Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Ar ko vietējās slavenības baro savas atvases?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publiciātes foto

Bērnu ārsti uzsver – pareizu uztura principu iemācīšana bērniem 1–3 gadu vecumā būtiski ietekmē viņu ēšanas paradumus un veselību nākotnē. Aktrise Dita Lūriņa, televīzijas personība Māris Grigalis un bijusī modele, septiņu bērnu mamma Una Gavare, piedaloties kampaņas par mazu bērnu pareizu ēdināšanu «Mazais nav lielais» eksperimentā, stāsta, ko ikdienā ēd viņu divus gadus vecie bērni. Ēdienkartes komentē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.

Raksta foto
Foto: Publiciātes foto

Septiņu bērnu mammas Unas Gavares jaunākajam dēlam Renāram ir divi gadi un pieci mēneši. «Mans mazais Renārs ir ēdējs. Kad viņu beidzu zīdīt ar krūti, speciāli bērniem paredzētās putras devu tikai dažus mēnešus, jo vecākie bērni tās sāka izēst kā našķi. Ja kādreiz Renāram sākas neēšanas periods, vairāk dodu labās taukskābes un vērtīgās aukstā spieduma eļļas, kas mazina arī vēlmi pēc saldumiem. Jāpiebilst, ka našķus mājās vispār neturam, pretējā gadījumā bērns ēdīs tos, nevis veselīgo pārtiku. Ja vēlos bērnu ēdienkartēs ieviest kādu jaunu ēdienu, tad piedāvāju to divas līdz ­trīs stundas pēc aktīvām izklaidēm, kad viņi ir izbadējušies,» stāsta Una Gavare.

DIENAS ĒDIENKARTE

Brokastis

- Baltie un melnie rīsi ar Parmas sieru un olīveļļu. Upeņu kokteilis – blendētas upenes ar ūdeni un medu.

- Katru rītu bērni brokastīs izdzer tējkaroti balansa eļļas, kuras sastāvā ir zivju eļļa, olīveļļa ar polipiesātinātajām taukskābēm un D vitamīns.

- Šorīt pēc brokastīm devāmies uz Baskāju taku. Kamēr braucām automašīnā, Renārs kopā ar māsām apēda 1­ - 2 cepumus. Uz brīdi piestājām, un bērni apēda dažas vietējās zemenes. Pēc pastaigas pa taku devāmies pusdienās.

Pusdienas

- Kafejnīcā ēdām skābeņu zupu ar baltmaizes grauzdiņiem, saldajā – morss.

- Atpakaļceļā piestājām pie veikala un katrs apēdām pa saldējumam.

Vakariņas

- Ēdām vecmammas audzētās lauku pupiņas. Iepriekšējā vakarā pupiņas biju iemērkusi, lai šodien tās 30 minūšu laikā izvārītu.

- Piedevās – zaļie salāti ar tomātiem un gurķiem, klāt eko rapšu eļļa un glāze kefīra.

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: «Saldējums aktīvam bērnam par sliktu nenāks.»

Parasti saka – uz vecāku sapulci atnāk tie vecāki, kam nav ko pārmest. Tāpat arī šajā gadījumā – izvērtējot bērna ēdienkarti, var priecāties un akcentēt dažus ļoti labus ieteikumus.
 Piemēram, ieteikums piedāvāt bērnam jaunu produktu pēc kārtīgas fiziskās slodzes, kad viņš ir izsalcis, noteikti noderēs arī tiem vecākiem, kam ir bērni «neēdēji». Vēl viens zelta likums, ko vērtīgi ievērot īpaši tām ģimenēm, kurās ir bērns ar lieko svaru, – neturēt mājās cepumus, konfektes un citus našķus.

Vērtējot Renāra ēdienkarti, redzam, ka bērns ir gatavs ēst dažādus produktus, pat rīsu maisījumu ar Parmas sieru. Tas ir klasiskākais produktu savienojums, un, ja bērnam tāds tiek piedāvāts un ģimene ēd to pašu, arī mazais sāks to ēst. Nav problēmu, ja bērns apēd 1-­2 cepumus dienā vai izdzer morsu un apēd saldējumu.

Raksta foto
Foto: Publiciātes foto

Televīzijas personības Māra Grigaļa vecākajam dēlam Kristeram ir divi gadi un pieci mēneši. Viņa «darba diena» sākas ļoti agri, jo puisēns dodas uz bērnudārzu. «Ikdienā brokastis, pusdienas un launags tiek ēsts dārziņā, bet brīvdienās Kristera ēdienkarte ir visai dažāda,» stāsta tētis Māris Grigalis.

DIENAS ĒDIENKARTE

Brīvdienu brokastis

- Ģimenē iecienītais ēdiens – omlete. Klāt ir svaigs gurķis, sviestmaize un pēc tam tēja.

- Pēc brokastu paēšanas uz galda stāv trauks ar viegli pieejamiem sagrieztiem āboliem, bumbieriem, gurķi, burkāni. Vienmēr pa rokai gan mājās, gan izbraucienos ir arī ūdens pudele.

Pusdienas

- Vārīti kartupeļi, krējuma mērce, kotlete un svaigs gurķis.


- Padzerties dodam kefīru vai pienu, dažreiz sulu.

Launags

Kraukšķi ar pienu vai sagriezti augļi.

Vakariņas

Vistas zupa ar makaroniem.

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: «Bērna ēdienkartē svarīgi ieviest augu eļļu.»

Kristera ēdienkarti varu vērtēt kā viņa vecumam atbilstīgu. Ko es ieteiktu pakoriģēt? Acīmredzami trūkst nepiesātināto taukskābju – omegas 3, 6, 9, jo nav minēta augu eļļa, kas tiktu pievienota pie salātiem vai kartupeļiem. Noteikti priecē fakts, ka bērns labprāt ēd augļus un dārzeņus. Tas ir svarīgi – iemācīt mazo ēst daudzveidīgi. Tad arī turpmāk viņš nebaidīsies izmēģināt jaunus produktus un ēdienus.


Ieteiktu kefīru vai sulu bērnam dot launagā, nevis pusdienās kopā ar daudziem citiem ēdieniem, jo tādējādi vienā ēdienreizē mazais apēd daudz vairāk nekā nepieciešams un rezultātā izstiepj mazo kuņģīti.

Raksta foto
Foto: Publiciātes foto

Mamma un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa stāsta, ka mazā Grēta ir īsta gardēde. «Viņai ļoti garšo kaperi, olīvas, avokado un daudzi citi produkti, ko bērni nereti uzlūko ar aizdomām. Tāda Dieva dāvana mums, vecākiem, laikam dota atslodzei, jo vecākais bērns Ernests ir pilnīgs pretstats,» stāsta Dita Lūriņa un piebilst: «Grēta joprojām dzer mammas pienu, cik vien kārojas. Protams, kad skrienošā mamma ir mājās, tad brokastīs viņa parasti tikai paniekojas, jo pret rītu «guziņa» ir kārtīgi piepildīta ar mammas pienu.»

DIENAS ĒDIENKARTE

Brokastis

- Grēta «niekojas» ar mazajiem tomātiņiem un ceptu olu no mammas brokastu šķīvja. 


- Baltais «BioLakto», kas ir pats iecienītākais dzēriens un pieejams katrā ēdienreizē.

Pusdienas

- Tās ieturam pirms diendusas. Šodien ēdienkartē dārzeņu zupa ar vistas gaļu.

Launags

- Pēc gulēšanas rabarberu ķīselis un debesmannā.

- Vakarā dodamies pastaigā un līdzi ņemam uzkodas mazam piknikam. Parasti tā ir «Lāču burkānmaize», ābols un pēdējā laikā iecienītas ir arī vārītas brūnās pupiņas.

Vakariņas

Pēc vakara pastaigas griķi ar krējumu, vārīta gaļa un svaigi gurķi.

Naksniņas

Pirms vakara miedziņa biezpiens un maize.

Šajā laikā starp ēdienreizēm Grēta arī ēd daudz zemeņu, savukārt īpašie našķi, kas tiek izsniegti regulāri, bet ne bieži, ir «Haribo lācīši» un pa retam gabaliņš «Hematogena».

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: «Starp ēdienreizēm nepieciešama 3–4 stundu pauze.»

Ļoti iepriecina fakts, ka Grēta ēd daudzveidīgi un labprāt izmēģina jaunus produktus, jaunas garšas – olīvas, kaperi un avokado tiešām ir bērnam neraksturīga izvēle. Divas lietas, kam jāpievērš uzmanība, – sāls un tauku daudzums. Olīvas un avokado satur nepiesātinātās taukskābes (omega 9 un omega 6), ko mēs pārsvarā uzņemam pārāk maz. Tās mūsu organisms izmanto, lai uzlabotu sirds un asinsvadu sistēmas veselību, stiprinātu organisma imunitāti, uzlabotu ādas stāvokli. Tās veicina bērna normālu augšanu un attīstību.

Vēl gribas atgādināt, ka dienā mazam bērnam vajadzētu būt trim pamata ēdienreizēm un divām 
uzkodām. Bērna gremošanas traktam nepieciešams pilnvērtīgi sagremot apēsto ēdienu un nedaudz arī atpūsties. Ir jābūt 3–4 stundām starp ēdienreizēm, kad bērns nesaņem nekādas uzturvielas, arī ogas, augļus, dārzeņus, jogurtu vai sulu. Ja bērns iecienījis vārītas pupiņas, nevajadzētu tās piedāvāt vakarā, lai nenoslogotu gremošanas traktu.

Uz augšu