Foto albums "Gunārs Binde"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgāds “Neputns” laidis klajā Latvijas fotomākslas aktīvā klasiķa Gunāra Bindes fotogrāfiju albumu, kurā apkopoti meistara labākie darbi.

Gunārs Binde ir meistars ar ļoti konsekventu viedokli par fotogrāfijas iespējām un uzdevumiem un savu izkoptu estētiku. Viņam nekad nav trūcis talanta pielūdzēju, uzcītīgu skolnieču un pacietīgu modeļu. Tāpat Gunāra Bindes darbiem netrūkst arī kritiķu. Taču neapstrīdams paliek fakts, ka Gunāra Bindes vārds bija pirmais, kas laikā pēc Otrā pasaules kara ar nopietnu svaru izskanēja starptautiskā kontekstā, liekot Latvijā atkal runāt par fotogrāfiju kā mākslas jomu. Tikpat neapstrīdams ir arī viņa lielā meistara statuss un fotomākslas vēsturē iegājušie darbi, sākot ar Eduarda Smiļģa portretu un klasiskajiem plikņiem.

Albumā iekļauta fotomākslas speciālistes Alises Tīfentāles analītiska eseja, kas ļauj lasītājam ielūkoties Gunāra Bindes radošajā laboratorijā, kā arī mākslas zinātnieces Laimas Slavas intervija ar meistaru, kas izsmeļoši un saistoši vēsta par viņa radošo dzīvi no pirmajiem soļiem līdz mūsdienām. Albums ir adresēts starptautiskai auditorijai, jo abi teksti, kā arī autora biogrāfija un darbu nosaukumi ir tulkoti arī angļu valodā.

Izdevums papildina Neputna fotomākslai veltīto publikāciju sēriju, kurā jau iepriekš laisti klajā Andreja Granta, Intas Rukas un Egona Spura, Māras Brašmanes albumi.

Albuma iekārtojuma autors – Juris Petraškevičs.

Fotoalbums “Gunārs Binde” tapis ar LR Kultūras ministrijas un VKKF finansiālu atbalstu.

Fotoalbumu “Gunārs Binde” var iegādāties grāmatnīcās, galerijā “Istaba“, kā arī apgādā “Neputns“ un interneta veikalos www.neputns.lv un www.kukii.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu