Saistībā ar Kairišas jubileju tīmeklī skatāma «Ezera sonāte»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Svinot aktrises Astrīdas Kairišas 75 gadu jubileju, Nacionālais kino centrs (NKC) portālā «filmas.lv» uz laiku iekļāvis režisoru Vara Braslas un Gunāra Cilinska 1976. gada filmu «Ezera sonāte», kurā aktrisei ir viena no viņas kinomūža skaistākajām, nopietnākajām un populārākajām lomām, informēja NKC vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Pirms 40 gadiem uzņemtajā filmā Kairiša spēlē skolotāju Lauru.

Filma «Ezera sonāte» ir viens no retajiem gadījumiem Latvijas kinovēsturē, kad kopā strādājuši divi režisori - kinorežijas debitants, tobrīd ārkārtīgi populārais aktieris Cilinskis un kinoražošanā ļoti pieredzējušais Brasla. Par to, ka galveno sieviešu lomu tēlos Kairiša, šaubu neesot bijis nevienam, arī uz ārsta Rūdolfa lomu pretendēja tikai pats Cilinskis, un abu varoņu mīlas stāsts izcilo aktieru atveidojumā kļūst par īstu kases grāvēju gan Latvijā, gan toreizējā Padomju Savienībā un arī ārzemēs.

Filmā lieliski nospēlē arī mazais puika Egils Veseris Lauras dēla Māra lomā, spilgta raksturloma izdevusies Lilitai Ozoliņai, aktieru ansamblī arī Lidija Freimane, Ģirts Jakovļevs, Ineta Apoga, Rūdolfs Plēpis, Ēvalds Valters un citi. Filmas operators inscenētājs ir Gvido Skulte, mākslinieks Andris Merkmanis, komponists - Imants Kalniņš.

Filma «Ezera sonāte» portālā «filmas.lv» būs skatāma līdz maija beigām, kad apaļā jubilejā tiks pieminēts Cilinskis, kuram šogad apritētu 85 gadi.

Portālā «filmas.lv» ievietota filmas restaurētā kopija, kuras izgatavošanu Nacionālais kino centrs finansēja 2008.gadā, izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzekļus. «Ezera sonāte» bija otrā filma NKC klasikas mantojuma restaurācijas programmā.

Aktrise Kairiša kinofilmā debitēja 1961. gadā, režisoru Adas Neretnieces un Māra Rudzīša antireliģiskajā drāmā «Pieviltie». Filmā viņa bija jauna meitene Lienīte, kura aiziet klosterī un kļūst par māsu Annu, bet mīlestība pret Eduarda Pāvula tēloto Jāni glābj Lienīti no baznīckungu ietekmes. Pēc vairākām kolorītām kinolomām Kairiša nonāk līdz kinolomai «Ezera sonātē» un par to saņem tolaik augstāko profesionālo apbalvojumu - LPSR Valsts prēmiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu