Mārtiņš Zīverts “Vīrs un vārds”

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mārtiņa Zīverta lugu un rakstu izlases “Vīrs un vārds” atvēršanas svētki notiks š. g. 22. novembrī plkst. 18.00 Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē Merķeļa ielā 13. Lugu lasījumos piedalīsies aktieri Rasma Garne, Lāsma Kugrēna, Jānis Kaijaks un pianists Juris Kļava.

Apgādā „Valters un Rapa” iznākušo Mārtiņa Zīverta lugu krājumu noslēdzošajā sējumā ““Vīrs un vārds”, citas nepublicētas lugas un raksti par teātri” apkopotas Mārtiņa Zīverta nepabeigtās lugas un ieceres – „Sit viņu krustā”, „Katakombas”, viencēlieni „Kalni” un “Cephalocéreus senílis”, „Bērns”, „Kā Tomu Tenis cīnījās ar nāvi”, „Vīrs un vārds”, „Vilki”, bērniem domātā pasaku luga „Zaķu gans”, Zviedrijā tapušās lugas „Ātrlaiva”, „Satikšanās Rīgā”, „Baltā dāma” un „Grothuss jeb Nekā nav tumšāka par gaismu”. Dažām uzrakstīti vairāki cēlieni, citai – nedaudzas lappuses. Tās paplašina ieskatu Mārtiņa Zīverta drāmas meklējumos un papildina priekšstatu par viņa daiļradi. Visi lugu un to ieceru teksti publicēti pirmo reizi.

Teātra kritikas un teorijas darbībā ieskatu dod Mārtiņa Zīverta raksti – recenzijas, piezīmes un intervijas, kuros teātris aplūkots gan teorētiskā, gan konkrētu izrāžu aspektā. Īpašu kopu sējumā veido raksti, kuros dramaturgs izvērstā skatījumā vērtē teātra un drāmas attiecības trimdā. Mārtiņa Zīverta darbu krājumu “Vīrs un vārds” un līdz ar to visu lugu krājumu sēriju noslēdz viņa autobiogrāfija „Garāmejot” – atmiņas par bērnību, skolas gadiem un saskarsmi ar teātri Latvijā un trimdā.

Sastādītājs un komentāru autors – Viktors Hausmanis. Grāmatā izmantoti fotoattēli no Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja fondiem un no Viktora Hausmaņa arhīva. Grāmata izdota ar Mārtiņa Zīverta fonda atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu