Ceļot bez lieka riska (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izmantojot norēķinus skaidrā naudā, pastāv risks saslimt ar infekciju slimībām. Īpaši tas jāņem vērā valstīs, kur, norēķinoties par pirkumu, tiek izmantots liels skaidrās naudas apjoms. Bieži vien šādas valstis ir arī Latvijas tūristu iecienīti galamērķi.

Ik gadu Pasaules veselības organizācija publicē saslimšanas bīstamību par katru pasaules valsti. No šīs statistikas var secināt, ka saslimšanas iespēja ar infekciju slimībām ir apgriezti proporcionāla valsts ekonomiskajai attīstībai: apmeklējot ekonomiski mazāk attīstītas valstis, saslimšanas iespēja ar infekciju slimībām palielinās.

Pēc pasaules tūrisma organizācijas informācijas, 25 pasaules apmeklētāko valstu vidū ir vairākas šādas valstis. Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle skaidro: „Īpaši jāuzmanās, nonākot tropiskās zemēs, kur mums pierastās higiēnas normas ne vienmēr tiek ievērotas. Šādu zemju klimatiskie apstākļi veicina ātru pārtikas produktu bojāšanos. Ar naudas un nemazgātu roku palīdzību mikrobi no pārtikas izplatās milzīgā ātrumā. Visur, kur preces un skaidra nauda ir nepārtrauktā mijā, saslimšanas risks ar bīstamām infekciju slimībām jūtami paaugstinās. Jāatzīmē, ka nesen apmeklētā Eiropas infektologu konferencē tika pausts viedoklis, ka arī masveida gripas epidēmija, kas ik gadu skar arī Latviju, izplatās ar naudas palīdzību."

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka ik gadu strauji pieaug Latvijas iedzīvotāju ceļojumu skaits uz ārvalstīm. Sabiedrības veselības aģentūra katram ceļotgribētājam iesaka pirms brauciena uz katru konkrētu valsti uzzināt par nepieciešamām vakcinācijām un cita veida specifisku profilaksi.

Daudzos iecienītos tūrisma galamērķos norēķiniem skaidrā naudā nepieciešamas milzīgas naudas summas un banknošu skaits. Tā, piemēram, Kolumbijā, lai norēķinātos par pirkumu tikai viena lata apmērā, ir nepieciešami 5000 Kolumbijas peso. Lieliem ir jābūt naudas makiem Zimbabvē: tur norēķiniem lata apmērā vajadzīgi gandrīz 200 000 Zimbabves dolāru!

Bet nav nemaz jāmeklē tik tāli piemēri. Mūsu pašu kaimiņvalstī Baltkrievijā par pusdienām jāmaksā vairāki tūkstoši Baltkrievijas rubeļu. Papīra naudas un līdz ar to mikrobu daudzums uz tām šajā valstī, kur pat 50 kapeikām ir sava banknote, ir milzīgs.

Roku mazgāšana pēc katras skaidras naudas lietošanas reizes ir vienkāršākais veids, kā izsargāties no iespējamās saslimšanas, bet ne vienmēr tas ir iespējams. Latvijas Bankas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Mārtiņš Grāvītis atgādina: „Norēķinu kartes lietošana ir vislabākā un ērtākā alternatīva skaidras naudas lietošanai.“ Grāvītis arī uzsver, ka norēķinu kartes lietošana dod arī tik vērtīgo drošības sajūtu. Pretēji norēķinu karšu lietotājiem skaidras naudas lietotāji ir spiesti nepārtraukti uzmanīties netikt apzagtiem un tādējādi zaudēt ļaunākajā gadījumā visus iztikas līdzekļus.

Mūsu izvēlēts Latvijas tūristu bieži apmeklētu valstu TOP 10, kurās īpaši jāuzmanās no saslimšanas:

1. Turcija 2. Tunisija 3. Taizeme 4. Indija 5. Malaizija 6. Jaunzēlande 7. Zimbabve 8. Ķīna 9. Baltkrievija 10. Japāna

No izvēlētajām valstīm tikai Japāna pieder pie ekonomiski attīstītākajām valstīm pasaulē, kura, apzinoties ar skaidru naudu pārnēsāto mikrobu bīstamību, ir ieviesusi banknošu dezinfekcijas sistēmu bankomātos.

Sargiet sevi, mazgājiet rokas un lietojiet kartes!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu