Loreena McKennitt "An Ancient Muse"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar jaunu studijas albumu pēc deviņu gadu pauzes atgriezusies arī brīnišķīgā kanādiete Lorīna Makkenita (Loreena McKennitt).

Loreena McKennitt "An Ancient Muse" (Verve) 9/12

Ja godīgi, tad esmu stipri pārsteigts, piemēram, par Evanescence milzīgajiem panākumiem jauniešu vidū, dziedātājas Eimijas Lī (Amy Lee) akadēmiskā dziedāšanas maniere vēl 90. gados tiktu pamatīgi izbrāķēta un viņai tiktu ieteikts labāk iestāties kādā sieviešu korī. Tikai dažām māksliniecēm tika piedots šāds akadēmisks dziedājums, vēl vairāk - tas pat brīnišķīgi sadzīvoja ar attiecīgo muzikālo pavadījumu un dziedātājas tēlu. Viena no šādām dīvām 90. gados bija kanādiešu popmūzikas, ņūeidža, ķeltu un pasaules mūzikas interprete Lorīna Makkenita.

Makkenitas pēdējais studijas darbs "The Book of Secrets" datējams ar 1997. gadu. Pirms tam māksliniece laidusi klajā ierakstus pati savas mūzikas izdevniecības "Quinlan Road" apgādā, un viņas lielākā komerciālā veiksme bija 90. gadu sākumā izdotā plate "The Visit", kas tolaik pārdota 600 000 kopiju. 1998. gadā pēc pārsteidzoši veiksmīgā singla "The Mummers'' Dance" Makkenitas "The Book of Secrets" sasniedza 4 miljonu eksemplāru atzīmi. Tomēr šo veiksmi aizēnoja traģēdija, kas zināmā mērā pielika punktu Lorīnas straujajai augšupejai. 1998. gada jūlijā viņas līgavainis Ronalds Rīss (Ronald Rees) kopā ar savu brāli iet bojā traģiskā negadījumā uz ūdens, un Makkenitas pasaule, šķiet, uz ilgu laiku pārstāj griezties.

Zināmā mērā Lorīnas Makkenitas muzikālā daiļrade sasaucas ar vairākiem 90. gadu sākumā populāriem tā dēvētā new age, worldbeat stila māksliniekiem. Domāju, ka tie, kas savulaik aizrāvušies ar Dead Can Dance mūziku, visticamāk, klausījās arī Lorīnu Makkenitu, Enju (Enya), Ingrīdu Kārkliņš, pat eksperimentālos "Current 93", dažādu pasaules tautu mūziku u.c.

Jaunajā platē, ko, starp citu, izdod džeza mūzikas izdevniecība "Verve", Lorīna palikusi uzticīga savam muzicēšanas stilam. Platē jūtama Austrumu tautas mūzikas ietekme, tiek izmantoti neskaitāmi tautas mūzikas instrumenti (duduka, lira u.c.) Diemžēl jau kopš 90. gadu sākuma ierakstos netiek izmantota Lorīnas Makkenitas arfa...

Arī dziesmu tekstu ziņā Makkenita palikusi uzticīga viduslaiku Anglijas dzejniekiem, stāstiem par bruņiniekiem, lēdijām un varoņdarbiem.

Video - Loreena McKennitt "The Bonny Swans" no 1994. gada plates "The Mask and Mirror":

Izdošanas datums 21.11.2006.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu