Jelgavas novada svētki notiks uzreiz pēc Līgo

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA

Jelgavas novada svētki šogad tiks svinēti no 26.jūnija līdz svētku kulminācijas dienai - 2.jūlijam, informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Svētsvinīgi iesoļojot svētku nedēļā, būs baudāmi vairāki koncerti baznīcās. Zaļenieku evaņģēliski luteriskajā baznīcā dziedās Evita Zālīte un būs ērģelniece Ilona Bieģele, 29.jūnijā Lielvircavas evaņģēliski luteriskajā baznīcā muzicēs Indra Nasteviča, Solvita Bukšāne un Māra Ansonska. Šajās dienās pašvaldība godinās arī jaundzimušos, kas nākuši pasaulē no 1.janvāra un reģistrēti līdz Līgo svētkiem, pasniedzot tradicionālo piedzimšanas velti - sudraba monētu.

Ikviens tiek aicināts nelaist garām unikālo iespēju un 1.jūlijā Zaļenieku muižas parkā izbaudīt brīvdabas zinātnes un mūzikas performanci - Dabas koncertzāli -, kas Eiropas līmenī ir unikāls pasākums ar brīnumainu gaismas, radošo darbnīcu un mūzikas priekšnesuma radīto gaisotni, norāda Kaņepone. Dabas koncertzāles organizatoru šī gada izsludinātā tēma ir «Sikspārnis», līdz ar to radošās darbnīcas, kas 1.jūlijā no plkst.19 notiks Zaļenieku muižas parkā, iesaistot bērnus, ģimenes un ikvienu interesentu, arī būs veltītas sikspārņa izpētei un dzīvesveidam. Viss Zaļenieku muižas parks 1.jūlija vakarā pārvērtīsies par maģisku gaismas un mūzikas telpu, kas atainos un tuvinās klausītāju sikspārņa dzīves atklāsmei. Ņemot vērā gaidāmo intensīvo cilvēku plūsmu, padomāts par īpašu velosipēdu novietņu vietu, automašīnu stāvlaukumu un labierīcībām. Dabas koncertzāles koncerta daļa sāksies plkst.22.30 un noslēgsies ap pusnakti, tāpēc cilvēki tiek aicināti padomāt par līdzpaņemtu pledu, ko uzmest uz pleciem vakara drēgnumā un sēžot zālē, vai, iespējams, nepieciešamu plēves apmetni lietus gadījumā. Tiem, kas noskaņoti pēc pasākuma turpat nakšņot, būs pieejama organizatoru norādītā vieta telts uzcelšanai.

2.jūlijā Jelgavas novada svētki pārcelsies uz Elejas pagastu, kur jau tradicionāli Elejas muižas parkā pulcēsies mājražotāji, tirgotāji, ēverģēlību meistari, bērnu uzjautrinātāji, veiklības stafešu nodrošinātāji, pirts meistari, tautas mākslas kolektīvi. Sākot no plkst.12, aktivitātēs iedzīvosies parks dažādās tā vietās - uzstāsies amatiermākslas kolektīvi, būs iespēja vērot no Moldovas ciemos atbraukušo kolektīvu «Hora Moldovei», bērniem darbosies gan izzinošas darbnīcas, gan atrakcijas, interesenti varēs degustēt un iegādāties mājražotāju produkciju jaunumus. Plkst.13 jebkurš aktīva dzīvesveida atbalstītājs aicināts iesaistīties iesildīšanās vingrojumos turpat brīvā dabā, būs organizēta arī vingrošana ar nūjām.

Šī gada svētkos īpaši padomāts par mazākajiem svētku apmeklētājiem. Bērnus ar uzvedumiem priecēs Jūrmalas rotaļnieku apvienība «Svētku brīnumu sargi» ar programmu «Veram širmi», kā arī radošā apvienība «Pasaku nams» ar savām izklaidēm «Brīnumu meža piedzīvojumi», tāpat no plkst.13 «Zili brīnumi» aicinās uz raķešu darbnīcu, «Suns Funs» no plkst.17 izdancinās diskotēkā.

Plkst.18 novada kolektīvi, pašvaldības iestādes, uzņēmumi, zemnieku saimniecības, novada iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties gājienā no Parka ielas līdz estrādei. «Lai arī ceļa posms nav garš, tradīcija ir tā vērta, lai taptu iedzīvināta jo gadus jo jautrāk, krāsaināk,» saka Kultūras pārvaldes vadītāja Anita Liekna, aicinot ikvienu daudz nedomāt, bet šogad ierasties ne tikai uz pasākumiem parkā dienas laikā, bet jo īpaši uz gājienu uz vakara priekšnesumiem.

Noslēdzoties gājienam estrādē, plkst.18.30 sekos konkursa «Sakoptākā sēta» laureātu godināšana, savukārt plkst.19.30 - koncerts «No Jāņiem līdz Laidenei».

«Kas ir Laidene? Pēc senču tradīcijām - tos vienmēr svin 2.jūlijā, iezīmējot laiku, kad Saule sāk nolaisties zemāk, kā arī dienu, līdz kurai turpinās ziedu laiks. Senāk tā esot bijusi diena, kad puiši bildinājuši iecerētās līgavas, lai, jau rudenim iestājoties, varētu precēties. Lūk, arī Jelgavas novads Laidenes dienā savu vakara koncertu plāno kā enerģijas devu vasaras pilnbriedā - režisors Valdis Lūriņš ir radījis brīnišķīgu dejas un teātra spēli, kurā uzstāsies Jelgavas novada amatiermākslas kolektīvi, savukārt ap plkst.22 plānota svētku balle Raita Ašmaņa vadībā - lustes būs līdz nakts melnumam vai rīta gaiļiem, kā nu klātesošie vēlēsies,» pasākumu komentē Liekna.

Kāzu datumus jau iezīmējušie patiesi grib atzīmēt Laideni, svētku laikā visas dienas garumā Elejas tējas namiņš būs izrotāts kāzu tematikā, tāpēc to var izmantot romantiskai fotosesijai. «Un ja nu kāda vai kāds patiesi tiek uzrunāti vai bildināti Elejas tējas namiņā, ļaujiet to vēlāk publiskot, atsūtot savu fotogrāfiju ar laimīgajām emocijām - Dzimtsarakstu nodaļa sniegs jums pārsteiguma piedāvājumu laulību ceremonijai rudenī,» aicina Kaņepone.

Vēl arvien ir izsludināta arī pieteikšanās tirdziņam - aicināti dažādi amatu pratēji - mājražotāji un amatnieki. Šogad aicinām amatniekus un mājražotājus ne tikai tirgoties ar saviem meistarstiķiem, bet arī demonstrēt sava amata prasmes, iesaistot apmeklētājus dažādu arodu apguvē, kā arī veidot svētkiem atbilstošu tirdzniecības vietas noformējumu, akcentē domes pārstāve.

Viena no novada svētku aktivitātēm ir arī brīvdabas kino atpūtas kompleksā «Grantiņi» Svētes pagastā, kur 2.jūlijā plkst.21 varēs noskatīties režisora un scenāriju autora Pētera Krilova filmu «Maestro».

3.jūlijā Jelgavas novada svētki noslēgsies ar kora mūzikas koncertu Sesavas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā Elejas pagastā plkst.12, kur uzstāsies Sv.Annas baznīcas koris, Jaunsvirlaukas pagasta jauktais koris «Svīri» diriģenta Farhada Stades vadībā un solists Guntars Vētra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu