Atbalsts kinorežisoram Polaņskim mazinās

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Mazinājies cilvēku atbalsts poļu izcelsmes franču kinorežisoram Romānam Polaņskim, kas pagājušās nedēļas nogalē tika arestēts Šveicē par pirms vairāk kā 30 gadiem ASV pastrādātu dzimumnoziegumu.

Šobrīd 76 gadus vecais režisors atrodas Šveices cietumā, gaidot izdošanas ordeni no ASV. 1978.gadā Polaņskis tika apsūdzēts par kādas 13 gadus vecas meitenes sazāļošanu, piedzirdīšanu un izvarošanu. Kaut gan režisors savu vainu atzina, viņš uzstāja, ka meitene bijusi seksuāli pieredzējusi un dzimumattiecībās stājusies brīvprātīgi. Polaņskis cietumā pavadīja 42 dienas, kur viņam tika veiktas psihiatriskas pārbaudes, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas Polaņskis aizbēga no ASV uz Franciju un kopš tā laika nav spēris kāju uz ASV zemes, kā arī izvairījies doties uz Lielbritāniju, baidoties no izdošanas. Tomēr pagājušajā sestdienā, kad režisors ieradās Šveicē, lai saņemtu Cīrihes kinofestivālā balvu par mūža ieguldījumu kino, viņu arestēja Šveices varasiestādes.

Pasaulslavenā režisora arests nekavējoties izraisīja kino pasaules sašutumu, nosodījumu Šveicei izteica arī Francijas un Polijas amatpersonas. Vairāk nekā simts kino pasaules slavenības parakstīja petīciju Polaņska atbrīvošanai. Tomēr jau otrdien gan Francijas, gan Polijas politiķi mainīja savu nostāju. Francijas Nacionālās asamblejas viceprezidents un Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī labējās partijas UMP biedrs Marks Lafinērs izteicis kritiku valdības ministriem, kas pārāk ātri iestājās par režisoru, sakot, ka pret Polaņskim izvirzītajām apsūdzībām nevajadzētu izturēties vieglprātīgi. Arī Polijas premjerministrs Donalds Tusks aicinājis ministru kabinetu saglabāt mieru, atgādinot, ka "šī lieta ir par izvarošanu un soda saņemšanu par seksu ar bērnu".

Franču režisors Liks Besons atklāja radio RTL, ka viņam patīk Polaņskis, taču izvairījās paust atbalstu. "Man ir lielas simpātijas pret viņu, man viņš ļoti patīk. Es neko nezinu par šo lietu, taču uzskatu, ka, ja tu neierodies uz tiesu, tu pats sevi nostādi nepatīkamā situācijā. Es negribu nevienu tiesāt, taču, ja man būtu meita un 13 gadu vecumā viņu izvarotu, man būtu cits viedoklis pat pēc 30 gadiem," sacīja Besons.

Arī daži veci Polaņska draugi nesteidz paust viņam savu atbalstu, tostarp arī Holivudas aktieris Džeks Nikolsons, kura mājā notika meitenes izvarošana.

Polaņska pazīstamāko darbu vidū ir filmas "Rosemary''s Baby" ("Rozmarijas bērns"), "Chinatown" ("Čainatauna") un "Bitter Moon" ("Rūgtais mēness"). Par savu 2002.gada filmu "The Pianist" ("Pianists") režisors tika apbalvots ar ASV Kinoakadēmijas balvu, tomēr uz svinīgo ceremoniju pats neieradās, baidoties no aresta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu