Koncerta apskats: Simply Red Rīgā (86)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

80. gadu zelta popmūzikas ilgdzīvotājs Miks Haknels un grupa Simply Red vakar Rīgā klausītājiem uzdāvināja neaizmirstamus mirkļus.

Koncerta apskats: Simply Red (Rīga, «Arēna Rīga» 12.08.2006.)

Izpildījums: 11/12

Baudījums: 11/12

Skaņa: 10/12

Saturs: 9/12

Tik tiešām, popmūzikas formāts kopš 90. gadu vidus ir būtiski mainījies, šobrīd mūzikas tirgū jau būtiski dominē mākslīgi radītas popmūzikas apvienības, kuru uzdevums ir pēc iespējas īsākā laika posmā nodrošināt ierakstu kompāniju bosiem vislielāko peļņu. Ja šāda jaunizcepta zvaigzne sāk kļūt nepopulāra, tai tiek atņemtas visas privilēģijas (labi dziesmu autori, producenti, videoklipu režisori) un viņu liktenis nonāk pašu rokās...

Miks Haknels, kurš tālajos 70. gados pat redzēts pirmajā panku revolucionāru The Sex Pistols koncertā, ir bijis pats savu panākumu kaldinātājs. Pēc savas pirmās pankroka grupas pajukšanas 1984. gadā Haknels, kas nopietni sācis aizrauties ar soulmūziku, izveido Simply Red. Interesanti, ka Haknels ir viens no retajiem baltādainajiem izpildītājiem, par kuriem tā dēvētās melnās soulmūzikas spīdekļi izsakās ļoti atzinīgi. Reiz kādā no VH1 raidījumiem Berijs Vaits izvēlējās savas top 10 dziesmas un starp tām iekļāva arī ģeniālo Haknela «Stars».

Pārsteidzoši, bet vakardienas koncerts bija aizpildīts teju vai līdz pašām malām, vai nu pie vainas pārdomātā reklāmas kampaņa, vai vienkārši tauta izslāpusi pēc labas un kvalitatīvas popmūzikas. Tieši tādu - augstākās raudzes popmūziku vakar arī redzējām un dzirdējām.

Jāpiekrīt arī kādam koncerta apmeklētājam, kurš Mika Haknela emocionālo uzstāšanos pretnostatīja 29. jūlijā notikušajam salīdzinoši atturīgajam un pat vēsajam Stinga koncertam. Tam gribētu piekrist, būsim godīgi - Stings vienkārši «nohalturēja».

Haknels savas kārtis vakardienas koncertā izspēlēja spoži, pēc salīdzinoši biklā ievada, seko populārais plates «Picture Book» liriskais hits «Holding Back The Years». Mākslinieks iepazīstināja mūs arī ar trīs pavisam jaunām dziesmām, tiesa, jāatzīst, ka eksotiskā ģitārista biežās solopartijas koncerta vidū bija kā darvas karote medus mucā. Interesants novērojums - nevienā no Haknela slavenākajiem hitiem elektriskā ģitāra nav izcelta priekšplānā. Nezinu, ar ko izskaidrojama «baltā soulmeņa» aizraušanās ar Bon Jovi raksturīgiem ģitāras solo? Veltījuma roka numurs leģendārajam Kītam Ričardsam («Rolling Stones»), kas pēdējos mēnešos bēdīgi slavens ar kritienu no palmas, arī lika pakasīt pakausī izbrīnā, tiesa Boba Dilana skaņdarba jaunklātā versija izskanēja lieliski.

Koncerta izskaņa bija iestudēta perfekti, tāds emocionāls uzrāviens nebija sen piedzīvots kādā no koncertiem. Pirmkārt jau Haknela versija par The Valentine Brothers fanka hitu "Money"s Too Tight (To Mention)" un noslēdzošais "Something Got Me Started", kas burtiski iekustināja visu "Arēna Rīga" skatītāju masu. Kāda klausītāja sajūsmināta komentēja, ka šādu koncertu droši varētu ierakstīt un izdot - tik precīzi un profesionāli muzicēja Haknels un viņa pavadošie mūziķi.

Pēc atkārtotas izsaukšanas, seko vēl divi supergrāvēji - «Stars» un «Fairground». Varbūt tikai Depeche Mode koncertā varēja vērot tik ļoti sajūsminātu publiku - reti kurš spēja palikt savās sēdvietās un vienaldzīgi noskatīties dejojošajā un līdzi dziedošajā pūlī. Un, protams, pēc ilgākas pauzes Simply Red atgriežas vēlreiz un ar pēdējo gadu veiksmīgāko hitsinglu "Sunrise" (Hall and Oates jaunklāta versija) un Harolda Melvina 70. gadu soula balādi "If You Don"t Know Me By Now" pieliek punktu lieliskajam koncertam.

Komentāri (86)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu