Sajust laimes elpu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Fotografēju cilvēkus. Tādus, kādus tos redzu – interesantus un skaistus, un patiesus, esošajā mirklī," saka jaunā fotogrāfe Karlīna Vītoliņa. Šodien koncertzālē Baltais flīģelis tiek atklāta viņas pirmā personālizstāde.

Aktrises un mūziķi

"Pirms diviem gadiem galerijā Caroussel jau bija izstādītas pāris manas bildes, portreti, bet šī būs mana riktīgi pirmā lielā izstāde," stāsta Karlīna. Izstādē būs apskatāms Karlīnas paveiktais pēdējo sešu gadu laikā – kopš viņa vispār sākusi fotografēt. Protams, ne gluži viss – tās varētu būt kādas 40 bildes. "Gribu, lai ir raibi, koši un interesanti. Lai cilvēki tās var skatīties kā filmu."

Viņas fotogrāfijās izstādes apmeklētāji pazīs vairākus sabiedrībā zināmus, pat ļoti populārus cilvēkus – galvenokārt aktrises un mūziķus. "Man viņi nekad nav bijuši populāri cilvēki, man viņi visi, goda vārds, ir mani līdzcilvēki šeit uz zemes," viņa saka un apgalvo, ka jebkurš cilvēks ir fotografēšanas vērts.

Āda neinteresē

Karlīna ir mācījusies J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, beigusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ādas apstrādes nodaļu. "Ja es būtu turpinājusi mācīties rozentāļos līdz vienpadsmitajai klasei, šodien droši vien gleznotu. Bet es aizgāju uz lietišķajiem, tur vairāk varēja darboties praktiski, un tālāk viss aizgāja ļoti dabiski." Taču ādas apstrāde šodien palikusi novārtā. "Tā sanāk," viņa secina un vaļsirdīgi atzīst, ka tā viņu neinteresē, nekad nav interesējusi. "Bet es gribu teikt paldies saviem skolotājiem, kas mani izturēja, kas iemācīja domāt un ielika dizaina pamatus. Tas man tagad noder – gan fotografēšanā, gan dzīves uztverē."

Bet Karlīnas fotogrāfes ceļš sākās neparasti – viņas draudzene Agnese Ērgle sāka strādāt Spicajā Avīzē, un viņai bija jāintervē mūziķis Jānis Stībelis. "Man viņš nenormāli patika – viņa balss, viņa dziesmas! Un es izdomāju, ka iešu viņai līdzi, fotografēt. Toreiz man pat sava fotoaparāta nebija, aizņēmos no onkuļa..." Šodien Karlīna, to atceroties, smaida un stāsta, ka viņai uzreiz bija skaidrs, ka viss izdosies. "Tai laikā vēl nebiju aizrāvusies ar fotogrāfiju, bet, viņu fotografējot, man ārkārtīgi iepatikās pats process. Vēlāk taisīju viņam fotosesiju jaunajam albumam. Nu forši! Forši tas bija!" viņa ar sajūsmu atceras un saka: "Procesā, kad strādāju ar modeli, es varu sajust tādu kā laimes elpu. Tā ir tāda kā dvēseļu satikšanās..."

Nav femme fatale

"Es gribu braukt projām un ceru, ka tā arī sanāks. Uz Londonu. Tā ir pilnīgi traka pilsēta, un es ļoti gribu uz turieni!" viņa aizsapņojas. Tur Karlīna grib mācīties fotomākslu un darīt, kā pati saka, visu ko. Vai viņa gatavojas aizbraukt pavisam? "To es nevaru paredzēt. Protams, es jau labprāt vougiem fotografētu, bet es zinu, ka tur ir pa pilno tādu kā es. Nu jā... bet es arī to gribu!" Karlīna saka un paskaidro, ka ar vougiem viņa apzīmē nevis konkrēto žurnālu, bet visu augstās klases modi.

"Tai fotogrāfu skolā esot strikti noteikumi, cerams, ka varēšu to režīmu izturēt..." viņa smaida un atzīst, ka ir ļoti emocionāla un sarežģīta rakstura būtne. Pēc horoskopa Skorpions. "Bet es varu būt arī pavisam mierīga, jo ascendents man ir Zivs zīmē – patiesībā neesmu es nekāda femme fatale, kā saka par Skorpionu sievietēm," viņa smej un tad piebilst: "Bet man liekas, ka pašos pamatos viss ar mani notiek pareizi..." Arī viņas fotogrāfes karjerā pagaidām viss notiek pareizi: jau ieplānota nākamā foto izstāde. Tā tiks atklāta novembrī Mercedes-Benz autocentrā Krasta ielā. "Tur ir lielas, gaišas telpas, tur būs ļoti lielas bildes. Domāju, ka būs skaisti," viņa saka. Nav slikti – divas izstādes divu mēnešu laikā. Kad būs nākamā? Karlīna smaida: "Nu pagaidām vairāk nebūs, man taču jābrauc fotografēt vougiem..."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu