Krievijā ierobežo "narkomānu literatūru"? (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pirms dažām dienām Krievijas bibliotēkās nonācis Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sagatavots grāmatu "melnais saraksts", ziņo Krievijas prese.

Turpmāk Krievijas bibliotēkām nerekomendē izdot lasītājiem apmēram 40 slavenu pasaules autoru darbus, kuros "atklāti propogandēta" narkomānija.

Tiesa, varas iestādes šāda saraksta esamību noliedz.

"Šodien manā darba vietā "priekšniecība mūs informēja" par tām grāmatām, kuras būs aizliegts izdod mūsu lasītājiem," savā blogā raksta kāds pilsētas Orskas pilsētas bibliotekārs. "Tās ir grāmatas, kas itkā propogandē narkomāniju ... Interesanti, ka sarakstā ir angļu mūsdienu rakstnieka Aleksa Gārlenda "Pludmale", kas vienlaicīgi ir iekļauta filologu obligātās ārzemju literatūras sarakstā."

Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padome šāda saraksta eksistenci noliedz. "Nekā tamlīdzīga nav," komentē viens no varas iestāžu pārstāvjiem Nikolajs Kartašovs. "Lai kādu grāmatu aizliegtu ir jābūt tiesas lēmumam."

Tiesa, likums tomēr paredz, ka varas iestādēm ir tiesības konfiscēt materiālus, kas satur noziedzīga rakstura tēmas, šajā gadījumā - narkomānijas propogandu. Vai šis likums attiecināms arī uz pasaulē atzītiem mākslas darbiem - maz ticams.

Šo konfiscējamo grāmatu sarakstā iekļuvušas arī tādas klasiskas 20.gadsimta literatūras pērles kā "gonzo" literatūras meistara Hantera Tompsona "Bailes un naids Lasvegasā" un vairāki Ērvina Velša darbi.

Valsts literatūras ekspertu prāt, piemēram, skandalozā Viktora Peļevina "Generation P" nav iekļaujama šajā sarakstā.

Vai atgriežas "Lielā brāļa" cenzūras laiki?

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu