LNSO piedāvā koncertu tango ritmos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

14. aprīlī plkst. 19.00 Lielajā ģildē LNSO aicina uz kamermūzikas koncertu, kurā LNSO stīdzinieku kameransamblis saspēlē ar akordeonu aizvedīs klausītājus muzikālā ceļojumā ar tango piesitienu no naksnīgās Rīgas uz Parīzi un Ņujorku. Koncerta programmā līdzās Astora Pjacollas un Rišāra Galjāno mūzikai tango noskaņās skanēs Artura Maskata nesen komponētais darbs «Pusnakts Rīgā» un speciāli šai programmai sacerēts jaundarbs, ko komponējis sevišķi smalkas mūzikas valodas īpašnieks Mārtiņš Viļums.

Koncertā muzicēs LNSO stīgu kvintets, kurā spēlē LNSO I vijoļu koncertmeistars Sandis Šteinbergs, II vijoļu grupas mūziķis Raimonds Melderis, altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls, čellu grupas mūziķis Ainārs Paukšēns un kontrabasu grupas koncertmeistara vietas izpildītājs Raivo Ozols. Koncertā piedalās arī akordeonists Artūrs Noviks – aizrautīgs un talantīgs mūziķis gan klasiskā repertuārā, gan laikmetīgajā mūzikā, gan salonskaņdarbos. Artūrs ir JVLMA lektors, salonansambļa Tango sin quinto dalībnieks, solists un kamermūziķis.

«Mani vienmēr fascinējusi Astora Pjacollas un Rišāra Galjāno mūzikas maģija, un ideja par kamermūzikas koncertu ar tango piesitienu manā galvā bija jau ļoti sen. Ar katru no koncerta dalībniekiem atsevišķi esmu daudz kur spēlējis, taču šādā sastāvā vēl nekad neesam muzicējuši. Ar Artūru Noviku kopā spēlējam grupā TSQ (Tango sin quinto), un, kad viņu aicināju uz šādu muzikālo pastaigu, viņš ar lielāko prieku piekrita. Programmas tapšanas process bija ļoti viegls un loģisks. Mārtiņš Viļums pats kā akordeonists šajā kompānijā iekļaujas perfekti, tāpat arī Ksenijai Sidorovai rakstītais Artura Maskata skaņdarbs «Pusnakts Rīgā»,» stāsta programmas idejas autors Raimonds Melderis.

Artura Maskata (1957) nesen komponētais darbs «Pusnakts Rīgā» skanēs versijā vijolei un akordeonam – Artūrs Noviks muzicēs kopā ar Lielās mūzikas balvas vairākkārtēju ieguvēju Sandi Šteinbergu.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO)
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) Foto: Publicitātes foto

No ievērojamā bandoneonista, «jaunā tango» idejas autora Astora Pjacollas (Piazzolla, 1921–1992) daiļrades skanēs cikls Five Tango Sensations (1989). Miegs, mīlestība, nemiers, izmisums un bailes – lūk, piecas tango sajūtas, un taisnība būs kādam Teksasas kritiķim, kurš teicis, ka šajā mūzikā ir traģisks skaistums.

Viļņā dzīvojošais latviešu mistiķis Mārtiņš Viļums (1974) par savu jaundarbu «Aptumsums» saka: «[Te būs] gaiša skanējuma pāreja ēnās: bērnība, ziedi – vecums, apdzeltējušas lapas. Tēli pāriet atmiņās, apdzeltē un pazūd...».

Koncerta noslēgumā – Latvijā iemīļotais Rišārs Galjāno (Galliano, 1950) un viņa Opale Concerto, kurā ir Vidusjūras noskaņas no komponista dzimtajām Kannām, atbalsis no sen zudušās Parīzes ar ielu akordeonistiem un mūzikas automātiem, kā arī variācijas par paša Galjāno New York Tango. Viss koncerts kopumā veltīts Rišāra Galjāno skolotāja, akordeonista un bandoneonista Žoē Rosi (Rossi, 1922–1994) piemiņai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu