Nedēļas jaunumi kinoteātros (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ uz kinoekrāniem iznāk franču trilleris ar Moniku Beluči un Katrīnu Denevu galvenajās lomās, Stīvena Kinga stāsta ekranizējums un leģendārās Simpsonu ģimenītes piedzīvojumi pilnmetrāžas filmā. Kinoafiša

Akmens padome

Trilleris Akmens padome (Le Concile de pierre) pirmizrādi piedzīvoja pērnā gada nogalē Romas kinofestivālā un pēc izrādīšanas Francijā, Beļģijā un Turcijā, tikai šobrīd tiek demonstrēts kinoteātros citviet Eiropā un arī Japānā. Filmas režisoram, četrdesmitgadniekam ar ne pārāk izciliem panākumiem kino Gilēmam Niklū izdevies filmā iesaistīt divas izcilas franču kino zvaigznes – Moniku Beluči un Katrīnu Denevu, tomēr tas nevairo filmas panākumus publikā. Pārstāsts Franču zinātniece nokļūst avārijā kopā ar savu aizgādniecībā pieņemto dēlēnu. Rezultātā bērns nonāk komā. Meklējot palīdzību, izmisusī māte sastop kādu noslēpumainu vācu ārstu, kas apgalvo, ka atgriezīs zēnu dzīvē ar netradicionālās medicīnas metožu palīdzību. Bērna māte dodas uz Mongoliju, lai uzzinātu visu par pieņemtā zēna pagātni.

1408

Šausmu trillera 1408 pamatā ir Stīvena Kinga stāsts, ko ekranizējis zviedru režisors Mikaels Hofstrēms (No sliedēm), galvenajās lomās Džons Kjūsaks un Semjuels L. Džeksons. Tikai pirms mēneša uz kinoekrāniem iznākusī filma jau ir izrādījusies Džonam Kjūsakam veiksmīgs darbiņš – tā ir pēdējo gadu finansiāli visienesīgākā kopš Amerikāņu saldumiņiem, kurā viņš filmējās kopā ar Ketrīnu Zetu-Džonsu un Džūliju Robertsu, un tas bija tālajā 2001. gadā. Un, kā zināms, zvaigznes statusa viena no mērvienībām ir arī kases ieņēmumi... Pārstāsts Rakstnieks Maiks Enslins tic tikai tam, ko redzējis pats savām acīm. Pēc virknes bestselleru, kuros viņš apšauba pārdabiskas parādības, viņš nolemj rakstīt jaunu grāmatu par apsēstām viesnīcām. Savācis materiālus par kādas Ņujorkas viesnīcas fenomenu, viņš apmetas tās bēdīgi slavenajā 1408. numurā. Viņš uzskata, ka baisie nostāsti par apsēsto istabu, kurā daudzi cilvēki ņēmuši nelabu galu, ir tikai mīts un tukšas runas. Lai gan viesnīcas menedžeris brīdina Enslinu, ka no šīs istabas viesi nekad neizrakstās, rakstnieks ir cieši apņēmies pierādīt, ka šausminošā 1408. istabas pagātne ir tikai virkne nelaimīgu sakritību. Taču drīz vien viņš apjauš, ka šī tiešām nav parasta viesnīcas istaba...

Simpsonu filma

Animācijas komēdija Simpsonu filma (The Simpsons movie) uz kinoekrāniem pasaulē iznāk šonedēļ. Daudzviet dublēta vietējā valodā, tieši tāpat kā tas ir arī Latvijā, kur Simpsonus latviski adaptējuši Ģirts Jakovļevs, Santa Didžus, Ieva Pļavniece, Laila Kirmuška, Ārija Stūrniece u.c. Protams, iesakam filmu skatīties oriģinālvalodā, kas nenoliedzami ir vērtība pati par sevi.

Un par to arī liecina neskaitāmās balvas, ko Simpsonu komanda sev iekrājusi, viņu vidū arī Homēra Simpsona ilggadējais balss īpašnieks Dans Kastellaneta, kas par šo aizkadra lomu saņēmis trīs Emmy balvas, un mediji pavisam nopietni atzinuši, ka viņa firmas zīme ir tieši Homēra Simpsona balss. Starp citu, viņš ir arī veģetārietis, kas nemaz nelieto alkoholu... Apmēram līdzīgs stāsts ir par Bārta Simpsona lomas ierunātāju Nensiju Kārtraitu, tikai vienīgā atšķirība ir tā, ka par šo aizkadra lomu viņai Emmy balva tikai viena... Šo gadu laikā Simpsoni ir saņēmuši 97 (!) balvas un vēl 90 nominācijas, tai skaitā Golden Globe kā labākais televīzijas seriāls.

Simpsoni pirmo reizi tika demonstrēti kanālā FOX 1989. gada 17. decembrī, pēc gada tas jau iekaroja Lielbritāniju, Kanādu, Franciju un Zviedriju, lai gan sākotnējā iecere bija – satīriska parodija par vidusmēra amerikāni, viņa dzīvesveidu un viņa tipisko ģimenīti, kurā ir tēvs Homērs, māte Mārdža, dēls Bārts, meita Liza un mazā pastarīte Megija. Šī ģimene dzīvo izdomātā pilsētā Springfīldā. Simpsonu idejiskais tēvs ir Mets Grēnings jeb pilnajā vārdā Metjū Abrams Grēnings, kas ir arī scenārija autors šai pilnmetrāžas filmai. Izrādās, ka tipiskā amerikāņu ģimenīte nu jau vairāk nekā 400 sērijās pavisam labi konvertējas daudzviet pasaulē (demonstrēta vairāk nekā 60 valstīs, tulkota vairāk nekā 20 valodās), bet acīmredzot amerikāņiem ir itin laba humora izjūta, ja par sevi spēj publiski smaidīt nu jau 18 sezonas, un viss liecina, ka būs arī 19. sezona – rudenī, 23. septembrī, dienasgaismu vajadzētu ieraudzīt jaunākajai sērijai Vīri un naži. Iespējams, pēc pilnmetrāžas filmas uzvaras gājiena seriāla klasiskā auditorija – vairāk nekā 60 miljoni skatītāju katru nedēļu – tikai pieaugs.

Lai arī Simpsonu filmas masveida izrādīšana ir tikai šonedēļ, tās pirmizrāde notika jau 21. jūlijā Springfīldā. Kāpēc tur? Tāpēc, ka laikraksts USA Today rīkoja interneta balsojumu, kurā tika aicināts balsot par Simpsonu īsto pilsētu, jo, kā zināms, seriāla darbība visu laiku notikusi izdomātā pilsētā Springfīldā, bet nu noskaidrots, ka tik izplatītā vietvārda pilsēta atrodas tieši Vermontas štatā, kurā ir tikai 9000 iedzīvotāju. Interneta balsojumā sacentās 14 Springfīldas no dažādiem ASV štatiem, un katra sūtīja videoierakstus, kuros uzskaitīti iemesli, kāpēc tieši šai pilsētai jāuzvar konkursā, kā arī norādītas līdzības ar izdomāto Springfīldu. Vermontas pilsēta, saņēmot 15 347 balsis, uzvarēja konkurentus no Masačūsetsas, Ilinoisas, Nebraskas, Oregonas, Floridas, Kentuki, Luiziānas, Mičiganas, Misūri, Kolorādo, Ņūdžersijas, Ohaio un Tenesī.

Tomēr Simpsonu ģimenīte ik pa laikam iekuļas kādā aptaujā, un dažas no tām irvisai zīmīgas. 2004. gadā radiostacija Radio Times veica aptauju, lai noskaidrotu, kurš amerikāņu seriālu personāžs varētu kļūt par ASV prezidentu. Protams, pirmajā vietā ierindojās Homērs Simpsons, aiz sevis atstājot Mārtina Šīna atveidoto Džosaiju Bārtletu no seriāla Rietumu grupējums un arī Toniju Soprāno no itāliešu mafijas seriāla Soprāno ģimene. Pirms dažiem gadiem Channel 4 veiktajā aptaujā animācijas seriāls Simpsoni, kas daudzviet iekarojis kulta statusu, tika atzīts par vislabāko animācijas filmu pasaulē. Kad 2003. gadā Homērs Simpsons tika atzīts par visu laiku izcilāko amerikāni, saņemot vairāk nekā pusi no kopējā balsu skaita un aiz sevis atstājot daudzas izcilas personības, arī Ābrahamu Linkolnu, Martinu Luteru Kingu, Džordžu Vašingtonu un Bobu Dilanu, telekanāls BBC sarīkoja 90 minūšu garu diskusiju raidījumu...

Un šobrīd jautājums ir vienkāršs – vai Simpsoni spēs izkonkurēt Poteru, kas ir šobrīd visskatītākā filma pasaulē un gozējas TOP pirmajā vietā?

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu