"Zelta palmas zaru" saņem rumāņu režisors Kristiāns Mungiu (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kannu kinofestivāla galvenā balva - "Zelta palmas zars" - svētdien piešķirta rumāņu režisoram Kristiānam Mungiu.

Mungiu darbs "4 Months, 3 Weeks and 2 Days" ("Četri mēneši, trīs nedēļas un divas dienas") atzīts par 2007.gada labāko filmu.

Kinolente, kas vēsta par studenti, kura spiesta izdarīt nelegālu abortu Rumānijas diktatora Nikolajes Čaušesku varas laikā, šokējusi pat pieredzējušākos festivāla veterānus.

"Tas liecina, ka nebūt nav vajadzīgs liels budžets un lielas zvaigznes, lai pateiktu savu sakāmo," - tā žūrijas lēmumu komentējis 39 gadus vecais Mungiu, kas šo filmu uzņēmis par aptuveni 600 000 eiro (422 000 latu).

"Četri mēneši" bija viena no divdesmit divām festivāla konkursa programmas filmām un pamanījās pārspēt vairākas kritiķu augstu novērtētas lentes kā krievu "art house" kino veidotāja Aleksandra Sakurova filmu "Alexandra" ("Aleksandra"), amerikāņu režisoru brāļu Koenu jauno un vardarbības piesātināto gara darbu "No Country For Old Men" ("Nav zemes veciem vīriem"), "Fight Club" ("Cīņas kluba") režisora Deivida Finčera trilleri "Zodiac" ("Zodiaks") un lieliskā alternatīvā kinorežisora Gasa van Santa "Paranoid Park" ("Paranojas parks").

Otro vietu konkursā, kura programma tika slavēta kā spēcīgākā pēdējo gadu laikā, ieņēmusi japāņu režisores Naomi Kavases liriskā filma "The Mourning Forest" ("Sērojošais mežs") par sērām un skumjām.

Labākā režisora balva tika piešķirta amerikāņu māksliniekam un režisoram Džūljenam Šnābelam par filmu "Le Scaphandre et le papillon" ("Skafandrs un tauriņš"), biogrāfisks stāsts par franču žurnālistu Žanu Dominiku Bobī, kurš pēc pārciestās triekas palika paralizēts, taču pamanījās uzrakstīt grāmatu, saziņai izmantojot tikai vienas acs plakstiņu.

Balvu par labāko režisora darbu saņēma pašlaik populārais turku izcelsmes vācu scenārists un režisors Fatihs Akins par filmu, kuras starptautiskais nosaukums ir "The Edge of Heaven" ("Debesu mala").

Par labāko aktieri atzīts krievs Konstantīns Lavroņenko par darbu Andreja Zvjaginceva filmā "Izgnaņije" ("Izraidīšana").

Labākās aktrises tituls piešķirts Dienvidkorejas aktrisei Džonai Dojonai par lomu filmā "Secret Sunshine".

Zelta kamera par labāko debiju tika piešķirta Izraēlas kino veidotāju Širas Gefenas un Etgara Kereta kopdarbam "Meduzot" ("Medūza"), kas tapis sadarbībā ar franču kolēģiem.

Festivāla žūrijas uzslavas par islāma radikāļu nolaupītā un noslepkavotā britu žurnālista Daniela Pērla sievas atveidošanu filmā "A Mighty Heart" ("Varenā sirds") saņēma Holivudas dīva Andželina Džolija.

Festivālā tika demonstrēta arī skandalozā kino dokumentālista Maikla Mūra jaunā filma "SiCKO". Mūra griezīgā ASV prezidenta Džordža Buša kritika - filma "Fahrenheit 9/11" - atnesa viņam "Zelta palmas zaru" 2004.gadā.

Reklamēt savu jauno filmu "Ocean''s 13" ("Oušena banda 3" jeb "Oušena trīspadsmit") festivāla beigu ceremonijā uz sarkanā paklāja bija ieradušies filmas zvaigznes Holivudas aktieri Džordžs Klūnijs un Breds Pits, savukārt īru rokgrupa "U2" uzstājās liela klausītāju pūļa priekšā, kamēr tādas zvaigznes kā Kailija Minoga, Eltons Džons, Šerona Stouna un Naomi Kempbela izklaidējās daudzajās festivāla norises vietā notiekošajās ballītēs.

Kannu kinofestivāls, ko uzskata par vienu no pasaulē nozīmīgākajiem kino gada notikumiem, šogad svinēja savu 60.jubileju.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu