«Eksperti dīvānā»: kā mūsdienu paaudze komentē senos LTV raidījumus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

LTV sācies jauns izklaidējošs raidījumu cikls «Eksperti dīvānā», kurā piedalīsies septiņas dažāda vecuma draugu kompānijas un ģimenes - ierindas skatītāji, lai katru nedēļu vērtētu Latvijā pieejamo televīziju populārākos raidījumus. Pirmajā raidījuma epizodē varēja iepazīties ar dalībniekiem un viņu uzdevumu - vērtēt TV raidījumus toreiz un tagad. Nenoliedzami lielu sajūsmu izraisīja skandalozais raidījums «Skabarga», bet neizpratni - kā televīzijā jokoja pirms 60 gadiem. Noskaties arī tu pirmo raidījumu!

Pašpietiekamie trīsdesmitgadnieki

Alvis Buls, Mārtiņš Aleksandrovičs (Alex), Mārtiņš Egle

Trīs jauni, pašpietiekami, sportiski veiksminieki, kā paši smejas - «katra reklāmdevēja sapnis - nodrošināti, dzīvi mīloši, azartiski čaļi pēc 30». Vienīgais jautājums, uz kuru visi trīs vēl meklē atbildi, ir «kāpēc esmu viens?» - pārējais viņu dzīvēs šķiet sakārtots.

Katrs veiksmīgi strādā savā jomā - Alvis nodarbojas ar privāto biznesu un brauc driftā, Alex ir profesionāls «FMX Freestyle» braucējs un pelna iztiku ar uzstāšanos dažādos freestyle šovos pasaulē, Mārtiņš ir Baltijas čempions mixed martial arts cīņās, ar to arī pelna - tirgo inventāru, vada treniņus, organizē cīņas šovus.

Jaunie vīrieši piekrita piedalīties raidījumā, jo regulāri atsaucas dažādiem izaicinājumiem un nepārtraukti sevi nodarbina daudzpusīgās aktivitātēs. Alex ikdienā gandrīz nemaz neskatās televizoru, reizēm pavēro raidījumus «Zebra» un «Ātruma cilts». Alvis seko līdzi sabiedriski politiskajiem raidījumiem, jo viņu gan kā uzņēmēju, gan pilsoni interesē notiekošais valstī. Uzskata, ka līdz šim lielākā izgāšanās TV bijis raidījums «Dzīves krustcelēs», jo tas esot pārāk depresīvs.

Komanda atzīst, ka līdzšinējā TV programmu piedāvājumā pietrūkst skaistas un vieglas erotikas, extreme šovi, raidījumi par un ap autosportu. Visiem ir pieredze televīzijā - Alex un Mārtiņš ir piedalījušies dažādos TV sporta raidījumos, Alvis ir šova «Sapņu līgava» uzvarētājs. Jaunie vīrieši ir pārliecināti, ka jebkuras problēmas var atrisināt ar smaidu.

Draudzīgā un saskanīgā Šķieru ģimene

Jānis, Inese, Undīne, Paulīne un Jēkabs Šķieri

Tētis Jānis, mamma Inese, meitas Paulīne un Undīne Āgenskalnā bieži vakarus pavada pie televizora. Turpat, visbiežāk aizņemts ar savām lietām, darbojas jaunākais Šķieris - Jēkabs.

Ģimene ir ļoti pozitīva, un tajā valda īsta kopības sajūta - viens otram palīdz, ir pieklājīgi, pozitīvi un dzīvo jaukā saskaņā. Attiecības ir ļoti ģimeniskas un draudzīgas - patīk daudz laika pavadīt kopā un veikt dažādas aktivitātes. Šķieru ģimenes vaļasprieki ir braukšana ar velosipēdiem, slēpošana, dziedāšana un dzīves baudīšana, ceļošana, kulinārija, vīna un alus baudīšana.

Raidījumā piedalās, lai padarītu interesantāku savu ikdienu un ģimenei būtu kārtējais kopīgais piedzīvojums. Uzskata, ka veiksmīgākie raidījumi ir «Te!», «Ciemiņš virtuvē», «Kulta ēdieni» un «Zili brīnumi». Toties par lielāko neveiksmi un izgāšanos atzīst seriālu «Zentas brīvdienas». Šķieru ģimenei tagadējā televīziju piedāvājumā visvairāk pietrūkst saturīgu, izzinošu un dinamisku raidījumu. Ģimenes galva Jānis labprāt vēlētos vadīt humora vai izzinošu raidījumu, jo tas visvairāk atbilst viņa interesēm.

Vakaros pēc darba un skolas visi kopīgi ēd vakariņas virtuvē un pēc tam pulcējas pie televizora. Paši uzskata, ka nav atkarīgi no TV skatīšanās - tas ir labs fons, pie kura vakarā visiem sasēst un būt kopā.

Viedās bijušās TV darbinieces

Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle un bijusī TV režisore Maija Dance

Maija Dance ir bijusī Latvijas televīzijas (LTV) režisore, viņa raidījumus vērtē kopā ar savu kaimiņieni - mākslas zinātnieci, ilggadēju Latvijas televīzijas kultūras raidījumu veidotāju Sarmīti Sīli. Visā ekspertu kompānijā abas dāmas ir prasīgākās TV skatītājas, viņas spēj novērtēt labu televīziju, skaistu kadru un dziļu saturu.

Sarmīte Sīle joprojām lasa lekcijas studentiem, producē mākslas izstādes, gatavo dažādas publikācijas. Nesen atklāja Leo Kokles izstādi Madonas muzejā. Maija Dance ir viena no pieredzes bagātākajām Latvijas televīzijas darbiniecēm un pati ar to ļoti lepojas – LTV ir Maijas pirmā un vienīgā darba vieta, un LTV kopumā nostrādājusi 43 gadus.

Sarmīte domā, ka labākais televīzijas raidījumu vadītājs ir Miks Savisko (agrāk vadīja raidījumu «Kino un mēs»), tāpat atzinīgi novērtē TV diktora un radio cilvēka Haralda Burkovska talantu, turpretī Maijai Dancei visprofesionālākais TV raidījumu vadītājs šķiet Kārlis Streips.

Sarmīte Sīle uzskata, ka līdz šim nejēdzīgākais TV raidījums ir «Lauku sēta» - tajā esot mākslīgi uzkurinātas kaislības, «teātris», kas piederētos meksikāņiem vai krieviem: «Tā nav latviešu tauta, ko redzam.» Arī kolēģe Maija Dance pievienojas šim viedoklim: «Jebkurš Latvijā veidots realitātes šovs ir falšs un neīsts.»

Sarmītei pietrūkst profesionāļu kadrā: «Neesmu pret jaunību, bet cilvēkam kadrā ir jābūt zinošam.»

Jaunie, daudzsološie - Draugiem.lv

Līva Liepiņa, Rihards Ščeredins, Klinta Teilāne un Dairis Zariņš

Četru jaunu cilvēku komanda, kurus vieno kopīga darbavieta - uzņēmums Draugiem.lv un skatījums uz dzīvi.

Jaunieši, par kuriem ārpus galvaspilsētas dzīvojošie varētu teikt «tipiski rīdzinieki». Apmierināti ar savu profesionālo izaugsmi un karjeru, kā saka paši - ir pozitīvi karjeristi ar sakārtotu dzīvi, kuri ikdienā uzturas līdzīgā sabiedrībā. Līva ir kompānijas pozitīvākā būtne, kura, lai gan ik pa laikam pasaka ko skarbu, māk to izdarīt neaizvainojot. Lai gan Līva ir blonda, viņa nav kompānijas blondīne. «Blondīne» ir komandas otra dāma - pozitīvi noskaņotā jauniete Klinta, kura nekaunas atzīt, ja ko nezina. Komandas biedri reizēm pasmejas par Klintas teikto. Līva vislabāk orientējas sabiedrībā pazīstamos cilvēkos un uzjautrinās, ka pārējiem tas sagādā problēmas, piemēram, komandas puiši zina, kas ir Shipsi, bet neatpazīst Jāni Šipkēvicu vecāko. Rihardam ir svarīgs savs vizuālais izskats, un viņi ir dzīvokļa biedri ar Dairi - kompānijas «skarbo džeku», puisi, kurš ir diezgan nesaudzīgs savos vērtējumos.

Puiši no Purvciema

Matīss Viekalis un Ulvis Kairovs

Matīss ar Ulvi ir labākie draugi, dzīvo Purvciemā un bieži ciemojas viens pie otra; patīk kopā ballēties. Abi jaunieši vēl meklē savu ceļu dzīvē.

Ulvis ir saprātīgs jauns puisis, kurš cenšas iedziļināties lietās un meklēt sakarības.

Matīss nepārtraukti vēlas būt smieklīgs – reizēm sanāk, reizēm ne. Puisim ir diezgan vienkāršs skatījums uz lietām un apkārt notiekošo. Ikdienā strādā sporta veikalā par pārdevēju un mācās RTU Elektronikas un Telekomunikāciju fakultātē, maģistrantūrā. Uzskata, ka neveiksmīgākās TV pārraides ir seriāli «Ugunsgrēks» un «Inspektors Grauds», toties par gana labām atzīst «Izvēlies nākotni - 100 krēsli», «Es mīlu tevi, Latvija» un raidījumu «Zebra».

Tukuma ģimene

Elizabete, Lauma, Mairita, Emīls Konstanti

Konstantu ģimene ir no Tukuma – mamma Mairita strādā par veikala vadītāju, bērni ir skolēni. Ģimene ikdienā daudz laika pavada pie televizora, tādēļ ir diezgan labi informēta par piedāvājumu un piekrita piedalīties raidījumā «Eksperti dīvānos», jo vēlas nelielu atslodzi pēc ilgajām darba un mācību stundām.

Ģimenes sievietēm mīļākais televīzijas raidījums ir «Es mīlu tevi, Latvija», un par labāko raidījumu vadītāju atzinušas Baibu Sipenieci, savukārt Emīlam patīk Armands Puče un viņa vadītais sporta raidījums «Overtime». Elizabete biežāk televīziju programmu piedāvājumā skatītos Mistera Bīna jokus, Laumai pietrūkst pamācošu raidījumu, Emīls būtu gatavs visu laiku skatīties dažādas sporta pārraides, bet mamma Mairita esošajā TV piedāvājumā vēlētos vairāk ieraudzīt «pozitīvismu, izklaidējošus un optimisma pilnus raidījumus». Ģimene uzskata, ka līdz šim lielākā izgāšanās ir seriāls «Viņas melo labāk», izklaidējošais raidījums «Gandrīz ideāls randiņš» un LNT attiecību šovs «Runāsim atklāti». Mairita: «Kaut ko tādu bija kauns skatīties un klausīties.» Ģimenes sievietes arī pašas guvušas pieredzi, filmējoties dažādos TV raidījumos, piemēram, šovā «Saimnieks meklē sievu» un attiecību raidījumā «Kāpēc esmu viens». Mamma Mairita savu pieredzi bagātinājusi, piedaloties konkursā «Dāma 2003», tāpat Mairita fotografējusies vairākiem sieviešu žurnāliem.

Dinnu ģimene no Mārupes

Jānis seniors, Antonija, Jānis, Māra

Privātmājā Mārupē pie TV sanāk kupls skatītāju loks - tēvs Jānis, dēls Jānis un abu labākās puses – Antonija un Māra, kura vienmēr pieskata mazo Odriju - visas ģimenes acuraugu.

Jānis seniors ar kundzi Antoniju ir smalki intelektuāļi, savukārt jaunā paaudze ir, kā tautā saka, «pa gaisu». Šajā ģimenē iecienīti ir sabiedriski nozīmīgi raidījumi - vecāko paaudzi interesē kultūra, māksla un politiskie procesi valstī, turpretī jaunos - izklaide. Jānis seniors iecienījis politiskās un sociālās tēmas, pārzina politiķus un uzskata, ka labi orientējas arī politiskajos procesos, ikdienā skatās arī ārvalstu ziņu kanālus. Antonija ir laipna, viesmīlīga un inteliģenta kundze, apveltīta ar ļoti labu atmiņu. Viņa ir īstā ģimenes galva - mēdz būt stingra un nebaidās citus pārtraukt, tai skaitā vīru, bet viņš īpaši par to nesatraucas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu