Makšķerniekiem: maluzvejniekiem jārēķinās ar bargiem sodiem (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Rudens ir laiks, kad par malu zvejniekiem runājam vairāk nekā citkārt, jo ar oktobri sākas rudens liegums. Laiks, kad maliķiem rokas sāk trīcēt un domas par iespēju tikt pie laša rauj no mājas pretī noziegumam pret dabu.

Taisnīgs spriedums

Šī nedēļa cīņā ar maluzvejniekiem ir īpaša. Kaut vai ar to, ka tika pasludināts spriedums tā dēvētajā Dri pes lietā. Apsūdzētajiem – Laurim Dripem un Ērikam Ružam - piespriestas 240 piespiedu darba stundas katram, kā arī solidārā atbildībā par labu valstij piedzenami 900 lati par dabai nodarītajiem zaudējumiem. Visticamāk, vainīgie spriedumu pārsūdzēs, bet tomēr var teikt, ka noslēdzies viens posms šajā gandrīz gadu ilgušajā lietā.

Varbūt šis tiesas process liks padomāt arī citiem potenciālajiem lašu kārotājiem, ka arī viņi var nonākt uz apsūdzēto sola.

Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Valmieras kontroles sektora vadītājs Uldis Lencbergs uzskata, ka spriedums ir godīgs un taisnīgs: "Šim tiesas procesam pēdējos mēnešos bija pievērsta sabiedrības uzmanība. Pēc tiesas gan man, gan biedrības "Mēs zivīm" pārstāvjiem daudzi zvanīja un teica paldies, ka nenobijāmies, izturējām līdz galam. Jāteic, ka šis spriedums ir gandarījums.

Jo, kā teica biedrības "Mēs zivīm" pārstāvji, ja tiesas spriedums būtu attaisnojošs, viņu darbībai zustu jēga. Reizēm liekas, ka mūsu valstī viss nopirkts, ka politiķi spēlē kaut kādas spēlītes, ka taisnības nav. Šis spriedums ir vismaz viens apliecinājums, ka ir vēl godaprāts."

Dārgās zivis

Šajā gadā par makšķerēšanas noteikumu neievērošanu noformēti 107 administratīvā pārkāpuma protokoli. U. Lencbergs stāsta, ka liela daļa sodīti par makšķerēšanu bez makšķernieka kartes. Bet ar to sods neaprobežojas.

"Likumdošanā noteikts - ja makšķerē bez makšķerēšanas kartes, noķertās zivis uzskatāmas par nelikumīgi iegūtām, tātad jāsedz dabas resursiem nodarītie zaudējumi. Gala summa, kas jāmaksā par it kā nelielo pārkāpumu, būs krietni lielāka," skaidro U. Lencbergs.

Viņš atklāj, ka pēdējo gadu laikā nav noķerti malu zvejnieki, kuri nodarbojas ar elektrozveju. Saņemtas ziņas, ka tādas darbības notiek, bet, kamēr nav reāla guvuma, to apgalvot nevarot.

"Šogad saņēmām informāciju par šādu darbību Līgatnē, kur makšķernieki bija izbaidījuši divus elektriķus. Vainīgos aizturējām, bet lietiskos pierādījumus viņi bija paspējuši noslēpt, tāpēc par elektrozveju sodīt nevarējām. Sodījām par makšķerēšanu bez kartes, viņu lomā bija arī viena forele, kas izmaksāja 300 latus. Tātad kopējā summa sanāca pietiekami liela, ap 500 latiem," stāsta U. Lencbergs.

Viņaprāt, likumdošanas izmaiņas un bargie sodi cilvēkus disciplinējuši. Nozīme arī tam, ka malu zvejniecības gadījumi tiek publiskoti. Publiski izskanēja gadījums par divām nodurtām līdakām Āraišu ezerā. Pirmajā mirklī tas var šķist maznozīmīgs pārkāpums, bet likumdošanā par to paredzēts bargs sods. Jebkura līdaka, liela vai maza, kas iegūta ar neatļautiem līdzekļiem un neatļautā laikā, izmaksā 60 latus par dabai nodarīto kaitējumu un vēl tiek uzlikts administratīvais sods līdz 500 latiem. Ja līdaku duršana veikta īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas mūsu rajonā ir Gaujas Nacionālais parks, var iestāties kriminālatbildība.

U. Lencbergs stāsta, ka šogad mazāk aizturēti par nelikumīgu tīklu zveju: "Saprotu, ka kāds, to izlasījis, teiks, ka ezeri pilni ar tīkliem. Esmu ar mieru runāt ar katru šādu pārmetumu izteicēju, lai to pierāda, jo realitātē tā nav. Nenoliedzu, ka nelikumīgi tīkli ezeros ir, tomēr cilvēki nedaudz pierāvušies, jo sods par nelikumīgu zveju ar tīkliem sākas no 200 latiem. Pat ja nelikumīgo tīklu licējs atzīst savu nodarījumu un nav vainu pastiprinošu apstākļu, vismaz 200 lati garantēti. Šim sodam ir iespējas pieaug līdz 500 latiem.

Esmu pārliecināts, ka tas disciplinē, jo šobrīd naudas cilvēkiem tiešām nav. Cerēt, ka ar nelikumīgi iegūtām zivīm naudas kļūs vairāk, būtu smieklīgi." Izmainīta likumdošana, tagad zaudējumu sumu var piemērot pat pieckāršā apmērā (līdz šim bija trīskāršā), ja lieguma laikā kāds tiks noķert ar nelikumīgi iegūtu lomu, maksimālais koeficients tiks piemērots. Vērts atcerēties, ka tad viena zivs izmaksās 500 latus.

U. Lencbergs arī atgādina, ka no soda maksāšanas izvairīties neizdosies. Ja trīs mēnešu laikā to nesamaksā, lieta tiek nodota tiesu izpildītājiem, jārēķinās, ka tad summa būs krietni lielāka. "Viens otrs varbūt domā, ka būs kā kādreiz - sodu nemaksās un mēs neko neizdarīsim. Tie laiki beigušies, sods tiks piedzīts, tikai tad nāksies šķirties no daudz lielākas summas," piebilst U. Lencbergs.

Nārsts tiks sargāts

Makšķerēšanas noteikumos teikts, ka Gaujas baseina upēs no 1.oktobra līdz 30.novembrim aizliegta makšķerēšana ar spiningu un mušiņmakšķeri. Tas tādēļ, ka sākas lašveidīgo nārsts. Lai to nosargātu, gatavojas arī Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes darbinieki.

"Mūsu darbības aprises ar katru dienu kļūst skaidrākas. Neraugoties uz līdzekļu trūkumu, citu reģionu inspektori, kur nārsts nav jāsargā, visticamāk, brauks mums palīgā tāpat kā iepriekšējos gados. Notiek pārrunas ar zemessargiem, arī policija nāks talkā, esam runājuši ar pašvaldībām, un kopīgiem spēkiem nārstu sargāsim.

Savu atbalstu sola sniegt arī firma "Lido" un Gunārs Ķirsons. Protams, arī biedrības "Mēs zivīm" aktīvisti piedalīsies nārsta sargāšanā. It īpaši pēc šonedēļ pasludinātā sprieduma Dripes un Ružas lietā, kas tomēr neiemina visu zivju sargātāju darbu dubļos.

Ja nekādas zivju aizsardzības nebūs, sāksies haoss. Tāpēc mēs strādāsim, un malu zvejniekiem nav cerību uz vieglām dienām. Degvielas un tehnikas pietiks, lai kontrolētu situāciju un nosargātu rudens nārstu, " uzsver U. Lencbergs.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu