Atklās izstādi "Dažas latviskas vērtības"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šā gada 10. decembrī plkst. 16.00 Rakstniecības un mūzikas muzejā, Rīgā, Pils laukumā 2 tiks atklāta izstāde "Dažas latviskas vērtības".

Izstāde ir mēģinājums reaģēt uz aktuālām ētiskām, sociālām un politiskām problēmām, atklājot to, par ko pavilkties vai cepties laiku pa laikam patīk mums visiem, savu viedokli paužot gan ģimenes viesībās, gan masu medijos, gan Saeimas tribīnē.

Sabiedrībā rīkotās diskusijas, aptaujas un eseju konkursi visbiežāk grib sagaidīt atbildi uz to, kāds šodien ir īstens latvietis. Lai muzeja apmeklētājam pavisam sajauktu galvu vai, gluži pretēji, vienu otru vestu pie prāta, palīgā tiks ņemti latviešu literatūras teksti, rakstnieku dzīves stāsti un dažādas laikmeta liecības, ko glabā mūsu kolekcijas. Ceram, ka tas palīdzēs ikvienam labāk izprast pašam sevi un apkārt notiekošo.

Jautājumi, ko uzdod izstāde, nav viennozīmīgi atbildami. Lūk, daži piemēri!

Vai latviska vērtība joprojām ir zeme un kā mēs pret to izturamies 21. gadsimtā? Vai ilgas pēc sava kaktiņa, sava stūrīša zemes mūsos vēl dzīvas?

Vai esam tik strādīgi, kā paši domājam?

Kāpēc esam tik pārliecināti, ka lopiņus kaujam vishumānāk? Vai zinām, kā tos nogalēja Ķencis un Straumēnu saimniece?

Vai izceļošana vienmēr uztverama kā nodevība pret valsti un tautu?

Vai E.Virzas himniskā attieksme pret mūsu valsts karogu ir vienīgā iespējamā? Bet hokeja fani ar saviem karogotajiem vaigiem, taurēm un krekliem, kā arī karodziņi pie mūsu automašīnām - vai pilnīgs sviests?

Vai latvietis ir dzimis karavīrs? Un kā vērtēt tos, kas, pametuši dienestu Latvijas armijā, sapņo par darbu Franču leģionā?

Izstāde iecerēta kā pastaiga pa latvisko vērtību bulvāri, jo tautas vairākums šodien dzīvo pilsētās, un vieta, kur viss saplūst vienkopus – šodienas notikumi un paaudžu paaudzēs glabātais mantojums – ir iela. Apmeklētājs varēs papildināt eksponētos tekstus ar savu viedokli.

Vienalga, vai Ziemassvētkos ēdat zoss cepeti vai pārtiekat no graudiem un piena; vai apsaimniekojat simtiem hektāru zemes vai arī audzējat puķes uz balkona pilsētas dzīvoklī; esat tērpies tautastērpā, armijas formā vai šortos; fanojat par hokeju vai ne, līdz 2010. gada 4. aprīlim gaidām jūs izstādē. Protams, ja nebūsit izceļojis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu