Šogad «Staro Rīga 2014» piedāvās īpaši krāšņu programmu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 14. novembrī, sāksies gaismas festivāls «Staro Rīga 2014», kas Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā būs īpaši krāšņs, piedāvājot apjomīgus starptautisko mākslinieku objektus un oriģinālus Latvijas gaismas mākslinieku veidotus gaismas mākslas darbus. Gaismas festivāls norisināsies piecu vakaru garumā no 14. līdz 18. novembrim, ikvakaru no plkst.18 līdz 23.

«Festivāls kļuvis par lielāko gaismas festivālu ne tikai Baltijā, bet arī Skandināvijā, un gadā, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, pasākums ieguvis īpaši plašu starptautisko skanējumu,» raksturo Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, aicinot ņemt palīgā festivāla karti un apmeklēt visus festivāla objektus.

www.staroriga.lv

«Šogad festivāls savā attīstībā ir nevis spēris soli uz priekšu, bet gan veicis lielu lēcienu, kļūstot par nozīmīgu starptautisku spēlētāju starp Eiropas gaismas festivāliem – par Rīgu interesējas arī pārējie līdzīgie festivāli un mums ir izdevies uz Latviju atvest lielu daļu no šobrīd pasaulē atzītākajiem māksliniekiem, kas strādā ar gaismas objektiem,» uzsver festivāla izpildproducents Mārcis Gulbis. Festivāla pamatprogrammā iekļauti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Tie būs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

Festivāla pamatprogrammā iekļauti 22 objekti, un festivāla maršruts vedīs caur Vecrīgu un pilsētas centru. Festivāla karte, kas tapusi sadarbībā ar Uzziņu dienestu 1188 un objektu apraksti pieejami festivāla mājaslapā www.staroriga.lv. Festivāla karte būs pieejama «Staro Rīga 2014» informācijas centros brīvdabas atpūtas parkā «Egle» (Kaļķa ielā 1), Stacijas laukumā, laukumā pie Laimas pulksteņa, kā arī pie Pulvertorņa (Smilšu iela 20). Informācijas centri darbosies festivāla dienās no plkst.12 līdz 23. Informatīvie materiāli būs pieejami arī «Narvesen» tirdzniecības vietās visā Rīgā.

Papildus festivāla pamatprogrammai, šogad ikviens aicināts iesaistīties vērienīgā līdzdalības akcijā «Rīgas karnevāls», padarot krāšņāku namu vai iestāžu fasādes un savus logus. Savu objektu, sākot ar pirmdienu, 10.novembri, var ikviens reģistrēt gaismas festivāla mājaslapā. «Līdzdalības akcija ir domāta visiem rīdziniekiem, bez jebkādiem ierobežojumiem. Bieži vien nemaz nevajag daudz – mazliet izdomas un radošas pieejas, lai ar vienkāršām metodēm mēs kopīgi varam panākt, ka visa Rīga piedalās svētku karnevālā,» mudina nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja un gaismas festivāla «Staro Rīga 2014» kuratore Diāna Čivle.

Gaismas festivāla galvenais partneris arī šogad ir «Lattelecom», kas ir bijis partneris visiem Rīga 2014 programmas tematiskās līnijas «Rīgas karnevāls» notikumiem. «Jau vairākus gadus šo festivālu atbalstām, jo mums ir svarīgi, lai jaunās tehnoloģijas ne tikai ienāktu katra cilvēka mājās, bet arī sasaistītu kultūras mantojumu ar mūsdienām,» pauž «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Šā gada gaismas festivālā «Lattelecom» atbalstīs divus objektus – «Latvijas ģerboņa stāsta» 3D animāciju, kas tiks rādīta uz Ministru kabineta ēkas fasādes un uzņēmuma veidoto objektu – silto WiFi punktu skvērā pie Ministru kabineta, kur varēs sasildīties un augšupielādēt fotogrāfijas.

Šogad pirmo reizi festivālā būs kustīga gaismas objektu parāde - multimediāls gaismas uzvedums «Gaismas slepenā dzīve», kas būs skatāms katru festivāla dienu no 14-17.novembrim plkst.19.00, 20.00 un 21.00 īpašā maršrutā Vecrīgu un 18.novembrī 21.15 pēc svētku uguņošanas Krastmalā. Šis latviešu mākslinieku radītais vērienīgais gaismas uzvedums ir tāds, ko droši varēs rādīt arī citur pasaulē.

Viens no starptautisko mākslinieku īpaši Latvijai radītajiem darbiem būs skatāms uz Rīgas Kongresu nama fasādes - kanādiešu mākslinieku grupas LUCION veidotais objekts «Saliedētās zivis», radies iedvesmojoties no Latvijas dziesmotās revolūcijas. Savukārt lietuviešu grupa «GLUK MEDIA» Doma laukumā veido ceļojumu pa Imanta Ziedoņa «Krāsainajām pasakām» – tas būs pilnīgi jauns stāstījums par šo literāro darbu. Pirmo reizi Doma laukumā būs skatāms tik vērienīgs objekts, vienlaikus uz trīs ēku fasādēm.

Tāpat festivāla programmā ir darbi, kas līdz šim izrādīti pasaules lielākajos gaismas festivālos un tagad speciāli adaptēti Rīgai. Viens no tādiem būs portugāļu grupas OCUBO objekts «Gaismas cirks» – iespaidīga videoprojekcija, kas pabijusi gan Jeruzalemē, gan Nīderlandē un Francijā, bet tagad viesojas Latvijā. «Gaismas cirks» ir papildināts ar tādiem Rīgai raksturīgiem tēliem, kā Melnais kaķis, Sv.Pēterbaznīcas gailis un Rīgas bebrs. Aizraujošie cirka priekšnesumi būs skatāmi uz viesnīcas «Astor Riga Hotel&Conferecne» fasādes Z.Meirovica bulvārī 10.

Skatītājus vienmēr īpaši saista interaktīvie projekti, kuros iespējams piedalīties arī pašiem. Tādi šogad būs mākslinieku «I DID IT» Jāņa sētā veidotais objekts «Mi-mi», kur ikvienu mēģinās izjokot mīms. Interaktīvs objekts būs arī franču mākslinieku veidotais objekts «Pakmanizē mani» Smilšu ielā 3, kuras pamatā ir leģendārā datorspēle «Pacman».

«Staro Rīga 2014» galvenais partneris Lattelecom īpaši festivāla apmeklētājiem izveidos jaunu WiFi punktu sabiedriskā transporta pieturvietā pie Ministru kabineta un Rīgas apgabaltiesas ēkām. Tas būs viens no vairāk nekā 1000 bezmaksas WiFi punktiem Rīgā – Eiropas bezmaksas WiFi galvaspilsētā. Savukārt Uzziņu dienests 1188 kā ik gadu ir izveidojis «Staro Rīga 2014» objektu karti internetā, kas būs ērti lietojama arī viedtālruņos un planšetdatoros.

Sniedzot atbalstu šī gada nozīmīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā, ERGO kā Rīga 2014 oficiālais apdrošināšanas partneris dāvina apdrošināšanu šim un citiem lielākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas pasākumiem.

Gaismas festivālu «Staro Rīga 2014» finansē Rīgas dome, festivāla partneris Lattelecom, kā arī citi sadarbības partneri, starptautisko projektu finansējums no Eiropas Savienības programmas «Kultūra 2007–2013» projekta «Connecting Cities» un EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta Latvijā. Festivāla organizēšanu nodrošina nodibinājums Rīga 2014.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu