Šodien dokumentāla filma par fotogrāfu Mikolu Gnisjuku

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atceroties vienu no Krievijas atzītākajiem fotomāksliniekiem-portretistiem Mikolu Gnisjuku, kinoteātrī "Rīga" demonstrēs dokumentālo filmu "Fotogrāfs", kas veltīta slavenā fotomākslinieka piemiņai. Seansa sākums plkst. 23.30.

Pirms kinofilmas ievadvārdus teiks tās režisore Nadežda Maidanska un Gnisjuka draugi un kolēģi Latvijā - Uldis Brauns, Gunārs Binde un Rihards Pīks. Kinoteātra gaitenī apskatāma mākslinieka fotodarbu izstāde.

Gnisjuka vārds ir iegrāmatots angļu foto pasaules enciklopēdijā "Mūsu fotogrāfs" un šveiciešu "Kamera obskura", kurā ir apvienoti pasaules labākie fotogrāfi kopš 1839.gada. Viņš bija pirmais padomju fotogrāfs, kuru Amerikas Kinoakadēmija uzaicināja uz Oskara pasniegšanas 60.jubilejas ceremoniju.

Gnisjuks visu savu mūžu bijis cieši saistīts ar Latviju un uzskatīja to par savu otro dzimteni. Ar fotomākslu viņš aizrāvās laikā, kad strādāja Rīgas kinostudijā. Savā daiļradē fotogrāfs ir stipri ietekmējies no toreiz ļoti spēcīgās Rīgas fotoskolas un par savu "guru" uzskatīja slaveno fotomākslinieku Gunāru Bindi.

Latvijā tika uzņemti neskaitāmi darbi, kuros iemūžināti latviešu mākslinieki, aktieri, mūziķi un daudzi citi, tostarp Lilita Ozoliņa, Mirdza Martinsone, Ģirts Jakovļevs, Ināra Slucka, Ivars Kalniņš, Juris Podnieks, Pauls Putniņš un Līga Liepiņa.

Šie portreti ir apceļojuši fotoizstādes daudzās pasaules valstīs un novērtēti līdzīgi tādu pasaules mēroga zvaigžņu portretiem kā Marčello Mastrojāni, Roberts Redfords, Džeina Fonda, Sofija Lorēna, Džina Lolobridžida, Šons Konerijs, Roberts de Niro, Milošs Formans un daudziem citiem, ieskaitot krievu kino zvaigžņu plejādi.

Vairāk nekā 600 Gnisjuka fotogrāfijas-portreti rotāja žurnāla "Sovetskij ekran" vākus, kur viņš 25 gadus nostrādāja par fotoreportieri. Ar daudzām no fotografētajām slavenībām Gnisjuks bijis labos draugos. Starp tiem bija Milošs Formans, Marčello Mastrojāni, Roberts de Niro, kurš atklāja Gnisjuka personālizstādi Losandželosā, un Roberts Redfords.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu