Prezidents svin Lāčplēša dienu, apmeklējot vēsturisku mūziklu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

11.novembrī, Lāčplēša dienā, notika leģendārās grupas «Čikāgas piecīši» solista Alberta Legzdiņa, «Emmy» balvas laureātes Lolitas Ritmanes un Andra Ritmaņa komponētā mūzikla «Eslingena» pirmizrāde. Izrādi apmeklēja daudzi jo daudzi viesi, apģērbā izmantojot kādu latvisku aksesuāru. Kā īpašais viesis izrādē ieradās valsts prezidents Andris Bērziņš.

Ierodoties koncertzālē «Rīga», pirmie viesi, kuri ieradās uz izrādi, redzēja zemessardzes formās tērptus vīriešus, kuri ar suni izstaigāja koncertzāles telpas, lai pārliecinātos par prezidenta drošību izrādes laikā.

Pārbaudījis, ka koncertzālē viss kārtībā, suns ar pavadoņiem devās uz automašīnu, un jau pēc pārdesmit minūtēm ieradās pats valsts prezidents ar kundzi.

Vīrieti un viņa sievu pavadīja miesassargi, kuri ikvienu viesi nopētīja ar aizdomām, radot mazu spriedzi pārējos apmeklētājos.

Kā jau valsts svētkos pienākas, daudzi viesi steidza uz mūzikla pirmizrādi, apģērbā kā elementu izmantojot gan karodziņa piespraudīti, gan citus tautiskus motīvus, tādus kā prievītes, Māras rakstu šalli.

Mūzikls vēsta par mīlestību un ikdienu kādreiz lielākajā latviešu bēgļu nometnē, kas pēc 2. Pasaules kara darbojās Vācijas mazpilsētā Eslingenā.

Izrādās, viens no mūzikla autoriem Alberts Legzdiņš pats bija Eslingenas bēgļu nometnes iemītnieks, tāpēc izrādē iekļauti daudzi viņa paša pārdzīvotie momenti.

Izrādes sākumā pavecāks pāris sāk stāstīt par saviem piedzīvojumiem Eslingenā, un viņu piedzīvotais tiek izspēlēts mūziklā, vēlāk atklājas, ka tieši vecais pāris ir tie paši divi jaunieši, kuri izvēlējās īsto mīlestību un palika kopā.

Par izrādes notikumu autentiskumu liecina fotogrāfijas, kuras nepārtraukti mainījās uz milzu projektora, piedeva izrādei patiesības auru.

Pirmo reizi Latvijas skatītājiem mūzikls tika rādīts jau pirms 10 gadiem, toreiz trimdas latviešu izpildījumā, tagad darbs ir atdzimis no jauna mūsu pašu, vietējo aktieru izpildījumā.

Izrādē tēlo tādi aktieri un mūziķi kā Juris Jope, Paula Dukure, Ance Muižniece, Ginta Krievkalna, Raimonda Vazdika, Valdis Lūriņš, Indra Burkovska, Mārtiņš Vilsons un Zigurds Neimanis.

Beidzoties mūziklam, populārais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš uz skatuves uzsauca valsts prezidentu, lai viņš nofotografējas kopā ar visu aktieru un mūziķu kolektīvu. Prezidents to arī izdarīja, raitā solī uzskrienot pa skatuves kāpnēm un saņemot pat ziedus.

Izrādes tituldziesma «Eslingena» tika atkārtota vairākas reizes, aktieri tika apdāvināti ar ziediem, un pienāca lieliskā vakara beigas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu