Sātans brunčos! «Garbage» jauns albums, ieskats koncertā Notingemā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Grupa «Garbage» ar kolorīto rudmati Šērliju Mensoni (Shirley Manson) pie mikrofona 10. jūnijā pati savā izdevniecībā «Stunvolume» laidusi klajā jaunu studijas albumu «Strange Little Birds». Tas seko 2012. gada atgriešanās platei «Not Your Kind of People» (skat. recenziju). Piedāvājam nelielu aprakstu no grupas 14. jūnija uzstāšanās Notingemā, Rock City.

Atgādinām, ka 2012. gadā grupa uzstājās Rīgā, «Palladium» hallē, bet šovasar uzstāsies festivālā «Kubana» Lucavsalā.

Anglijā paredzētas vien divas uzstāšanās, un izvēle krīt uz Notingemā bāzēto klubu «Rock City». Tā ir gana mājīga vieta, kur var sapulcēties ap 2500 klausītāju, kas kopējo atmosfēru padara krietni intīmāku. Publikas vidējais vecums - ap 40.

Biļetes cena 33 GBP (42 EUR).

Iesildītāju lomā šovakar iejūtas divas atraktīvas dīvas – bungas + ģitāra, kuras spēlē aptuveni «The Strokes» stilā un dēvē sevi par «The Pirates».

Ar cieņu jāatzīst, ka šī ir tā retā reize, kad iesildītāji neliek vilties un neatstāj sanākušos gluži vienaldzīgus. Godam atstrādājušas savas 30 minūtes, meičas atvadās, lai dotu vietu tehniskajam personālam, kurš zibenīgi pārkārto skatuvi galveno vakara varoņu vajadzībām. Acīs ieduras maza nianse – ja šo divu izpildītāju laikā skatuve vairāk izskatījās pēc filmas «Matrix» uzstāšanās laukuma totāla bardaka, tad nākamajam 6 cilvēku sastāvam placis kļūst gluži tīrs, ka nemana pat nevienas vada astes. Vispirms tiek atsegts melnais bungu pārvalks un skatienam atklājas spoži niķelētu dzelžu kopums, kurš vairāk atgādina Harley Davidson konstrukciju. Diemžēl veselības problēmu dēļ turnejas pirmajā daļā nevarēs pievienoties oriģinālā sastāva bundzinieks Bučs Vigs, bet bažām īsta pamata nav, jo viņa aizstājējs Mets Volkers ir pieredzējis mūziķis, kurš uzstājies kopā ar «Smashing Pumpkins».

«Strange Little Birds»
«Strange Little Birds» Foto: Publicitātes foto

Man par lielu izbrīnu izsludinātais uzstāšanās sākums plkst. 21 netiek kavēts ne par sekundi, un ovāciju pavadībā uz skatuves parādās paši «Garbage».

Koncerts iesākas ar diezgan mierīgu dziesmu «Sometimes», kas ņemta no jaunā albuma, lai pēcāk uzņemtu apgriezienus. Kā trešais izskan klasiskais «Stupid Girl».

Publika pamazām atraisās un pazīstamākajiem hitiem droši dzied līdzi, liekot dziedātājai atplaukt platā smaidā.

Akustika ir tuvu ideālam, tāpat kā mūziķu savstarpējā saspēle. Sitamajiem instrumentiem blakus novietojies basģitārists, kamēr Šerlija Mensone un abi ģitāristi izvirzīti skatuves priekšplānā. Ja virsrakstā nodēvēju dziedātāju par sātanu, tad galvenais ģitārists Djuks Ēriksons dīda savu instrumentu kā pats velns un maina tos vai ik pēc katras dziesmas. Kaucošās, sirēnveidīgās skaņas brīžiem atgādina kaut ko no «Sex Pistols» agrīnajiem gabaliem.

Vēl skatuves malā, iekrāvies Apple datoros, novietojies vēl viens skatuves dalībnieks, kurš gādā par papildu skaņas efektiem.

Kārtējo reizi jāatzīmē prasmīgi izstrādātais koncerta scenārijs. Pa vidu visiem zināmajām dziesmām, kā «I think I'm Paranoid» un «Push It», izskan arī mazāk dzirdētas kompozīcijas, kā arī šis tas no jaunā materiāla. Grupas skanējums tomēr ir atšķirīgs no ierakstos dzirdētā. Proti – tas ir smagāks, bet tāpēc jo ausij tīkamāks.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat patīkami, ka starp dziesmām nav nekādu garu paužu. Visa šova vokālo smagumu uz pleciem iznes pati dziedātāja, kamēr pārējie grupas dalībnieki pie mikrofona pieiet vien koncerta pašās beigās, pasakot sanākušajiem paldies.

Laiks, kā vienmēr, paskrien vēja spārniem, un koncerta pirmā daļa noslēdzas ar vienu no lielākajiem grāvējiem «I'm Only Happy, When it Rains», kuru publika nodzied bezmaz vai Mensones vietā, kura no rudmataina vampa pārvērtusies blondīnē un par šā vakara skatuves tērpu izvēlējusies melnu puscaurspīdīgu minikleitiņu.

Lai arī mūziķi pazūd aizkulisēs, jūtamies pavisam droši, ka sekos turpinājums, un tā arī notiek. Mūziķi steidz ieņemt vietas pie instrumentiem, lai sagādātu mums īstu saldo ēdienu, nospēlējot vēl papildus trīs dziesmas - «Why do You Love me» un īpaši roķīgā variantā «Cherry Lips (Go baby, Go)»

Gūtās vakara emocijas ir fantastiskas un ir sasummējamas īsā un kodolīgā vērtējumā – īsta alternatīvā roka paraugstunda, kura ieteicama jebkuram mūzikas cienītājam.

Foto: Publicitātes foto

Dziesmu saraksts

1. Sometimes

2. Empty

3. Stupid Girl

4. Special

5. Blood for Poppies

6. Bleed Like Me

7. My Lover's Box

8. Sex Is Not the Enemy

9. A Stroke of Luck

10. Control

11. #1 Crush

12. I Think I'm Paranoid

13. Battle in Me

14. Automatic Systematic Habit

15. The Trick Is to Kep Breathing

16. Blackout

17. Push It

18. Vow

19. Only Happy When It Rains

+

20. Even Though Our Love Is Doomed

Video

21. Why Do You Love Me

22. Cherry Lips (Go Baby Go!)

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu