Koris «Kamēr...» atskaņos Vaska, Perta un Tabakovas mūziku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

3. aprīlī plkst. 18 Rīgā Sv. Jāņa baznīcā notiks koncerts «Vasks. Tabakova. Perts», kurā jauniešu koris «Kamēr...», orķestris un arfiste Ieva Šablovska diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā atskaņos šā gada jubilāra, ievērojamā latviešu komponista Pētera Vaska, pagājušā gada jubilāra Arvo Perta un jaunās bulgāru/britu komponistes Dobrinkas Tabakovas opusus korim un stīgu orķestrim.

Koncertā gaidāmi divi Latvijas pirmatskaņojumi un tie ir Arvo Perta «Stabat mater» jauktajam korim un stīgu orķestrim un Dobrinkas Tabakovas «Centuries of Meditation» korim, stīgu orķestrim un arfas solo. Abi pirmatskaņojumi skanēs koncerta vidusdaļā, bet koncerta ietvaru veidos kora «Kamēr...» ilggadējā sadarbības partnera, drauga, padomdevēja, domubiedra un komponista, kurš vairākus savus opusus veltījis tieši korim Kamēr... – Pētera Vaska mūzika. Koncertā tiks atskaņotas pirmā un trešā daļa no cikla Česlava Miloša trīs dzejoļi un meditatīvais «Klusuma auglis».

Diriģents Jānis Liepiņš par koncerta ieceri stāsta: plānojot kora «Kamēr...» pavasara koncertu, pirmkārt domājām par mūsu šā gada jubilāru Pēteri Vasku. Meklējām programmu, kura centrālā ass būtu garīgums, taču bez nomācoša smaguma un dogmām, drīzāk dzīves gaišās krāsas apliecinošs. Vaska un Perta muzikālo domubiedru tandēmam pievienojām korim Kamēr... mīļu komponisti Dobrinku Tabakovu, kuras darbs savā vienkāršībā, bet tajā pašā laikā spožumā būs kā spilgts saules stars šajā agrajā pavasarī.

Komponistu Pētera Vaska un Arvo Perta vārdi Baltijas, un arī pasaules mūzikas telpā komentārus vairs neprasa, abi komponisti kļuvuši par sava veida reģiona kultūras zīmoliem. Tieši Baltijas izpildītāji, tostarp arī koris Kamēr... ir spilgtākie šo komponistu interpreti, par ko guvuši ievērojamu atzinību kā savā reģionā, tā starptautiskā mērogā.

Jaunā komponiste Dobrinka Tabakova (1980), ko Latvijas klausītājiem bija iespēja pirmo reizi iepazīt kora «Kamēr...» starptautiskajā projektā Pasaules Saules dziesmas (2008), kurā komponiste piedalījās ar kompozīcju No saules dzimis, šo gadu laikā ir kļuvusi par vienu no Lielbritānijas atzītākajiem jaunajiem komponistiem, kam apliecinājums ir prestižās Grammy balvas nominācija 2014. gadā par skaņrades debijas solo ierakstu String Path, kas laists klajā izdevniecībā ECM.

Biļetes iegādājamas «Biļešu paradīzes»kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu