Filma "Padomju stāsts" izpelnījusies plašu ievērību ASV (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Ziemeļamerikas pirmizrādes prestižajā Bostonas filmu festivālā režisora Edvīna Šņores veidotā filma "Padomju stāsts" ("The Soviet Story") izpelnījusies plašu ievērību ASV, aģentūru LETA informēja Latvijas goda konsuls Ņujorkā Daris Gunārs Dēliņš.

18.septembrī Latvijas vēstniecība sadarbībā ar ietekmīgo "Heritage Foundation" izrādīja filmu Vašingtonā. Filmas izrādi atklāja vispasaules komunisma upuru memoriāla fonda priekšsēdētājs Lī Edvards ar vārdiem: "Mums vajag vairāk tādu dokumentālo filmu kā "The Soviet Story"."

Pasākumā uzrunu teica arī Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs. Vašingtonas izrādi apmeklēja daudzi ASV valdības un kongresa pārstāvji, kā arī ASV akreditētie ārvalstu diplomāti un žurnālisti.

Pēc filmas seansa tās režisors Šnore atbildēja uz daudzajiem skatītāju jautājumiem, kā arī saņēma uzaicinājumu piedalīties atkārtotā filmas izrādē ASV Senāta un kongresa darbiniekiem, informēja Dēliņš.

Šnore arī viesojās Harvarda un Kolumbijas universitātēs, kur demonstrēja filmu un atbildēja uz studentu un pasniedzēju jautājumiem. Harvarda universitāte pauda vēlmi iekļaut filmu savā studiju katalogā un demonstrēt to studentiem mācību kursos. Arī Džordžtaunas un Filadelfijas universitātes izteica interesi izrādīt filmu un uzaicināja filmas režisoru viesoties, lai klātienē stāstītu par tiem PSRS vēstures jautājumiem, kas filmā aplūkoti.

ASV Holokausta muzejs Vašingtonā sazinājās ar filmas veidotājiem un izteica vēlmi izmantot filmas "Padomju stāsts" fragmentus Holokausta muzeja ekspozīcijā. Līdzīgu interesi pauda arī topošā Globālā Komunisma upuru muzeja pārstāvji.

Vakar, 21.septembrī, filmas izrādi Ņujorkā apmeklēja Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi. Pieņemšanā pēc filmas izrādes bija klāt arī Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildagovičs, izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS), filmas režisors Šnore un Ņujorkas latvieši.

Filmas izrādes ASV turpināsies. No 24.oktobra līdz 30.oktobrim filmu izrādīs Ņujorkā kinocentrā "Village East Cinema". Ievadītas sarunas arī par turpmāku filmas izplatīšanu ASV teritorijā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu