«Led Zeppelin» dalībnieki tiesā noliedz apsūdzības plaģiātismā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu rokgrupas «Led Zeppelin» dalībnieki Džimijs Peidžs (Jimmy Page) un Roberts Plānts (Robert Plant) otrdien Losandželosas tiesā noliedza apsūdzības, ka hits «Stairway to Heaven» ir plaģiāts. Melnos uzvalkos ģērbtie mūziķi otrdien ieradās Losandželosas federālajā tiesā, kuras ārpusē viņus sagaidīja žurnālistu pūlis.

Amerikāņu psihodēliskā roka grupas «Spirit» dalībnieka mantinieki apgalvo, ka «Stairway to Heaven» melanholiskā ģitāras partija esot «Spirit» instrumentālā skaņdarba «Taurus» plaģiāts.

«Spirit» ģitārists Rendijs Volfs, kurš bija pazīstams ar skatuves vārdu Rendijs Kalifornija, 1997. gadā noslīka. Volfs nebija vērsies tiesā pret «Led Zeppelin», taču to viņa vietā izdarīja draugs un pilnvarotais Maikls Skidmors.

Advokāts Frānsiss Malofijs zvērinātajiem sacīja, ka uz tiesvedību varot raudzīties «gandrīz kā uz pārbaudījumu». «Vai šīs lietas garšo vienādi? Vai šīs lietas izklausās vienādi?» viņš jautāja.

Tiesa izskatīs, vai «Led Zeppelin» bija iespēja dzirdēt 1967. gadā iznākušo «Taurus» pirms dziesmas «Stairway to Heaven» ieraksta 1970. gada decembrī un 1971. gada janvārī.

«Led Zeppelin» spēlēja pirms «Spirit» koncertā Denverā 1968. gada 26. decembrī, kad britu grupa debitēja ASV. Taču «Led Zeppelin» dalībnieki liecinājuši, ka viņiem neesot bijuši būtiski kontakti ar «Spirit», kā arī viņi neesot klausījušies amerikāņu rokgrupas ierakstus.

«Dziesmu «Stairway to Heaven» sacerēja Džimijs Peidžs un Roberts Plānts, un tikai viņi,» uzsvēra mūziķu advokāts Pīters Andersons.

Skidmors nav nosaucis konkrētu kompensācijas apjomu, taču medijos izskanējušas dažādas versijas - sākot ar simbolisku vienu dolāru un Rendija Volfa atzīšanu par dziesmas līdzautoru un beidzot ar 40 miljoniem ASV dolāru (35 miljoniem eiro).

Apsūdzības norāda uz tiesas lietām, kuras par 16 citām «Led Zeppelin» dziesmām ierosinājuši blūza un roka izpildītāji. Liela daļa no tām atrisinātas, norādot mūziķus kā līdzautorus un izmaksājot daļu no autoratlīdzības par dziesmas spēlēšanu.

Volfa māsa Dženeta Volfa sacīja, ka 1966. gadā, kad mūziķis bija 15 gadus vecs, viņš esot sadraudzējies ar rokmūzikas leģendu Džimiju Hendriksu un kļuvis par rezerves ģitāristu viņa pavadošajā grupā. Hendrikss iesaucis mūziķi par Rendiju Kaliforniju, lai atšķirtu no kāda cita Rendija, kas spēlēja grupā.

62 gadus vecā Dženeta Volfa sacīja, ka viņas brālis esot sūkstījies par to, ka «Led Zeppelin» izdevusi dziesmas «Taurus» plaģiātu. «Tas viņam nedeva mieru daudzus, daudzus gadus,» uzsvēra māsa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu