Liene Skulme kopā ar bērniem cep piparkūkas un zīmē svētku kartiņas (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

Skaistuma konkursu rīkotāja, trīs lielisku meitu māmiņa Liene Skulme 23.decembra pēcpusdienu pavadīja kopā ar savām trīs meitām un māsas Lindas bērniem, lai kopīgi gatavotos Ziemassvētkiem. Tika zīmētas kartiņas, rotāta eglīte, kā arī ceptas piparkūkas.

Lienes Skulmes ģimene ir pilna dažādām svētku tradīcijām pirms Ziemassvētkiem Lienes meitas – Sabīne, Justīne un Estere raksta vēstules Ziemassvētku vecīti ar visām savām vēlmēm un cer, ka tās tiks izpildītas.

Vēlāk seko kopīga eglītes pušķošana, kurā piedalās gan Lienes meitas, gan māsas Lindas bērni un pārējā ģimene.

Svētkos tiek zīmētas kartiņas, zīmēšanas procesā piedalās visi bērni un arī Liene. Prasme un mīlestība uz zīmēšanu ir visu Lienes meitu un arī pašas Lienes sirdslieta, un talants.

Zīmēšanas laikā visi bērni apmainījās krītiņiem, zīmuļiem, lai visiem tiktu visas krāsas, līmēja dažādas spalviņas, puķes un citus rotājumus, lai kartiņas padarītu īpašākas. Vēlāk vakara gaitā atlikušie rotājumi rotāja Lienes matus, par šādu skaistu galvas rotu parūpējās sievietes mazākā meitiņa, trīsgadīgā Esterīte.

Paralēli kartiņu zīmēšanai Lienes māsas Lindas vecākā meita ar mazāko bērnu palīdzību cepa piparkūkas. Meitene smejoties atklāja, ka kā jau katru gadu pazūd piparkūku formiņas un nākas izdomāt jaunus veidus kā iegūt piparkūku formas.

Piparkūku cepšanas procesā jaukākais ir tas, ka, ja mājās ir seši bērni, uzreiz kā tiek izceptas piparkūkas tās tiek apēstas , bet kā gan savādāk, cepšanas procesā piedalās visi un pēc grūta darba parādās liela ēstgriba.

Vēlāk pabeigtās kartiņas tika ieliktas eglītē kā rotājumi, blakus īstajiem rotājumiem, arī tiem ko Estere un Lienes māsas jaunākais dēls Toms uztaisījuši bērnudārzā.

Liene atzina, ka šis ir pirmais gads, kad viņu svētku eglītē būs atrodamas kartiņas.

Parasti 24.decembrī tiek rīkotas lielas ģimenes vakariņas, kurās Lienes māsa ar vecāko meitu atbild par saldumiem, bet Liene ar savu mammu un mazajiem palīgiem par pamata ēdienu.

Ziemassvētku bērni skaita dzejoļus, spēlējas, veido dažādus priekšnesumus , tiek gan dziedāts, gan spēlētas klavieres, spēlēta kokle. Ziemassvētkos neiztikt bez vakara vadītājiem to lomā iejūtas Sabīne un Marts.

Ziemassvētkos kā tradīcija ir iegājies rituāls, ka obligāti galdā ir jāceļ zirņi ar speķi un katram tos kaut mazliet ir jāpaēd.

Vakara gaitā dzirdot, ka tuvojas Ziemassvētku vecītis ar dāvanām, bērni dodas augšā uz savām istabām un vēlāk, kad vecītis ir salicis dāvanas zem eglītes un devies prom, bērni dodas lejā un pavada vakaru izsaiņojot dāvanas un spēlējoties ar jaunajām mantiņām.

25.decembra rītā plašā Lienes ģimene dodas apciemot vēl citus radus un sveikt tos Ziemassvētkos, bet otrajos Ziemassvētkos ģimene jau atkal taisa svētku vakariņas vai pusdienas, jo ciemos brauc Lienes un Lindas brālis.

Ziemassvētku laiks Lienes Skulmes ģimenē ir noslogots, tradīcijām, prieka un brīnumu pilns.

Uz augšu