/«Luke Lane Shuffle» izdots 1961. gadā. Tajā pašā gadā viņš producēja «The Folkes Brothers» populāro «Oh Carolina», kurā palūdza ģitāristam Džā Džerijam (Jah Jerry) akcentēt vietu uzreiz aiz bīta pirmā sitiena, tādējādi radot pamatu ska mūzikai.

1963. gadā par Bastera hitu kļuva «Madness» (britu grupa «Madness» tieši tādēļ arī tā nosaukta), gadu vēlāk «Al Capone», bet 1967. gadā «Judge Dread».

Viņš vēl pirms Boba Mārlija (Bob Marley) kļuva par pirmo Jamaikas superzvaigzni, īpašu popularitāti gūstot Lielbritānijā.

70. gados Basters pārcēlās uz Maiami un drīz pameta mūziku.

80. gados viņš atgriezās uz skatuves un sniedza koncertus kopā ar grupu «The Skatalites», bet 90. gados ierakstīja arī jaunas dziesmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu