«The Exorcist» režisors apgalvo, ka pieredzējis īstu eksorcismu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šausmu filmas «The Exorcist» («Sātana izdzinējs») režisors Viljams Frīdkins (William Friedkin) atklājis, ka šomēnes Vatikānā esot nofilmējis īstu eksorcisma rituālu. 80 gadus vecais amerikāņu režisors ceturtdien meistarklasē Kannu kinofestivālā atklāja, ka baznīcas eksorcists esot viņu uzaicinājis iemūžināt ļauno garu izdzīšanas rituālu.

«Vatikāna eksorcists mani uzaicināja nofilmēt īstu eksorcismu, ko savām acīm redzējuši tikai nedaudzi cilvēki un kas nekad nav ticis fotografēts,» teica Frīdkins.

Frīdkinu pārsteidzis tas, cik ļoti rituāls līdzinājās viņa 1973. gadā iznākušajā kinolentē attēlotajam, atzina režisors.

«Tas mani ļoti izbrīnīja,» sacīja kinorežisors. «Es nedomāju, ka pēc šīs šokējošās lietas vērošanas atkal varēšu būt tas pats cilvēks, kas biju pirms tam. Es nerunāju par kādu sektu, tas bija katoļu baznīcas eksorcisms Romā.»

Taču Vatikāns noliedzis, ka Frīdkinam būtu izteikts tāds piedāvājums. «Vatikānam nav sava eksorcista,» teica katoļu garīdzniecības pārstāvis.

«Cilvēki bieži jauc katoliskās iniciatīvas, organizācijas un personības ar Vatikānu. Varbūt tā noticis arī šoreiz,» tas norādīja.

Frīdkina filmā «The Exorcist» attēlota dēmona iemiesošanās 12 gadus vecā meitenē un viņas mātes mēģinājums ar divu mācītāju palīdzību izdzīt ļauno garu.

Amerikāņu rakstnieka Viljama Pītera Blatija 1971. gada grāmata «The Exorcist» bija balstīta uz gadījumu 1949. gadā, kad eksorcisms tika veikts 14 gadus vecam zēnam vārdā Rolands.

Frīdkins sacīja, ka katoļu arhibīskapija Vašingtonā lūgusi Blatiju mainīt galvenā varoņa dzimumu, lai nepievērstu lieku uzmanību cilvēkam, ar kuru tas notika.

Frīdkins tic, ka zēns patiešām bijis apsēsts. «Esmu pārliecināts, ka nebija nekāda cita izskaidrojuma. Es izlasīju ne vien iesaistīto mācītāju dienasgrāmatas, bet arī ārstu, medmāsu un slimnīcas pacientu atmiņas,» norāda režisors. «Tika izmēģināts viss, ko piedāvā medicīna un psihiatrija. Šis jaunais puisis pārcieta ļoti līdzīgas lietas filmā attēlotajām, lai arī cik grūti būtu tam noticēt.»

Ļauno garu izdzīšanas ainas filmā «The Exorcist» bieži ierindotas starp baisākajām kino vēsturē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu