Latvijas dziesmu un deju svētki iekļauti UNESCO (24)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA foto

X Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) iekļāvusi savā svinamo dienu kalendārā 2010. - 2011. gadam.

Šāds lēmums, atsaucoties uz UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) un Valsts jaunatnes iniciatīvu centra (tagad - Valsts izglītības satura centrs) ierosinājumu, tika pieņemts UNESCO Ģenerālās konferences 35. sesijas ietvaros, tādējādi piekrītot, ka šie svētki tiek asociēti ar UNESCO vārdu un līdz ar to gūst plašu starptautisku uzmanību. Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki UNESCO svinamo dienu kalendārā iekļauti, atzīmējot to 50 gadu jubileju, kā arī novērtējot šīs tradīcijas lomu Vispārējo Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā. Svarīgs aspekts UNESCO novērtējuma saņemšanai nenoliedzami ir Latvijas valsts politika un iesaiste šīs tradīcijas turpināšanā.

"Piekrītot un apliecinot, ka Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku 50 gadu jubileja ir ievērojams notikums un atzīmējams kā nozīmīgs piemērs kultūras mantojuma un tradīcijas veiksmīgai uzturēšanai un turpināšanai, UNESCO vienlaikus ar atzinību novērtē Latvijas valsts attieksmi pret savu nemateriālo kultūras mantojumu un atbildību tā saglabāšanā. UNESCO acīs nenoliedzami ir svarīgi, ka valsts ne tikai apzina savu kultūras mantojumu, bet aktīvi iesaistās tā uzturēšanā un pārmantošanā, nodrošinot tradīcijas turpināšanai valsts atbalstu kā zīmi par prioritātēm tās tālākai attīstībai. Mēs ceram, ka UNESCO izrādītā atzinība šai unikālajai tradīcijai, kā arī novērtējums svētku organizatoriem piesaistīs uzmanību un nostiprinās pārliecību par nepieciešamību tradīciju Latvijā turpināt un mudinās ikvienu tās iedzīvotāju pašam priekš sevis rast veidu, kā svētkus atbalstīt un tajos piedalīties," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

X Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki UNESCO 2010. - 2011. gada svinamo svētku kalendārā atradīsies kopā ar tādiem nozīmīgiem notikumiem kā komponista Roberta Šūmaņa 200. dzimšanas diena (Vācijas iniciatīva), Jaroslavļas dibināšanas tūkstošgades svinības (Krievijas iniciatīva), 50. gadadiena kopš pirmās cilvēku misijas kosmosā (Krievija), rakstnieka Antona Čehova 150. dzimšanas diena (Krievija), zinātnieka Mihaila Lomonosova 300. dzimšanas diena (Krievija), Mātes Terēzes 100. dzimšanas diena (Indija), rakstnieka Česlava Miloša 100. dzimšanas diena (Lietuva un Polija), komponista Frederika Šopēna 200. dzimšanas diena (Polija), Prāgas Konservatorijas dibināšanas 200. gadadiena (Čehija), rakstnieka un filozofa Frenša Bēkona 450. dzimšanas diena (Lielbritānija un Īrija), 500. gadadiena, kopš dzimis Ivans Fjodorovs, kurš ieviesa grāmatu izdošanu Baltkrievijā, Krievijā un Ukrainā (Ukrainas iniciatīva).

Pavisam kopā UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010. - 2011. gadam tika iekļauti 63 notikumi un pasākumi no visas pasaules, kas nākamajā divgadē paredzēti UNESCO dalībvalstīs un tiks atzīmēti visā pasaulē, tādējādi veicinot izpratni par pasaules kultūras daudzveidību un tās vērtību.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu