Mihalkovs vēršas pret Rietumu vērtībām (40)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Ar Oskaru godalgotais krievu režisors Ņikita Mihalkovs, kas pazīstams ar savām pompozajām drāmām un prokremlisko nostāju, pievērsies politikai, rakstot manifestu jaunai konservatīvai kustībai.

Otrdien publicētajā konservatīvo "manifestā" 65 gadus vecais režisors, kura dzimšanas dienas svinības pagājušajā nedēļā, kā tiek ziņots, apmeklējis arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, vērsies pret Rietumu vērtībām un modernizāciju.

"Liberālās demokrātijas eiforija ir pagājusi. Pienācis laiks ķerties pie lietas,"

garajā tīmekļa vietnē "polit.ru" ievietotajā tekstā pasludinājis Mihalkovs.

Režisors nosodījis "liberālo modernizāciju, dzenoties pakaļ Rietumiem".

"Cilvēki ir noguruši no klausīšanās politiskās neatkarības deklarācijās, no saucieniem pēc individuālās brīvības un ticēšanas pasakām par tirgus ekonomikas brīnumiem," raksta Mihalkovs.

Politikas eksperti jau novērtējuši, ka manifestā izrādīta atklāta pretestība Medvedeva modernizācijas centieniem un acīmredzami pausts atbalsts Vladimira Putina kandidatūrai 2012.gada prezidenta vēlēšanās.

"Konservatīvā Krievijas sabiedrības daļa vēlēšanu sacīkstēs nostāsies Putina varas vertikāles pusē," trešdien radiostacijai "Eho Moskvi" izteicās politiskais analītiķis Dmitrijs Oreškins.

Vladimirs Putins un Ņikita Mihalkovs
Vladimirs Putins un Ņikita Mihalkovs Foto: AFP

Tas ir "viens no pieaugošajiem mēģinājumiem sākt pretdarbību Medvedeva demokrātiskās modernizācijas kursam", ziņu aģentūrai "Interfax" savukārt izteicās vadošais prokremliski noskaņotais analītiķis Gļebs Pavlovskis.

Runājot par sevi, Mihalkovs uzsver savu aristokrātisko izcelsmi, kaut gan viņa tēvs Sergejs Mikhalkovs savulaik sarakstīja tekstu Padomju Savienības himnai.

Mihalkova filmām raksturīgas pirmsrevolūcijas laika ainas un ortodoksālās kristietības spilgts tēlojums.

2008.gadā režisors uzrakstīja vēstuli Putinam, aicinot palikt prezidenta amatā arī trešo termiņu, lai gan tas būtu pretrunā ar konstitūciju. Mihalkova manifestā minēta gan konservatīva partija, gan kustība, taču konkrētāki paskaidrojumi nav sniegti. Līdz šim Mihalkovs visai uzkrītoši plātījies ar savu lojalitāti valsts līderiem un televīzijā bijis redzams dzeram tēju ar Putinu.

Pilnu manifesta tekstu savā mājaslapā trešdien publicējusi Krievijas valdošā partija "Vienotā Krievija".

Komentāri (40)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu