"Dievs, Tava zeme deg!"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nācis klajā dzejas un mūzikas izdevums "Andrejs Eglītis. Lūcija Garūta. Rīgas kamerkoris "Ave sol". Dievs, Tava zeme deg!"

Dzejnieka Andreja Eglīša un komponistes Lūcijas Garūtas jubilejas gadā apgāds „Valters un Rapa” sagatavojis latviešu dzejas un mūzikas izdevumu – „Andrejs Eglītis. Lūcija Garūta. Rīgas kamerkoris „Ave sol”. Dievs, Tava zeme deg!” Ar grāmatu, kurā lasāma kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” dzeja, tās atdzejojumi angļu, vācu, spāņu, franču, itāliešu un japāņu valodā, klajā nācis arī mūzikas disks ar 2005. gadā tapušu kantātes ierakstu Rīgas kamerkora „Ave Sol” izpildījumā.

Izdevumā publicēti sākotnēji Kuldīgas draudzes izsludinātajam konkursam iesniegtie Andreja Eglīša darbi „Lūgšana” un „Kantātes fragments”, kā arī dzejnieka pabeigtais, pilnveidotais kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” teksts. No atdzejas krājumā iekļauti jauni kantātes teksta atdzejojumi: angļu valodā atdzejojis Edvīns Ivsiņš, vācu – Matiass Knolls un Gunters Strotmans, franču – Astra Skrābane un Rosa Marija Fransuā, itāliešu – Pjetro Trillo, spāņu – Andris Kārkliņš, japāņu – Ajumi Kurosava.

Mūzikas diskā – 2005. gada ieraksts Rīgas Domā. Lūcijas Garūtas kantāti „Dievs, Tava zeme deg!” izpilda Rīgas kamerkoris „Ave sol”, diriģents Imants Kokars, solisti Egils Siliņš un Jānis Sproģis, pie ērģelēm – Aivars Kalējs.

Krājumu ievada Annas Eglienas priekšvārds, bet tā noslēgumā publicētas Lūcijas Garūtas fonda vadītājas Dainas Pormales un literatūrzinātnieces Dzidras Vārdaunes apcere par komponisti un dzejnieku – „Katrs laikmets nes sev līdzi arī kādu muzikālo liecinieku, kādu darbu, kas pārsniedz vienas tautas pārdzīvoto, tādējādi kļūstot nozīmīgs visai cilvēcei. Pie šādiem izciliem darbiem pieder arī Lūcijas Garūtas kantāte ar Andreja Eglīša vārdiem „Dievs, Tava zeme deg!””

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu