Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Streips cienā ar latviešu ēdieniem

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: TVNET

Šodien Latvijai svētki! Par godu mūsu valsts dzimumdienai žurnālists un gardēdis Kārlis Streips piekrita kopā ar portālu TVNET pagatavot divus viņa bērnības dienu ēdienus. Lai gan Streipu ģimene tos cēla galdā tālajā Amerikā, tomēr tie saistījās ar latviešiem un Latviju.

Streips, kura bērnība un jaunība pagāja Amerikā, TVNET komandas klātbūtnē ātri un veikli pagatavo divus gardus ēdienus – ātro aknu pastēti Streipu ģimenes gaumē un vienkāršos kartupeļu salātus.

To autore ir viņa vecmāmiņa Eleonora, kura aizgāja mūžībā ar visām receptēm. Vēlāk ģimenei tomēr izdevās daļu recepšu restaurēt.

Vecmāmiņa uzskatīja, ka vīriešiem virtuvē nav ko darīt.

Rosīšanos virtuvē žurnālists sāk ar aknu pastētes gatavošanu. Gaisīgajai un sātīgajai pastētei vajadzēs:

- 200 gramus samaltu un nelielā eļļas daudzumā ceptu vistu akniņu;

- 200 gramus “Filadelfijas” siera;

- 100 gramus veikalā nopērkamās vistas pastētes (izmantojam mazo “Lido” pastētes iepakojumu);

- svaigi spiestu citrona sulu;

- kaltētus, kapātus sīpolus (var likt arī svaigus sīpolus, bet tie ātri kļūstot ļengani).

Streips bērnības pastētei pievieno sieru, fasētu pastēti, kā arī svaigi spiestu citronu sulu
Streips bērnības pastētei pievieno sieru, fasētu pastēti, kā arī svaigi spiestu citronu sulu Foto: TVNET

Atdzesētās akniņas kopā ar sieru, gatavo pastēti, citronu sulu un sīpoliem Streips liek virtuves kombainā un ļauj dūšīgi maisīties vismaz 5-10 minūtes, kamēr visas sastāvdaļas labi saputotas kopā.

Lai ātri atdzesētu ceptās akniņas, Streips iesaka kādu knifiņu - tās uz stundas ceturksni ievietot saldētavā. Ik pa brīdim akniņas gan jāapmaisa, lai nesasalst ragā.

Kartupeļus un olas pirms likšanas salātos vajadzētu atdzesēt
Kartupeļus un olas pirms likšanas salātos vajadzētu atdzesēt Foto: TVNET

Kamēr pastēte putojas, Streips ķeras klāt kartupeļu salātiem Eleonoras kundzes gaumē. Tiem vajadzēs:

- 4 nomizotus, nelietos kubiņos sagrieztus vārītus kartupeļus (pavārs iesaka kartupeļus vispirms nomizot, tad sagriezt un tikai tad vārīt. Bet var griezt arī ar mizu vārītus un pēc tam mizotus kartupeļus). Gabaliņiem jābūt nedaudz lielākiem nekā rasolam;

- 2 cieti vārītas, smalki sakapātas olas;

- 1 vidēju vai vairākus mazus smalki sakapātus marinētus gurķīšus. (Gan gurķu, gan olu sasmalcināšanai Streips izmanto elektrisko smalcinātāju.

Elektriskās iekārtas ir lieli Streipa draugi virtuvē.

To izmantošana ietaupa laiku – dažu sekunžu rūkšana, un smalki kapāti produkti gatavi!)

Lai gan Streips virtuvē uzturas bieži un daudz, gadās, ka ieplānotā maltīte neizdodas kā plānots
Lai gan Streips virtuvē uzturas bieži un daudz, gadās, ka ieplānotā maltīte neizdodas kā plānots Foto: TVNET

Visas šīs sastāvdaļas Streips saber vidēja izmēra bļodā, un pievieno tām diezgan daudz krējuma un šķipsniņu sāls.

Salātiem jābūt diezgan krēmīgiem.

Svarīgi, lai kartupeļi būtu atdzesēti, jo pretējā gadījumā skābais krējums sāks kust, “bet tas nav tas, ko mēs meklējam”.

Pēc salātu samaisīšanas un nogaršošanas Streips vērtē, ka tie garšo tieši tāpat kā bērnībā - tie ir “pati vienkāršība”.

Viņš nesajūt atšķirības starp Amerikā un šeit, Rīgā, nopērkamajām salātu izejvielām: “Kartupelis paliek kartupelis.” Vienlaikus viņš atzīst, ka atšķiras fasēto produktu garša, piemēram, majonēze otrpus okeānam garšo citādi nekā tā pati populārā mērce Latvijā.

Žurnālistam ir gandarījums, ka ciemiņiem garšo viņa sagatavotā maltīte
Žurnālistam ir gandarījums, ka ciemiņiem garšo viņa sagatavotā maltīte Foto: TVNET

Vislabāk, ja salātus pirms notiesāšanas izdodas uz pāris stundām ielikt ledusskapī, lai garšas labāk savelkas. Streipa dzīvoklī, kur dzīvo vairāki iemītnieki, šo salātu bļodu izēd pāris dienu laikā: “Ne visiem viss garšo.”

Kartupeļu salātu pluss ir – tos var ēst jebkurā ēdienreizē – gan no rīta, gan pusdienās un pat vakariņās. Viss atkarīgs no izsalkuma un vēlmes.

TVNET pārstāvei šķiet, ka salātiem “prasītos” arī zaļie zirnīši, taču Streips skaidro, ka šiem salātiem tie nav nepieciešami. Latvieši marinētos zirnīšus pievienojot “visur, kur vajag un nevajag”.

Bieži darbojas virtuvē

Streips mājās gatavo diezgan bieži. Par to liecina arī dažādie virtuves piederumi un bagātīgais garšvielu un mērču klāsts. “Nevar taču visu laiku ēst restorānos.

Vienīgā nelaime, ka lielākoties ēdu viens.

Kad esmu viens pats, negribas neko īpašu, detalizētu gatavot, jo – cik nu ķēpāsies! Lai gan esmu spējīgs, gatavojot tikai sev, izmantot 15-20 dažādas ierīces, karotes, dakšas, katlus un pannas, un visu pārējo. Gadās arī tā.”

Cep kotletes un smērē sviestmaizes

Žurnālists atklāj, ka mājās diezgan bieži cep kotletes. Tas gan ir diezgan ķēpīgs process, jo grūti panākt, ka iekša izcepas, pirms āriene apdeg. Esot drusku jāpiešaujas. Neesot arī nekas bīstams, ja kotletes vidiņš ir nedaudz jēls, jo gaļai jāizsautējas noteiktā temperatūrā, nevis jāpārcepas. Turklāt arī steikus cilvēki ēd pusjēlus un jēlus.

Tāpat žurnālists ikdienā daudz gatavo sviestmaizes, kā arī jūras veltes, piemēram, garneles un jūras ķemmītes.

Streipa pagatavotie salāti ir krēmīgi un maigi, bet pastēte - gaisīga un sātīga
Streipa pagatavotie salāti ir krēmīgi un maigi, bet pastēte - gaisīga un sātīga Foto: TVNET

Gatavojot un stāstot par saviem bērnības ēdieniem, Streips Latvijai dzimšanas dienā vēl izaugsmi un daudz lielāku sabiedrības iecietību pret citādajiem, kā arī vairāk godīguma un tiesiskuma politikā.

Arī TVNET novēl Latvijai un mūsu iedzīvotājiem daudz laimes, veiksmes un gudrības!

Lai mums visiem izdevušies valsts svētki!

Nepalaid garām!

Uz augšu