Top vides, dejas, mūzikas un gaismu uzvedums «Lūznavas atspulgā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

10.septembrī 21.00 Lūznavas muiža un tās parks kļūs par galveno varoni topošajā mūzikas, vides, dejas un gaismu uzvedumā «Lūznavas atspulgā» jeb «MŪZdienas», ko veido horeogrāfe Lilija Lipora, režisors Juris Jonelis, gaismu mākslinieks Egils Kupčs un lietuviešu mūziķis Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis).

10. un 11. septembrī vairāk nekā 50 vietās Latvijā notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas pasākumi, kuru tematika 2016.gadā ir kultūrvēsturiskā ainava Latvijā. Norišu vietu vidū ir arī Lūznavas muiža un tās ainaviskais parks. 10.septembrī muiža jau no 10.00 rītā aicina uz atvērto durvju dienu, ļaujot ikvienam gribētājam bez maksas iepazīties ar muižu un tās bagātībām, kā arī piedalīties izzinošā spēlē ar foto orientēšanās elementiem. Bet 19.00 vakarā interesenti varēs iepazīt muižu un tās parku organizētās ekskursijās.

Dienas kulminācija būs topošais mūzikas, vides, dejas un gaismu uzvedums «Lūznavas atspulgā» jeb «MŪZdienas». Uzvedumu veido profesionāla radošā grupa - horeogrāfe Lilija Lipora, režisors Juris Jonelis, gaismu mākslinieks Egils Kupčs, bet vakaru, izskanot pašu sacerētai pasaules mūzikai, skanīgi rotās viesi no Lietuvas - mūziķis, komponists, pūšaminstrumentu virtuozs, multiinstrumentālists Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis) un viņa grupa, kā arī idejas autore un projekta koordinatore Inga Drele. Uzvedumu izdejos laikmetīgās dejas teātris «Stars’ Well» un deju kopas «Dziga» dejotāji, bet par dejas laukumu dejotājiem un gaismām kļūs muižas logi, jumts, durvis un citas negaidītas vietas.

Uzveduma «Lūznavas atspulgā» romantiskais stāsts sākas ar intriģējošu nojautu: «Patiesībā tas viss tika izlemts jau sen. Tas notika tad, kad Lūznavas muižas vietā bija tikai tīri pilns Gaiss. Šajā Gaisā rotaļājās mazas gaismas radībiņas, kuras, laikam cauri ejot, kļuva par muižas sargātājām. Tajā pašā laikā, kad tika viss izlemts pirms mums, bija nakts…» - kura pilnībā tiks atklāta 10. septembra vakarā. Uzveduma otrais nosaukums «MŪZdienas» nav izvēlēts nejauši - tajā simboliski savijas «mūza» un «mūsdienas», iezīmējot Lūznavas muižas un tās MŪZAs atdzimšanu un atklāšanos apmeklētājiem tieši septembrī, tā, ļoti iespējams, kļūstot par vēl vienu tradīciju, ko svinēt Lūznavā.

Līdz ar Eiropas kultūras mantojuma dienas pasākumu apritēs tieši gads, kopš Lūznavas muiža pēc vērienīgo muižas atjaunošanas darbu noslēguma 2015.gada aprīlī vērusi durvis apmeklētājiem, reizē kļūstot arī par jaunu vides, kultūras, mākslas un izglītības centru. Muižas pārvaldniece Iveta Balčūne, atskatoties uz aizvadīto gadu, saka: «Pirmais muižas darba gads bijis kā neprātīgs skrējiens pretī visam jaunajam, taču reizē gada laikā paspēts paveikt ļoti daudz - Lūznavas muiža atgriezusies Latgales un Latvijas kartē kā kultūras centrs, sasaucoties ar muižas veidotāju, muižnieku Kerbedzu ģimenes, mērķiem 20. gadsimta sākumā. Prieks, ka līdzās esošajām kultūras, izglītības un vides aktivitātēm, muiža ir iespēja arī vietējiem Rēzeknes novada un Latgales uzņēmējiem attīstīt savus pakalpojumus un izmantot arvien pieaugušo apmeklētāju plūsmu. Līdz ar Lūznavas muižas attīstību arī Latgale ieguvusi vēl vienu objektu - «magnētu», kas veicina gan tūrisma attīstību, gan vispārējo novada izaugsmi, bet Eiropas kultūras mantojuma dienā gaidāmais uzvedums pierāda arī muižas iespējas kā lieliskai un neparastai jaunrades vietai.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu