Latviešu valodā iestudēts mūzikls "Les Miserables" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūzikla režisors Gatis Šmits šodien žurnālistiem atzina, ka mūzikls ir veidots kā vēsturiska izrāde, kas skatītājus iepazīstinās ar dzīvi Francijā 19. gadsimtā, kur būs gan tam laikam atbilstoši tērpi, gan dekorācijas.

Mūzikla tērpu skices veido viena no spilgtākajām savas paaudzes latviešu modes dizainerēm Keita, kuras darbs modes biznesā patlaban galvenokārt saistīts ar Londonu. Modes dizainere izrādei radījusi līdz 100 tērpiem, kas balstīti uz rūpīgu izpēti, lai radītu autentiskus 19. gadsimta Francijas tērpus.

Mūzikls ir liela apjoma darbs, vērtējot gan pēc varoņu skaita, gan sižeta. Mūziklam atlasīti labākie dalībnieki gan galvenajām lomām, gan ansamblim, kas izpildīs līdzīgas funkcijas kā mūzikla galvenie varoņi, norādīja mūzikla režisors.

Mūzikla producents Viesturs Tīle informēja, ka "Les Miserables" ir viens no dārgākajiem projektiem, kas realizēts Latvijā. Projekta kopējās izmaksas, pēc Tīles teiktā, ir aptuveni 0,5 miljoni latu.

Laikā no 19.janvāra līdz 3.februārim Ķīpsalas hallē tiks demonstrētas tikai desmit izrādes.

Šmits atzina, ka gaidāmais mūzikls ir īpašs, jo tas ir oriģināliestudējums. "Mūzikls savu pirmizrādi piedzīvoja 1980.gadā Parīzē, taču 1985.gadā, jau pārtulkots angļu valodā, tiks demonstrēts Londonā. Ilgus gadus mūzikls tika demonstrēts tikai angļu valodā. Nākamajā gadā skatītājiem būs lieliska iespēja Rīgā redzēt mūzikla iestudējumu latviešu valodā," sacīja mūzikla režisors.

Jau ziņots, ka mūzikls "Les Miserables" veidots pēc Viktora Igo izcilākā un ievērojamākā romāna "Nožēlojamie" motīviem. Tas ir episks darbs, kas smalki un precīzi uzzīmē 19.gadsimta Francijas sabiedrības portretu, rādot sarežģīto politisko situāciju valstī, dažādus tautas slāņus, pastāvošo sociālo netaisnību un tā laika tikumus.

Mūziklā Žanu Valžanu atveidos Ingus Pētersons vai Uģis Roze, Žavēru - Jānis Apeinis vai Imants Erdmans, Fantīnu - Marija Naumova vai Baiba Berķe, Tendardjē kungu - Vladimirs Okuņs vai Artūrs Mangulis, Tendardjē kundzi atveidos Leonarda Ķestere-Kļaviņa vai Ilona Bagele un Kozetes lomu atveidos Dita Lūriņa vai Jolanta Strikaite.

Titullomās piedalīsies arī Juris Vizbulis, Kārlis Neimanis, Andris Ābelīte, Katrīna Tatarinova, Annija Putniņa un citi. Mūziklā piedalīsies arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Normunda Vaiča vadībā.

Mūzikls ir otrs visilgāk rādītais mūzikls Brodvejas vēsturē, kuru līdz šim noskatījušies 53 miljoni cilvēku 38 pasaules valstīs 23 valodās. Mūziku komponējis Klods Mišels Šēnbergs, bet libreta autors ir Alēns Bublils.

"Les Miserables" ir saņēmis astoņas "Tony" balvas, tai skaitā nominācijās "Labākais mūzikls", "Labākais pavadījums", "Grāmata" un "Mūzikla režija".

Mūzikla producenti "BT 1 Music" sola, ka mūzikls "Les Miserables" būs ievērojams 2008.gada kultūras notikums Rīgas un visas Latvijas mērogā. Mūzikla tekstu latviski tulkojis Viktors Freibergs, bet to atdzejojis dzejnieks Kārlis Vērdiņš. Mūzikla muzikālais vadītājs un diriģents - Vaicis, horeogrāfs - Alberts Kivlenieks, scenogrāfs - Rūdolfs Bekičs.

Mūzikls Latvijā tiks iestudēts ar "Music Theatre International" (ASV) atļauju. "Les Miserables" būs trešais "BT 1 Music" producētais mūzikls.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu