Kira Poutanena. Skaistā jūra

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kira Poutanena ir 33 gadus veca rakstniece, aktrise un arī tulks no Somijas. Šobrīd viņa dzīvo un strādā Parīzē. Papildus tam viņa savulaik ieguvusi maģistra grādu filozofijā, intensīvi trenējusies dejās, bet Francijā pilnveidojusi savu aktrises talantu, apgūstot teātra mākslu.

Rakstniecības pasaulē Kira Poutanena sevi pieteica 2001. gadā, kad tika izdota Skaistā jūra (Ihana meri), viņas pirmā grāmata. Nacionālajā mērogā romāns guva atzinību un tai tika piešķirta Finlandia Junior Prize jeb augstākais apbalvojums Somijas jaunajiem rakstniekiem. Šī grāmata tulkota dāņu, flāmu un latviešu valodā.

2004. gadā rakstniece laida klajā otro grāmatu Paskaties uz mani! (Katso minua!).

Piecpadsmitgadīgā Jūlija vēlas pati kontrolēt savu dzīvi, viņa grib būt „tieva, skaista un spēcīga, perfekts sniega eņģelis, ūdens nimfa, ledus princese, kuru neviens nevar aiztikt”. Taču apmātā vēlēšanās izskatīties kā šķietami ideālās sievietes žurnālos un televīzijā noved pie briesmīgām sekām – anoreksijas.

Jūlijai it kā nevajadzētu raizēties ne par sekmēm, ne ārieni, ne attiecībām ar vecākiem un draugiem. Tomēr klasesbiedrenes visu laiku sacenšas savā starpā un arī pieaugušie – vecāki un skolotāji – daudz runā par panākumiem, mērķu sasniegšanu un sāncensību. Dzīve Jūlijai sāk šķist pārāk nomācoša, jo prieka paliek arvien mazāk. Domās meitene sevi nemitīgi salīdzina ar citām klasesbiedrenēm un visu laiku atrod sevī trūkumus, kurus cenšas pēc iespējas ātrāk novērst ar drastiskām metodēm.

Skaistā jūra ir romāns, kas sarakstīts Jūlijas dienasgrāmatas formā, spilgti parāda, cik sarežģīti brīžiem ir būt par “labu meiteni”. Grāmata ir par sāpēm un pusaudža gadu vientulību, par jaunas meitenes alkām pēc autoritātēm, kurām līdzināties. Jūlijas dienasgrāmata uzbur neizpušķotu, pat biedējošu pusaudžu ikdienas dzīves ainu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu