De Niro no festivāla atsauc vakcinācijas pretinieku filmu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Amerikāņu aktieris Roberts de Niro no Tribekas kinofestivāla programmas atsaucis strīdīgi vērtētu filmu, kurā mēģināts pierādīt saistību starp bērnu vakcināciju un autismu, vēsta britu laikraksts «The Guardian». De Niro sacīja, ka esot apspriedies ar «zinātnes jomas pārstāvjiem» un uzklausījis viņu «bažas par dažām filmā atspoguļotajām lietām».

De Niro, kurš ir Tribekas festivāla dibinātājs, sākotnēji aizstāvēja filmas «Vaxxed: from Cover-Up to Catastrophe» iekļaušanu programmā, kaut arī pret to iebilda ārsti un zinātnieki.

Atkārtotos pētījumos ar vairāk nekā vienu miljonu bērnu nav atrasti pierādījumi, ka bērnu vakcinēšana noved pie autisma rašanās. Taču neliela aktīvistu grupa uzstāj, ka vakcinācija nodarot ļaunumu bērniem.

«Šo filmu vēlējos demonstrēt tāpēc, lai raisītos diskusijas par tematu, kas ir personiski nozīmīgs man un manai ģimenei,» paziņoja de Niro. Vienam no viņa sešiem bērniem ir autisms.

«Taču pēc filmas izvērtēšanas ar Tribekas kinofestivāla komandu un zinātnes jomas pārstāvjiem mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka tā nebūs ierosme tādai diskusijai, uz kādu biju cerējis,» atzina aktieris un producents. «Festivāls negrib izvairīties no strīdīgiem tematiem. Taču

dažas filmā atspoguļotās lietas mums sagādā raizes,

tāpēc esam nolēmuši to neiekļaut festivāla programmā. Esam izlēmuši to izņemt no filmu programmas.»

Kinolentes režisors ir bijušais britu ārsts Endrū Veikfīlds, kurš 1998. gadā publicēja pētījumu par vakcinācijas iespējamo saistību ar autismu. Taču pētījumam bija daudzi būtiski trūkumi, un respektablais akadēmiskais žurnāls «British Medical Journal» to nosauca par «sīki izstrādātu safabricējumu».

Žurnāls «Lancet», kas publicēja Veikfīlda pētījumu, 2010. gadā to atsauca. Tajā pašā gadā Veikfīldam tika atņemta ārsta licence Lielbritānijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu