ASV Kinoakadēmijai aicina pievienoties sievietes un etniskās minoritātes

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šogad ASV Kinoakadēmija pieaicinājusi 683 jaunus locekļus, no kuriem gandrīz puse ir sievietes, kā arī apmēram tikpat daudz etnisko minoritāšu pārstāvju. Par akadēmijas locekļiem kļuvis zinātniskās fantastikas filmas «Star Wars: The Force Awakens» («Zvaigžņu kari: Spēks mostas») aktieris Džons Bojega, britu aktrise Emma Vatsone un dziedātāja Mērija Dž.Blaidža.

ASV Kinoakadēmijā darbosies arī zviedru aktrise Alīsija Vīkandere, kura šogad saņēma «Oskara» balvu par otrā plāna tēlojumu drāmā «The Danish Girl» («Dāņu meitene»).

No rekordlielā ASV Kinoakadēmijā uzņemto dalībnieku daudzuma gandrīz trešdaļa ir ārvalstu kino industrijas darboņi, kuri kopumā pārstāv 59 valstis. To vidū ir indiešu izcelsmes kanādiešu producente Dīpa Mehta, kurdu izcelsmes beļģu kinorežisors Sahims Omars Kalifa, irāņu filmu veidotājs Abass Kiarostami un franču režisore Katrīna Breja.

Kinoakadēmijai aicināti pievienoties 28 «Oskara» balvas ieguvēji un 98 nominanti. Jaunākais uzaicinātais ir 24 gadus vecs, savukārt vecākajam apritējis 91 gads.

Kā jau ziņots, gada sākumā ASV Kinoakadēmija izpelnījās skarbu kritiku par to, ka aktiermākslas kategorijās otro gadu pēc kārtas nebija izvirzīts neviens tumšādains aktieris.

«Šī gada uzņemšana turpina mūsu apņemšanos aicināt mūsu vidū izcilos talantus, kas atspoguļo pašlaik kino industrijā strādājošos,» sacīja ASV Kinoakadēmijas prezidente Šerila Būna Aizeksa. «Mēs aicinām lielāko radošo kopienu pavērt plašāk durvis un dot iespēju ikvienam, kurš vēlas strādāt šajā fantastiskajā un leģendām apvītajā industrijā.»

Pašlaik organizācijā ir vairāk nekā 6000 dalībnieku, kuri drīkst balsot par «Oskara» balvu ieguvējiem. Organizācija lielākoties sastāv no vīriešiem ar gaišu ādas krāsu, no kuriem lielākā daļa vecāki par 60 gadiem.

Ja visi uzaicinātie dalībnieki piekritīs kļūt par ASV Kinoakadēmijas locekļiem, vīriešu pārsvars no 75% samazināsies līdz 73%. Savukārt baltādaino akadēmijas dalībnieku pārsvars saruks no 92% uz 89%.

ASV Kinoakadēmija apņēmusies līdz 2020. gadam dubultot sieviešu un etnisko minoritāšu skaitu organizācijā.

Katru kandidātu izvirza vismaz divi pašreizējie akadēmijas locekļi. Organizācijas dalībnieki parasti pievienojas vienam no 17 atzariem, kas katru gadu izvēlas «Oskara» statuju ieguvējus.

No šī gada sāk darboties jauns noteikums, ka balsotāji akadēmijā uzņemti tikai uz desmit gadiem. Pēc tam viņu statuss tiks atjaunots tikai tad, ja viņi tajā laikā aktīvi darbojušies kino industrijā.

Akadēmijas centieni panākt lielāku daudzveidību balsotāju vidū galvenokārt uzņemti pozitīvi, taču atradušies arī kritiķi.

«Daži ir labi pazīstami un neapšaubāmi talantīgi, taču grūti saskatīt viņu sasniegumus kino atšķirībā no citām jomām,» raksta žurnāla «The Hollywood Reporter» kino balvu analītiķis Skots Feinbergs. Viņš izcēla amerikāņu komiķi Tīnu Feju, kura darbojusies humora raidījumā «Saturday Night Live», kā arī televīzijas seriāla «Ugly Betty» aktrisi Ameriku Fereru, kuras šogad aicinātas pievienoties ASV Kinoakadēmijai.

Feinbergs arī pauda šaubas par jaunajiem talantiem ar nelielu pieredzi kinoindustrijā, kā arī aktieriem un režisoriem, kuru filmas neatbilst «Oskara» balvu standartiem.

«Taisnība, ka neliels progress ir labāks par nekādu progresu,» viņš uzsver. «Taču es šaubos, ka Kinoakadēmija ar daudzveidīgākiem, bet mazāk kvalificētiem dalībniekiem būs labāka Kinoakadēmija.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu